Ορμόνες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Μπορεί η δυνατή καρδιά να είναι (και) θέμα ορμονών; Ο ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Ανδρέας Θωμόπουλος απαντά στο ερώτημα αυτό.

05.07.2018

εχεις διαβασει

καρδιά

Το ήξερες πως η ορμονική ισορροπία μπορεί να σου «εξασφαλίσει» δυνατή καρδιά; Ανακάλυψε ποιες είναι αυτές οι πολύτιμες ορμόνες και πώς αλληλεπιδρούν με το καρδιαγγειακό σου.

Ορμόνες και δυνατή καρδιά: Οι ορμόνες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σου

• Οιστρογόνα

• Προγεστερόνη

Οι αιτίες

Καθώς οι ωοθήκες γερνούν, η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνεται. Τα οιστρογόνα δρουν σε πολλούς ιστούς στο σώμα, συμβάλλοντας στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων για βελτιωμένη ροή αίματος και βοηθούν σε μια υγιέστερη ισορροπία της LDL ή «κακής» και της HDL ή «καλής» χοληστερόλη.

Η προγεστερόνη διαδραματίζει επίσης πρωταρχικό ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων θεμάτων σχετικών με την καρδιά. Παράλληλα, η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επιφέρει και μείωση στα επίπεδα υγρασίας του δέρματος και στο υποδόριο λίπος, με αποτέλεσμα ξηρότητα στην επιδερμίδα και στον κόλπο, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτές είναι οι 20 βασικές γυναικείες ορμόνες! Πώς σε επηρεάζουν και πώς μπορείς να τις επηρεάσεις εσύ;

Υγεία καρδιάς: Kάνε το παρακάτω τεστ και μάθε αν φροντίζεις σωστά την καρδιαγγειακή υγεία σου

Τα ορμονικά «μυστικά» για δυνατή καρδιά

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καθυστέρηση τουλάχιστον των ανεπιθύμητων ενεργειών των μειωμένων οιστρογόνων και της προγεστερόνης, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου και αφού προηγηθεί εξέταση μαστογραφίας και έλεγχος.

Πώς θα έχεις πάντα μια δυνατή καρδιά, ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου;

Η διατήρηση μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μιας μεταβολικά απαιτητικής άσκησης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη –και ενδεχομένως στην αντιστροφή– των αρνητικών καρδιαγγειακών επιδράσεων της μείωσης οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος διαβητολόγος, κλινικός
διαιτολόγος.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Μπαμπά, εξετάσεις έκανες; Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες

Συγκεντρώσαμε τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες (γιατί αν δεν τους τραβήξουμε στο γιατρό, δεν θα πάνε ποτέ).

δέρμα ψωρίαση φαγούρα έκζεμα
Τι είναι η ψωρίαση; Τα συμπτώματα και η θεραπεία για την ψωρίαση

Τι είναι και γιατί παρουσιάζεται σε κάποιους ανθρώπους η ψωρίαση; Ποια είναι τα συμπτώματα και τι υπάρχει αυτή τη στιγμή ως θεραπεία;

τουαλέτα κυστίτιδα ουρολοίμωξη δυσκοιλιότητα
Τι είναι η κυστίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Δώσε οριστική λύση στο πρόβλημά σου, ακολουθώντας τις συμβουλές του ειδικού και ξέχνα για πάντα την κυστίτιδα!

Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

Αυτές είναι οι ενδείξεις από τις οποίες θα καταλάβεις ότι πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση!

Τι «λένε» τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;

Όση ντροπή και αν νιώθουμε, συμβαίνουν σε όλους μας. Αν όμως τα αντιμετωπίζεις συχνά, ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου στείλει μηνύματα.

πόδια κιρσοί ευρυαγγείες
Όλα τα νεότερα για τις θεραπείες για κιρσούς και ευρυαγγείες

Μπορείς να έχεις σε κάθε ηλικία όμορφα και υγιή πόδια; Φυσικά! Ενημερώσου για τα νεότερα για τις θεραπείες για κιρσούς και ευρυαγγείες.

#shapegreece