Έχω κατάθλιψη: Έλεγξε μήπως έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή, λέει ο γιατρός!

Νιώθεις πεσμένη και νευρική; Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και θέλεις να κοιμηθείς. Επίσης, έχεις πάρει κιλά; Μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα ότι ίσως να έχεις κατάθλιψη.

16.01.2017

εχεις διαβασει

Ξέρεις ότι πολλές φορές βάση κάποιων συμπτωμάτων που έχεις η  σύνηθης διάγνωση μπορεί να είναι… Κατάθλιψη.

Ωστόσο, ίσως απλώς να είναι…  υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός).

Όταν ο θυρεοειδής σου αδένας δεν παράγει συγκεκριμένες ορµόνες, οι σωµατικές λειτουργίες γίνονται πιο αργές, κάνοντάς σε να νιώθεις νωθρή και ευερέθιστη.

«Βλέπω πολλές περιπτώσεις ασθενών µου όπου αυτά τα συµπτώµατα έχουν διαγνωστεί λανθασµένα ως κατάθλιψη» επισηµαίνει ο Aνδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος. Ο υποθυρεοειδισµός µπορεί να ξεκινήσει από κάθε ηλικία και εµφανίζεται και στο 15-20% των γυναικών µετά από εγκυµοσύνη, όπου µπορεί να εκληφθεί λανθασµένα ως επιλόχειος κατάθλιψη.

Στα συµπτώµατα συµπεριλαµβάνονται η αυξηµένη ευαισθησία στο κρύο, βραδυκαρδίες, η λέπτυνση της τρίχας των µαλλιών, το ξηρό δέρµα και η δυσκοιλιότητα. Ο παθολόγος σου µπορεί να σου συνταγογραφήσει τις βασικές εξετάσεις για το θυρεοειδή, οι οποίες όµως δεν είναι πάντοτε αρκετές.

Τι μπορείς να κάνεις

Επισκέψου έναν ενδοκρινολόγο για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να προσδιοριστούν τα επίπεδα της θυρεοτρόπου ορµόνης (TSH) και δύο θυρεοειδικών ορμονών, της Τ3 και της Τ4. Ζήτησέ του, επίσης, έλεγχο και για τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα.

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς θεραπεύεται µε τη λήψη φαρµάκων που υποκαθιστούν τη θυρεοειδική ορµόνη και θέλει αρκετούς µήνες για να βελτιωθούν τα συµπτώµατα.

Κάνε τη σωστή διάγνωση διάγνωση

1. Διάλεξε ένα γιατρό που να σου αφιερώνει αρκετό χρόνο
«Αν νιώθεις ότι ο γιατρός σου δε σου δίνει αρκετή προσοχή στην επίσκεψη ή στην αναφορά των συμπτωμάτων σου, είναι πιο πιθανό να κάνει λάθος εκτίµηση» λέει η Ανατολή Παταρίδου.

2. Μείνε μακριά από το Google
Σε έρευνα από το κέντρο Pew Research Center βρέθηκε πως το 40% των γυναι- κών κάνουν αυτο-διάγνωση on-line και μετά το μόνο 55% από αυτές επισκέφθηκαν γιατρό. Αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή μπορεί να αναφέρεις μόνο τα συμπτώματα που επιβεβαιώνουν τις δικές σου υποθέσεις. Κράτα ένα ημερολόγιο με όλα σου τα συμπτώματα, φτιάξε μια λίστα με ερωτήσεις και πάρε τα και τα δύο μαζί σου στο ραντεβού σου με το γιατρό.

3. Αν ο γιατρός πει ότι θέλει να σε ξαναδεί σε μερικές ημέρες, πήγαινε!
Συχνά οι γιατροί χρειάζεται να παρακολουθήσουν κάποια συμπτώματα και να εφαρμόσουν διαφορετικές θεραπείες για να καταλήξουν στη σωστή διάγνωση.

 

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;

Μύτη: τη φυσάμε, την πιάνουμε με τα χέρια μας, την τρυπάμε ή τη βάζουμε κάτω από το νυστέρι. Πόσο καλά γνωρίζουμε τη μύτη μας;

#shapegreece