Διατροφή για καρκίνο του μαστού: Νέα έρευνα δείχνει πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να τον προλάβει

Η μεσογειακή δίαιτα φαίνεται πως είναι η ιδανική διατροφή για τον καρκίνο του μαστού, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνισή του.

closeup-of-vegetable-salad-picture-id660688744 Yamac Beyter

Είναι γνωστό πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προλάβει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Νέα έρευνα ανακαλύπτει το μηχανισμό μέσα από τον οποίο η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.

Το μικροβίωμα του μαστού

Γνωρίζαμε μέχρι τώρα το μικροβίωμα του εντέρου - και έχουμε διαβάσει και γράψει πολλά για το ρόλο του σαν «ασπίδα προστασίας» για την υγεία μας. Τώρα όμως οι ειδικοί ανακάλυψαν πως και το στήθος μας, για την ακρίβεια οι αδένες του, έχει μικροβίωμα. Και όπως το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζεται από τη διατροφή, το ίδιο συμβαίνει και με το μικροβίωμα του στήθους, σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

«Εκπλαγήκαμε ανακαλύπτοντας πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει άμεσα μικροβίωμα έξω από τον πεπτικό σωλήνα, σε σημεία όπως οι γαλακτοφόροι αδένες» σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Katherine Cook, PhD.

Η ιδανική διατροφή για καρκίνο του μαστού

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η αλλαγή του μικροβιώματος του στήθους μέσω της διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν θηλυκοί πίθηκοι. Οι επιστήμονες τάιζαν τη μία ομάδα με τροφές τύπου «δυτικής διατροφής», με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε μεσογειακή δίαιτα. Μετά από 2,5 χρόνια -περίπου 8 «ανθρώπινα χρόνια»-, οι δύο ομάδες είχαν σημαντικές διαφορές στα βακτήρια στον μαστικό ιστό.

Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής είχε 10 φορές περισσότερα βακτήρια Lactobacillus. Τα συγκεκριμένα έχει βρεθεί πως καθυστερούν την ανάπτυξη των όγκων στο μαστό. Επίσης οι καρκινικοί όγκοι στο μαστό έχουν χαμηλότερη παρουσία Lactobacillus συγκριτικά με τους μη καρκινικούς. Η ομάδα αυτή είχε επίσης περισσότερους μεταβολίτες χολικών οξέων, που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

9 βασικές πληροφορίες για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι ο καρκίνος

Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Τι σημαίνει αυτό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν πως η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Καθώς το μικροβίωμα διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πού ζει ο καθένας μας, λένε πως θα πρέπει να γίνουν μελέτες σε ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές. Προς το παρόν, γίνονται ταυτόχρονα μελέτες για το πώς το ιχθυέλαιο ή τα συμπληρώματα προβιοτικών μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα στους γαλακτοφόρους αδένες. Μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη δημοσιευμένη στα αγγλικά στο Cell Reports.

«Μελέτες σαν αυτή ενθαρρύνουν τους ασθενείς να φροντίζουν τη διατροφή τους», σχολιάζει η δρ Janie Grumley, ογκολόγος μαστού και διευθύντρια στο Κέντρο Μαστού Margie Petersen  στο Breast Center at Providence Saint John’s Health Center και επίκουρος καθηγήτρια χειρουργικής στο John Wayne Cancer Institute στην Καλιφόρνια.

«Η πρόληψη όμως του καρκίνου του μαστού δεν είναι τόσο απλή. Κάποιοι κίνδυνοι είναι γενετικοί, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Οι μελέτες είναι πολύ σημαντικές, θα πρέπει όμως να "διαβάζουμε" με προσοχή τα αποτελέσματά τους. Η διατροφή μπορεί να είναι πράγματι ένα σκέλος της πρόληψης. Δεν θα ήθελα όμως οι γυναίκες να πιστεύουν πως υιοθετώντας μια καλή διατροφή δεν θα πάθουν καρκίνο του μαστού. Ναι, να υιοθετήσουμε όλες μια πιο υγιεινή διατροφή και όντως μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες για τη νόσο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να κάνουμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις ή ότι δεν θα πάθουμε ποτέ καρκίνο του μαστού».

Μια υγιεινή διατροφή, άσκηση, φυσιολογικό βάρος σώματος και περιορισμός στην κατανάλωση του αλκοόλ, σε συνδυασμό με τακτικές προληπτικές εξετάσεις, είναι ο τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες για τον καρκίνο του μαστού. Ή, εάν συμβεί, να εντοπιστεί στα πρώτα στάδια όπου στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ουσιαστικά ιάσιμος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i