iStock
Η παραδοσιακή συνήθεια να παραλείπεις το πρωινό ή να τρως αργά το βράδυ συνδέεται με μικρή αύξηση της LDL "κακής" χοληστερίνης και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών με την πάροδο του χρόνου. Σε μια πολυάσχολη ζωή είναι εύκολο να υιοθετήσεις αυτές τις συνήθειες, αλλά υπάρχουν λόγοι να τις αποφύγεις, καθώς σχετίζονται με αρνητικές αλλαγές στα λιπίδια του αίματος, δηλαδή στη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Αποτελέσματα μελέτης
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition παρακολούθησε πάνω από 30.000 ενήλικες μέσης ηλικίας στην Κίνα, για τέσσερα χρόνια. Οι συμμετέχοντες, που δεν είχαν καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή προβλήματα λιπιδίων στην αρχή, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειες πρωινού και βραδινού γεύματος. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα LDL, HDL, ολικής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων τρεις φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι παραλείπουν συχνά το πρωινό και τρώνε αργά το βράδυ παρουσίασαν μέτρια ετήσια αύξηση της LDL χοληστερίνης, αύξηση των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL. Η επίδραση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες, στους υπέρβαρους ή με παχυσαρκία και σε όσους είχαν καθιστική ζωή.

Γιατί ο χρόνος των γευμάτων επηρεάζει τη χοληστερίνη
Η χρονική ρύθμιση των γευμάτων, ή "χρονοθρεπτική", δείχνει ότι η ώρα που τρως επηρεάζει την υγεία. Όταν παραλείπεις το πρωινό διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός, μειώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Το σώμα είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη το πρωί και λιγότερο το βράδυ, με αποτέλεσμα οι μεγάλες νυχτερινές ποσότητες φαγητού να δυσκολεύουν τη ρύθμιση της γλυκόζης.
Επιπλέον, η κατανάλωση αργά το βράδυ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιακών προβλημάτων, πιθανόν λόγω καθυστερημένης έκκρισης μελατονίνης και διαταραχής του μεταβολισμού.
Περιορισμοί της μελέτης
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων ήταν αυτοαναφερόμενη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεροληψία. Επίσης, η μελέτη αφορούσε Κινέζους συμμετέχοντες, και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σε άλλους πληθυσμούς λόγω πολιτιστικών και τρόπου ζωής. Παρά την αύξηση της LDL να είναι μικρή (<1 mg/dL), η συνήθεια παραλείψεων πρωινού και νυχτερινών γευμάτων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ειδικά σε άτομα με άλλους παράγοντες κινδύνου.
Συμβουλές για υγιή χοληστερίνη και τακτικό χρόνο γευμάτων
Για να μειώσεις τον κίνδυνο, καλό είναι να τρως το πρωινό μέσα σε λίγες ώρες από το ξύπνημα και να αποφεύγεις τροφή 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Προσπάθησε να τρως περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα και να εντάσσεις περισσότερη κίνηση σε μέρες με ασυνήθιστο πρόγραμμα. Η American Heart Association προτείνει διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια, περιορίζοντας επεξεργασμένα τρόφιμα, αλάτι, ζάχαρη και αλκοόλ.
Διάβασε επίσης:
Νέα έρευνα: Το εκπληκτικό όφελος του χυμού πορτοκαλιού εκτός από τη βιταμίνη C
Πόση πρωτεΐνη χρειάζονται οι γυναίκες καθημερινά;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr