8 tips που πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε υπερηχογράφημα

Αποκωδικοποιούμε αυτή την τόσο συχνή εξέταση: Πότε, πώς, γιατί.

υπερηχογράφημα υπέρηχος AlexeyBlogoodf

Συνεργάστηκε η Σώτια Φυγετάκη, υπεύθυνη απεικονιστικού τμήματος της Ασκληπιός Διάγνωσις (asklipios-diagnosis.gr).

Σήμερα το υπερηχογράφημα αποτελεί μία από τις πιο συχνές εξετάσεις, που εφαρμόζεται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης και διάγνωσης παθολογικών καταστάσεων. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα πώς λειτουργεί και πώς θα προετοιμαστείς για την εξέταση.

# Η τεχνολογία πίσω από την εξέταση

Το υπερηχογράφημα στέλνει ηχητικά κύματα στα εσωτερικά όργανα. Όταν τα κύματα φτάσουν στο «στόχο», επιστρέφουν στο μηχάνημα όπου και μετατρέπονται σε εικόνα.

# Σε τι χρησιμεύει;

Πρόκειται για εξέταση μεγάλης διαγνωστικής αξίας. Χρησιμοποιείται για την εξέταση των εσωτερικών οργάνων και έχει μεγάλη εφαρμογή στη γυναικολογία και τη μαιευτική.

# 100% ασφάλεια

Το υπερηχογράφημα είναι απολύτως ασφαλής εξέταση και δεν προκαλεί παρενέργειες. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη, σε όλα τα στάδια μέχρι και τον τοκετό, σε μωρά, σε υγιείς και ασθενείς.

# Πώς εκτελείται ο υπέρηχος;

Μπορεί να γίνει εξωτερικά, πάνω στο δέρμα δηλαδή, ή μέσω των φυσικών ανοιγμάτων του σώματος, όπως είναι ο κόλπος. Έτσι, αν ο γιατρός θέλει να εξετάσει τα νεφρά ή το συκώτι ή το μωρό σου, αν κυοφορείς, θα σου ζητήσει να ξαπλώσεις στο εξεταστικό κρεβάτι ανάσκελα ή στο πλάι. Ο ακτινολόγος θα απλώσει στο δέρμα σου ένα ειδικό τζελ –θα το νιώσεις δροσερό–, το οποίο επιτρέπει στο σαρωτή να διακρίνει τα όργανα όσο το δυνατόν καλύτερα.

# Στη γυναικολογική εξέταση

Για την εξέταση αυτή προτιμάται ο διακολπικός υπέρηχος. Ένας μικρός καθετήρας εισέρχεται στον κόλπο της γυναίκας μέχρι τον τράχηλο της μήτρας για να προσφέρει καλύτερη εικόνα. Πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλή εξέταση που μπορεί να γίνει και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης για να επιβεβαιώσει ο γιατρός ότι το έμβρυο αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα και όχι εξωμήτρια.

# Πού εκτελείται ο υπέρηχος;

Σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, αλλά μπορεί να γίνει και σε μικρά ιατρεία με την επίβλεψη ιατρού.

# Πριν από τον υπέρηχο άνω κοιλίας

Θα πρέπει να είσαι νηστική τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την εξέταση. Ιδανικά, την προηγούμενη ημέρα απόφυγε τις τροφές με κυτταρίνη, όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι). Μπορείς να καταναλώσεις ελεύθερα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και ζυμαρικά. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η αξιοπιστία των υπερήχων της άνω κοιλίας, όταν γίνεται από έμπειρους γιατρούς, πλησιάζει αυτήν της αξονικής τομογραφίας (CT) και του μαγνητικού συντονισμού (MRI).

# Πριν γίνει το υπερηχογράφημα...

Θα πρέπει να έχεις πιει νερό. Πολύ νερό!

Διάβασε επίσης: Πρόβλημα στα νεφρά; Τα συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο γιατρός σου

Διάβασε επίσης: Πέτρα στα νεφρά: 5 tips για να προλάβεις το πρόβλημα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i