Δυσάρεστη αναπνοή: Τι φταίει, πώς θα την αντιμετωπίσεις

Ποιοι είναι οι πιθανοί ένοχοι για τη δυσάρεστη αναπνοή; Εντόπισέ τους και μάθε πώς θα τους αντιμετωπίσεις.

Δυσάρεστη αναπνοή iStock

Συνεργάστηκε η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστηµονική συνεργάτιδα Νοσοκοµείου Υγεία - Μητέρα (www.pataridou.gr).

Η δυσάρεστη αναπνοή είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα που μπορεί να συνδέεται με πολλούς παράγοντες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξηροστομία και η αναπνοή από το στόμα είναι δύο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος (χαλίτωση, όπως λέγεται επιστημονικά), ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες της ημέρας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξη της φυσιολογικής πρωινής κακοσμίας, που μπορεί να συμβεί στον καθένα, η οποία υποχωρεί μόλις φας πρωινό και πλύνεις τα δόντια σου.

Όταν ο "ένοχος" είναι το σάλιο

"Η δυσάρεστη αναπνοή το πρωί οφείλεται κυρίως στη μειωμένη παραγωγή σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου" εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, ΩΡΛ. Το σάλιο είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν από τη στοματική κοιλότητα τα υπολείμματα φαγητού, τα οποία αιωρούνται στο στόμα και προσελκύουν βακτήρια. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου στον ύπνο έχει ως αποτέλεσμα την ξηροστομία και κατ’ επέκταση την εξάπλωση των βακτηρίων. Τα βακτήρια έχουν την τάση να απελευθερώνουν πτητικές θειούχες ενώσεις (VSCs), σύνθετες ουσίες που ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά της αναπνοής και "τρέφονται" με πρωτεΐνες, αμινοξέα και άλλες ουσίες που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα και ανάμεσα στα δόντια.

Πώς κοιμάσαι το βράδυ;

Οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζουν τις πιθανότητες για δυσάρεστη αναπνοή το πρωί. Το ροχαλητό και η αναπνοή από το στόμα αντί από τη μύτη έχουν ως αποτέλεσμα να ξηραίνεται περισσότερο η στοματική κοιλότητα και έτσι η αναπνοή να μυρίζει πιο άσχημα το πρωί.

Διάβασε επίσης: 5 (περίεργοι) λόγοι για τον πόνο στα δόντια Διάβασε επίσης: Πώς να πλένεις σωστά τα δόντια σου (και όμως, υπάρχουν κανόνες)

Οδοντιατρικά αίτια

Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί επίσης να συνδέεται με οδοντιατρικά προβλήματα. Βασική αιτία είναι τα χαλασμένα δόντια και οι περιοδοντικές παθήσεις, όπως η ουλίτιδα. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο θα σε σώσει από το πρόβλημα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αμυγδαλές

Πλέον, υπάρχει επιβεβαιωμένη σχέση της γαστρoοισοφαγικής παλινδρόμησης με την κακοσμία του στόματος. Μια άλλη, όχι τόσο γνωστή αιτία της δυσάρεστης αναπνοής βρίσκεται στις αμυγδαλές. Όταν υπολείμματα τροφής που έχουν αναμειχθεί με νεκρά επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα μπαίνουν στις αμυγδαλικές κρύπτες, τις μικρές πτυχές επάνω στις αμυγδαλές, γίνεται σήψη και πέψη αυτών των υλικών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσοσμία. Εάν το σύμπτωμα επιμένει, επισκέψου τον ΩΡΛ σου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο ωτορινολαρυγγολόγος επιθεωρεί τη ρινική κοιλότητα, το λαιμό και την περιοχή των φωνητικών χορδών με μια ευαίσθητη κάμερα προκειμένου να διαγνώσει την προέλευση του προβλήματος. Αν υπάρχουν υποψίες ιγμορίτιδας, μια ειδική εξέταση (CT) θα ανιχνεύσει και αυτή την πιθανότητα.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Όταν η δυσάρεστη αναπνοή φτάσει στο σημείο να γίνει αντιληπτή από τους τρίτους, τότε καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημα χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση. Εάν ο οδοντίατρος σε βεβαιώσει ότι τα δόντια σου είναι υγιή, ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο γιατρός που πιθανότατα θα εντοπίσει το αίτιο και θα προτείνει τον τρόπο για την αντιμετώπισή του.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i