Τι είναι το άσθμα, ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία του;

Αλλεργικό ή μη το άσθμα είναι μια νόσος που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Μάθε τα βασικά για να μπορείς να το αναγνωρίσεις και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές.

άσθμα Jon Wightman

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Χυτήρογλου, πνευμονολόγος φυματιολόγος

Αν έχεις άσθμα, στη διάρκεια μιας κρίσης νιώθεις πως δεν μπορείς να πάρεις αρκετό αέρα ή σαν να προσπαθείς να αναπνεύσεις μέσα από ένα καλαμάκι.

Τι είναι το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι τα σωληνάκια που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Όταν υπάρξει ένα ερέθισμα, παθολογικό ή αλλεργικό, τα τοιχώματα των βρόγχων ερεθίζονται και πρήζονται και γεμίζουν με φλέγματα, κατάσταση που δυσχεραίνει σημαντικά την αναπνοή. Σε μια κρίση άσθματος ο ασθενής έχει (συνήθως) ξηρό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό στην εισπνοή και την εκπνοή και αίσθηση βάρους στο στήθος. Όταν το άσθμα είναι χρόνιο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υπάρχουν στην καθημερινότητα και να είναι λιγότερο έντονα. Σε μια κρίση άσθματος που μπορεί να πυροδοτηθεί από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο ή μετά από άσκηση τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν απότομα και να είναι πολύ έντονα.

Διάβασε επίσης: Μήπως η δυσκολία στην αναπνοή σου είναι δύσπνοια; Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Διάβασε επίσης: Μήπως είναι κρίση κρίση πανικού; Γιατί συμβαίνει, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Σε τι οφείλεται

Μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και από παράγοντες της καθημερινότητας, όπως η σκόνη του σπιτιού, η έκθεση σε κρύο αέρα, η έντονη σωματική δραστηριότητα, το άγχος, το τρίχωμα ενός ζώου ή η γύρη δέντρων και φυτών. Το άσθμα είναι από τα νοσήματα που έχουν γενετική (κληρονομική) προδιάθεση και μπορεί να παρουσιαστεί από τη βρεφική ηλικία μέχρι πολύ αργότερα στην ενήλικη ζωή του ατόμου.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός θα μπορέσει με τη λήψη του ιστορικού και την περιγραφή των συμπτωμάτων να καταλήξει στη διάγνωση του άσθματος. Συμπληρωματικά, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις που μετρούν την ικανότητα της αναπνοής, όπως η σπιρομέτρηση και η ροομέτρηση, ή/και δοκιμασίες πρόκλησης αντίδρασης με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί πως το άσθμα συνδέεται με αλλεργία, μπορεί να ξεκινήσει τη διερεύνηση των ουσιών που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό. Αυτό γίνεται με μια ειδική εξέταση (δερματικό και αιματολογικό τεστ), όπου ο ασθενής εκτίθεται ελεγχόμενα σε κοινά αλλεργιογόνα και εκτιμάται η αντίδραση του οργανισμού.

Η θεραπεία

Το άσθμα είναι ένα χρόνιο νόσημα. Εκτός κι αν η κρίση οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο νόσημα, π.χ. γρίπη, θα σε συνοδεύει για όλη σου τη ζωή κάνοντας λιγότερο ή περισσότερο αισθητή την παρουσία του. Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα φάρμακα που περιορίζουν σημαντικά τις κρίσεις και βελτιώνουν σχεδόν 100% την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στις κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα βρογχοδιασταλτικά, τα οποία είναι τα φάρμακα «άμεσης δράσης», που ανοίγουν σε μερικά λεπτά τους αεραγωγούς, και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή που έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Η απευαισθητοποίηση είναι μία ακόμα διαδικασία που ακολουθούν αρκετοί γιατροί πλέον, που ουσιαστικά έγκειται στον εμβολιασμό του ασθενούς με τις ουσίες που έχει βρεθεί αλλεργικός ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός στην έκθεσή τους και σταδιακά να μην υπεραντιδρά εκδηλώνοντας άσθμα. Η απευαισθητοποίηση μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια και σε κάποιους ανθρώπους έχει σημαντικό αποτέλεσμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i