Δες τι μπορεί να κάνει στο συκώτι σου μόλις 1 γεύμα με πολλά λιπαρά!

Μην ξεχνάς ότι το συκώτι είναι το «φίλτρο» του οργανισμού σου, το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο σώμα σου.

λιπαρές τροφές

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Γερμανικό Κέντρο για τον Διαβήτη στο Ντίσελντορφ, μόλις ένα λιπαρό γεύμα αρκεί για να παρατηρηθεί επιβάρυνση στο συκώτι και να αλλάξει –προσωρινά τουλάχιστον– η μεταβολική λειτουργία του.

Τα ευρήματα των ερευνητών υποδεικνύουν ότι η σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που υπάρχει σε ένα πρόχειρο γεύμα πυροδοτεί μεταβολές που συνδέονται με τη λιπώδη νόσο του ήπατος και τον διαβήτη.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αν κάποιος έχει καλή φυσική κατάσταση τότε ο οργανισμός του μπορεί να «εξουδετερώσει» με σχετική ευκολία το πρόχειρο φαγητό, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για άτομα με επιβαρυμένη υγεία ή για όσους τρώνε συστηματικά ανθυγιεινά φαγητά.

Δες τι μπορεί να κάνει στο συκώτι σου μόλις 1 γεύμα με πολλά λιπαρά! - εικόνα 1

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεωρία τους στην πράξη στο πλαίσιο πειράματος στο οποίο συμμετείχαν 14 υγιείς εθελοντές ηλικίας 20 έως 40 ετών. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα ρόφημα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά (η ποσότητα αντιστοιχούσε σε μία πίτσα πεπερόνι με 8 κομμάτια ή σε ένα μπέργκερ με τυρί 100 γρ. που συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες) ενώ άλλοι ήπιαν απλώς ένα ποτήρι νερό.

Η κατανάλωση του λιπαρού ροφήματος οδήγησε σε άμεση αύξηση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι των εθελοντών, καθώς και σε μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στα τριγλυκερίδια, μεταβολή στη λειτουργία του ήπατος και αλλαγή στη δραστηριότητα των γονιδίων που συνδέονται με τη λιπώδη νόσο του ήπατος.

«Μόλις ένα γεύμα με πολλά λιπαρά είναι ενδεχομένως αρκετό για να προκληθεί παροδική αντίσταση στην ινσουλίνη και εξασθενημένος μεταβολισμός στο συκώτι» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικλ Ρόντεν. Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation υπογραμμίζει: «Εκτιμούμε ότι ένας αδύνατος και υγιής άνθρωπος είναι σε θέση να αντισταθμίσει επαρκώς την ευκαιριακή πρόσληψη μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών, ωστόσο η διαρκής και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτά τα συστατικά θα οδηγήσει τελικά στη χρόνια αντίσταση στην ινσουλίνη και στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος».

«Αν αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά, με τα λεγόμενα υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, το ηπατικό λίπος μειώνεται μέσα σε λίγες ημέρες», υπογραμμίζει ο Δρ Ροντεν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i