Αντιμετώπισε τη φλεβίτιδα - Τι είναι, σε ποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί, τι να κάνεις

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φλεβική ανεπάρκεια και τη φλεβίτιδα και πώς θα φροντίσεις τα πόδια σου.

πόδια ψηλά κουρασμένα πόδια φλεβίτιδα 4x6

Μήπως δεν δίνεις στα πόδια σου την προσοχή που τους πρέπει και τους αξίζει; Μάθε τι είναι η φλεβίτιδα και η φλεβική ανεπάρκεια, τα συμπτώματα και πώς θα τις αντιμετωπίσεις.

Φλεβίτιδα και φλεβική ανεπάρκεια

Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί που μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά βαλβίδων οι οποίες, ως φράγματα, ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισμένες καταστάσεις αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά, αφήνοντας κενό μεταξύ τους και έτσι δεν μπορούν να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες και στους ιστούς. Η φλεβίτιδα θεωρείται το πρώτο, πιο ήπιο πρόβλημα κακής κυκλοφορίας στα πόδια. Εάν το πρόβλημα είναι πιο έντονο μιλάμε πλέον για φλεβική ανεπάρκεια. Υπάρχουν δύο μορφές φλεβικής ανεπάρκειας, η ανεπάρκεια των επιφανειακών και η ανεπάρκεια των εσωτερικών φλεβών του ποδιού. Πιο σοβαρή θεωρείται η εσωτερική φλεβική ανεπάρκεια.

Τα κύρια συμπτώματα και τα στάδια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Όταν μιλάμε για Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ) αναφερόμαστε σε μία αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες δεν επαναφέρουν σωστά το αίμα στην καρδιά. Τα κυριότερα συμπτώματα που νιώθεις σε αυτή την περίπτωση στα πόδια σου είναι το αίσθημα καψίματος, πόνος, αίσθημα τάσης και βάρους, καθώς επίσης και κράμπες.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια χωρίζεται σε στάδια, ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα). Στο δεύτερο στάδιο εμφανίζονται οι κιρσοί και χαρακτηριστικό του τρίτου είναι το οίδημα (πρησμένα πόδια). Στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος και προχωράνε σε πιο σοβαρές αλλοιώσεις όπως τα έλκη.

Γιατί πρήζονται τα πόδια σου; Δες εδώ τα πιο συνηθισμένα «λάθη» και πώς θα τα ανακουφίσεις

Ενοχλήσεις στα πόδια; Κάλοι και φουσκάλες; Έτσι θα απαλλαγείς!

Ποιοι είναι οι παράγοντες προδιάθεσης για φλεβίτιδα

Οι κύριοι παράγοντες προδιάθεσης είναι γενετικοί (π.χ. αριθμός βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία), ενώ η φλεβική ανεπάρκεια αυξάνεται με την ηλικία τόσο στους άνδρες και στις γυναίκες. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες υπάρχουν κι άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για φλεβίτιδα, όπως η εγκυμοσύνη, ο αριθμός των τοκετών, η χρήση αντισυλληπτικών, κ.λπ. Δευτερεύοντες παράγοντες προδιάθεσης θεωρούνται η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, μεγάλα διαστήματα σε όρθια ή καθιστή στάση, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ατυχήματα, εγχειρήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα και η κακή διατροφή. Παράγοντες επίσης που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να δημιουργήσουν πρήξιμο στα πόδια είναι και η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, αντιφλεγμονώδη).

Ποια είναι η συχνότητα του προβλήματος;

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται στο 4-13% του πληθυσμού, ενώ τα ήπια φλεβικά προβλήματα είναι πολύ κοινά, αφού εμφανίζονται σε πάνω από 50% του πληθυσμού. Έχει διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες, ενώ τα πρώτα συμπτώματα της μπορεί να εμφανιστούν από τη νεαρή ηλικία. Οι μισοί περίπου Έλληνες ταλαιπωρούνται από κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Οι γυναίκες αποδεικνύονται 5 φορές πιο ευπαθείς από τους άνδρες λόγω ορμονών.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι παθήσεις των φλεβών;

Ένας μεγάλος κίνδυνος - εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα - είναι η δημιουργία φλεβικών ελκών που χαλούν την ποιότητα του δέρματος, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική είναι η δημιουργία θρομβώσεων, όταν το αίμα μέσα στις φλέβες πήζει και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές, αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες.

Τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση των παθήσεων των φλεβών 

  • Ο γιατρός μπορεί να σου δώσει γενικές οδηγίες όπως απώλεια βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, σύσταση για βάδισμα και κολύμπι, χρήση ανατομικών υποδημάτων κ.α.
  • Πολλές γυναίκες ανακουφίζονται όταν φορούν ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.
  • Προσπάθησε να αποφεύγεις την έκθεση σε υπερβολική ζέστη (οι φλέβες διευρύνονται, κάνοντας το αίμα να συγκεντρωθεί στα πόδια και να πρήζονται).
  • Μπορεί ο γιατρός να σου συστήσει φαρμακευτικά ή φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση τς φλεβίτιδας. Ανάμεσα στα φυτικά, ξεχωρίζουν τα σκευάσματα με φυσικά φλαβονοειδή που θεωρείται πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύουν τα φλεβικά τοιχώματα.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις 

  • Βάλε την παρακάτω απλή άσκηση στην καθημερινότητά σου: Στάσου όρθια με τα πόδια σου παράλληλα. Σήκω στις μύτες των ποδιών, ανασηκώνοντας τις φτέρνες σου όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Κράτησε αυτή τη στάση για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλάρωσε. Επανάλαβε 10 φορές.
  • Γενικά, βοηθά να κινείσαι μέσα στη μέρα και να σηκώνεσαι τακτικά από την καρέκλα εάν κάνεις καθιστική δουλειά. Να θυμάσαι πως κάθε μορφής άσκηση είναι ευεργετική!
  • Όταν νιώθεις τα πόδια σου κουρασμένα κάνε στα πόδια σου μασάζ με ανοδικές και καθοδικές κινήσεις εναλλάξ χρησιμοποιώντας το ντους με δροσερό.
  • Ξεκουράσου με τα πόδια σου ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i