Κινδυνεύεις από διαβήτη τύπου 1; Μάθε τα βασικά αίτια της νόσου

Ο διαβήτης τύπου 1 οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

διαβήτης istock

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (παιδικός ή νεανικός διαβήτης, όπως ονομάζεται επίσης) είναι μια χρόνια πάθηση. Οφείλεται στην έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, και συνήθως παρουσιάζεται στην παιδική ή τη νεανική ηλικία του πάσχοντος. Στη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ο μικρός ασθενής να πρέπει να παίρνει την πολύτιμη αυτή ορμόνη με τη μορφή ενέσεων.

Σε τι οφείλεται ο διαβήτης τύπου 1;

Οι λόγοι που σε κάποιους νέους και παιδιά παρουσιάζεται ο διαβήτης τύπου 1 είναι σύνθετοι και ασαφείς, σύμφωνα με την Kathleen Dungan, M.D., ενδοκρινολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στις ΗΠΑ. "Ωστόσο, έχουμε κάποια στοιχεία".

Τι προκαλεί τον διαβήτη τύπου 1 σύμφωνα με τους γιατρούς και ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο;

Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση που καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν την ινσουλίνη, εξηγεί η Katherine Araque, M.D., διευθύντρια ενδοκρινολογίας στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος αυτή τη μορφή διαβήτη.

Οικογενειακό ιστορικό

Εάν έχεις έναν γονιό, αδερφός ή αδερφή με διαβήτη τύπου ένα, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσεις κι εσύ διαβήτη, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο. "Σίγουρα υπάρχει κληρονομική τάση, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί" λέει η Dr. Dungan. Επισημαίνει επίσης πως αρκετοί άνθρωποι που έχουν διαβήτη 1 δεν έχουμε άμεσους συγγενείς που να νοσούν. Στον τύπο 1 του διαβήτη, μπορεί η κληρονομικότητα να έρχεται από άμεσο ή από μακρινό συγγενή.

Η ηλικία

Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς μπορεί πρακτικά να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. "Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εάν είσαι μεγαλύτερος. Απλά, με την ηλικία, αυξάνονται και τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2" σχολιάζει η Dr. Dungan.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Είναι πιθανό πως περιβαλλοντικοί παράγοντες εμπλέκονται στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1. Για παράδειγμα, άνθρωποι νόσησαν από εντεροϊό ή εκτέθηκαν σε ορισμένες καταστάσεις πριν παρουσιάσουν τη νόσο, προς το παρόν όμως αυτό παραμένει μία θεωρία. "Δεν είναι σαφώς κατανοητός ακόμη ο μηχανισμός ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 1", εξηγεί η Dr. Dungan.

Μπορείς να προλάβεις τον διαβήτη 1

Δεδομένου πως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά τα αίτια για τον διαβήτη τύπου 1, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε τρόπους πιθανής πρόληψης. "Υπάρχουν αρκετές συνεχιζόμενες μελέτες αυτή τη στιγμή που προσπαθούν να βρουν τρόπο πρόληψης του διαβήτη , αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα" σύμφωνα με τη Dr. Araque.

Διάβασε επίσης: Σακχαρώδης διαβήτης και άσκηση: Πώς η γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει

Διάβασε επίσης: Σακχαρώδης διαβήτης Updated: Ενδιαφέροντες αριθμοί και δεδομένα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i