Όραση και οθόνες: Μπορεί να χάσεις -έστω και παροδικά- το φως σου αν το παρακάνεις;

Μια γυναίκα στην Κίνα τυφλώθηκε παροδικά μετά από τη χρήση του κινητού της όλη τη νύχτα. Τι ισχύει για το θέμα όραση και οθόνες;

young-guy-looking-with-interest-at-beautiful-lady-in-cafe-picture-id962315328

Αλήθεια ή μύθος: Είναι δυνατό να τυφλωθείς -έστω και παροδικά- από την ακραία χρήση οθονών; Λίγες ημέρες πριν, μια γυναίκα στην Κίνα ανέφερε ότι ξύπνησε και δεν μπορούσε να δει από το αριστερό της μάτι. Την προηγούμενη νύχτα είχε μείνει για ώρες ξύπνια «χαζεύοντας» στο κινητό της. Η γιατρός Qiu Wangjian, M.D., από το Songgang People's Hospital δήλωσε πως οι εξετάσεις της έδειξαν πρόβλημα σε μια φλέβα στο αριστερό της μάτι, που παρεμπόδιζε την αιμάτωση και μπλόκαρε την όρασή της. Οι γιατροί έκαναν με λέιζερ μια μικρή τομή στον αμφιβληστροειδή της γυναίκας, παροχετεύοντας το αίμα. Σύντομα, η όρασή της αποκαταστάθηκε. Το πρόβλημα τελικά δεν προέκυψε από τη χρήση της οθόνης.

Όραση και οθόνες: Τελικά είναι μύθος πως η έκθεση επηρεάζει τα μάτια μας;

Σύμφωνα με την οπτομέτρη Catherine Gallagher, O.D., η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα smartphones για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την όραση. Δεν μπορεί όμως να προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο αυτό που περιγράφεται εκτός κι να υπάρχει προϋπάρχον πρόβλημα υγείας.

Για να προκαλέσει η έκθεση στο φως της οθόνης τόσο έντονο πρόβλημα, η έκθεση θα πρέπει να είναι ακραία. «Παρότι γνωρίζουμε πως το υπεριώδες φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή, έχουν υπάρχει επίσης μελέτες που υποδεικνύουν πως το μπλε φως του φάσματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται σε φως υψηλής έντασης. «Το αν η υγεία των ματιών επηρεάζεται από την αυξημένη έκθεση σε χαμηλής έντασης πηγές μπλε φωτός όπως τα LED, και στην προκειμένη περίπτωση τα smartphones, είναι ασαφές. Προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και η στένωση των καρωτίδων ανήκουν στις περιπτώσεις όπου συνηγορούν σε παροδική τύφλωση».

Πήγες στον οφθαλμίατρο;

Ακόμη κι αν το δίπολο «όραση και οθόνες» δεν είναι τόσο επικίνδυνο, η ετήσια εξέταση από τον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη για την προστασία των ματιών σου. Και φυσικά, το μέτρο στη χρήση του κινητού και του tablet!

Διάβασε επίσης: Έχουν βρει το φάρμακο για την πρεσβυωπία; 3 ενδιαφέροντα facts

Διάβασε επίσης: Έχεις μυωπία; Μάθε γιατί πρέπει να προσέχεις Χ2 την όρασή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i