Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Πότε η κατάσταση κρίνεται έκτακτης ανάγκης;

Πώς να σταματήσει η αρτηριακή πίεση να είναι σε χαμηλά επίπεδα και όλα ποσά πρέπει να γνωρίζεις.

BeFunky-collage

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοκ, οπότε μπορεί να χρειαστεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ιατρικά ως υπόταση, είναι όταν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου βρίσκεται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Συνήθως, δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, οπότε οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι η αρτηριακή τους πίεση είναι χαμηλή. Οι γιατροί μπορούν να το λάβουν υπόψη μόνο αν αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα.

Τούτου λεχθέντος, τα άτομα με πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζουν τακτικά συμπτώματα, όπως κόπωση και ναυτία, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας το συντομότερο δυνατό.

Πότε είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση έκτακτη ανάγκη;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε πολλές περιπτώσεις οι ενδείξεις χαμηλής αρτηριακής πίεσης δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Ένα άτομο με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην γνωρίζει καν ότι η αρτηριακή του πίεση είναι χαμηλή, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει επίσης συγκεκριμένο σημείο αναφοράς στο οποίο η αρτηριακή πίεση γίνεται πολύ χαμηλή ή επικίνδυνα χαμηλή, καθώς μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση και να είναι κατά τα άλλα υγιείς. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA) σημειώνει ότι οι περισσότεροι γιατροί θα θεωρήσουν τη χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση επικίνδυνη μόνο εάν προκαλεί άλλα συμπτώματα.

Τα σοβαρά συμπτώματα που έρχονται ξαφνικά μπορεί επίσης να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας.

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο,σε αυτά συνήθως περιλαμβάνονται:

Ζάλη ή ζαλάδα
Δυσκολία συγκέντρωσης
Λιποθυμία
Ναυτία
Κόπωση
Αφυδάτωση
Θολή όραση
Χλωμό δέρμα
Γρήγορη, ρηχή αναπνοή
Κατάθλιψη

Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή ή πέφτει γρήγορα, μπορεί επίσης να είναι μια ιατρικώς έκτακτη ανάγκη. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να θέσουν τα όργανα του σώματος σε κίνδυνο να μην πάρουν αρκετό αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοκ.

Μερικά συμπτώματα που πρέπει κανείς να προσέξει, είναι σχετικά με την πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση και συνήθως την συνοδεύουν είναι:

Γρήγορη, ρηχή αναπνοή
Πολύ αδύναμος αλλά γρήγορος σφυγμός
Κρύο, υγρό δέρμα
Απώλεια συνείδησης
Μπλε απόχρωση στο δέρμα

Όποιος βιώνει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Υποκείμενα νοσήματα

Ορισμένες υποκείμενες καταστάσεις και άλλα θέματα υγείας μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αυτά περιλαμβάνουν:

Εγκυμοσύνη
Απώλεια αίματος
Αφυδάτωση
Ελλείψεις θρεπτικών ουσιών
Εσωτερική αιμορραγία
Ορισμένα φάρμακα
Καρδιακά προβλήματα
Ενδοκρινικές διαταραχές
Διαβήτη
Σοβαρές λοιμώξεις, όπως σηπτικό σοκ ή λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος
Αλλεργικές αντιδράσεις που οδηγούν σε αναφυλαξία

Η παραμονή σε ξαπλωμένη θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να συμβάλλει στη χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα άτομο με οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να επικοινωνεί τακτικά με έναν γιατρό για να παρακολουθεί το ζήτημα της υγείας του και την επίδρασή του στην αρτηριακή πίεση.

Εύρος αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA),ένα υγιές εύρος αρτηριακής πίεσης είναι 120/80 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg).

Οι ανησυχητικές τιμές περιλαμβάνουν γενικά τις υψηλότερες τιμές πίεσης αίματος, όπως ένας συστολικός αριθμός πάνω από 130 ή ένας διαστολικός αριθμός πάνω από 80. Αυτοί οι υψηλότεροι αριθμοί δείχνουν στάδια υψηλότερης αρτηριακής πίεσης που ένα άτομο πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει.

Δεν υπάρχει καθορισμένο σημείο αναφοράς για αυτό που οι γιατροί θεωρούν χαμηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το NationalHeart, Lung, and Blood Institute των ΗΠΑ θεωρεί ότι η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή όταν είναι κάτω από 90/60 mm Hg.

Ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Η αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι απαραίτητη μόνο εάν εμφανιστούν συμπτώματα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η χαμηλή αρτηριακή πίεση  επηρεάζει το σώμα.

Πώς να σταματήσει η αρτηριακή πίεση να είναι σε χαμηλά επίπεδα

Η ίδια η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί γενικά αιτία ανησυχίας μέχρι να γίνει πολύ χαμηλή και να αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα. Η διαχείριση οποιωνδήποτε ζητημάτων επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των αριθμών από το να πέσουν πολύ χαμηλά.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να παρακολουθούν τη δοσολογία και την αρτηριακή τους πίεση για να βεβαιωθούν ότι τα επίπεδά τους δεν πέφτουν πολύ χαμηλά.

Εάν η αρτηριακή τους πίεση αρχίσει να πέφτειχαμηλότερα από το συνηθισμένο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να θέλει να προσαρμόσει το φάρμακο ή να ελέγξει για αλληλεπιδράσεις με οτιδήποτε άλλο μπορεί να παίρνει ο ασθενής.

Η διαχείριση άλλων μεμονωμένων παραγόντων κινδύνου από υποκείμενες καταστάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της πτώσης της αρτηριακής πίεσης.

Τρόποι και μέθοδοι θεραπείας στο σπίτι

Σύμφωνα με το National Heart, Lung, and BloodInstitute των ΗΠΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν χρειάζονται θεραπεία για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Αντ 'αυτού, μπορεί να αρκεί να δοκιμάσουν μερικές απλές συμβουλές και θεραπείες που αφορούν στον τρόπο ζωής, οι οποίες είναι:

Κατανάλωση περισσότερων υγρών
Αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο κάθεται ή στέκεται
Πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών
Ένταξη στην ένδυση των καλτσών συμπίεσης

Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν αλλαγές σε ορισμένα φάρμακα, όπως η προσαρμογή φαρμάκων για υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν οδηγούν σε επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Οι γιατροί θα συζητήσουν όλες τις θεραπείες με τον ασθενή σε κάθε περίπτωση και οι ακριβείς συστάσεις τους μπορεί να διαφέρουν. Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει χαμηλή αρτηριακή πίεση μαζί με τα συμπτώματα - όπως απώλεια συνείδησης, ψυχική σύγχυση και αδυναμία, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια. Στα επείγοντα, οι γιατροί κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνουν ή τυχόν λοιμώξεις και ατυχήματα που μπορεί να είχαν.

Μπορεί να ρωτήσουν ή να ελέγξουν για συμπτώματα, καθώς και να χορηγήσουν εξετάσεις για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, μπορεί να ζητήσουν και απεικονιστικές εξετάσεις για να ελέγξουν το εσωτερικό του σώματος και τα όργανα για άλλα θέματα.

Ακόμη και αν ένα άτομο αντιμετωπίζει ήπια και όχι σοβαρά συμπτώματα μαζί με χαμηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να ζητήσει καθοδήγηση από γιατρό.

Οι γιατροί μπορεί να θέλουν να παρακολουθούν τα συμπτώματα και να εξετάζουν οι ίδιοι την αρτηριακή πίεση για να κάνουν οποιαδήποτε απαραίτητη διάγνωση και να χορηγήσουν θεραπεία. Εκτός από αυτά τα γεγονότα, ένα άτομο μπορεί να έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση και να είναι σε καλή υγεία.

Συμπερασματικά, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην προκαλέσει κάποιο ιατρικό πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Τα άτομα με χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούν με το γιατρό τους για να βρουν θεραπεία για τυχόν συμπτώματα που εμφανίζονται. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτελέσει αιτία άμεσης ανησυχίας εάν είναι πολύ χαμηλή και εμφανίζεται με σοβαρά συμπτώματα, όπως σοκ. Όποιος βιώνει τα συμπτώματα του σοκ θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει άλλα δυσάρεστα συμπτώματα λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό για συστάσεις για να διατηρήσει την αρτηριακή του πίεση εντός υγιών τιμών.

Διάβασε ακόμα: 4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

Διάβασε ακόμα: Η χοληστερίνη στις τροφές ανεβάζει τη χοληστερόλη στο αίμα; Κι άλλες 2 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i