Ορμόνες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Μπορεί η δυνατή καρδιά να είναι (και) θέμα ορμονών; Ο ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Ανδρέας Θωμόπουλος απαντά στο ερώτημα αυτό.

05.07.2018

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη

εχεις διαβασει

καρδιά

Το ήξερες πως η ορμονική ισορροπία μπορεί να σου «εξασφαλίσει» δυνατή καρδιά; Ανακάλυψε ποιες είναι αυτές οι πολύτιμες ορμόνες και πώς αλληλεπιδρούν με το καρδιαγγειακό σου.

Ορμόνες και δυνατή καρδιά: Οι ορμόνες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σου

• Οιστρογόνα

• Προγεστερόνη

Οι αιτίες

Καθώς οι ωοθήκες γερνούν, η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνεται. Τα οιστρογόνα δρουν σε πολλούς ιστούς στο σώμα, συμβάλλοντας στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων για βελτιωμένη ροή αίματος και βοηθούν σε μια υγιέστερη ισορροπία της LDL ή «κακής» και της HDL ή «καλής» χοληστερόλη.

Η προγεστερόνη διαδραματίζει επίσης πρωταρχικό ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων θεμάτων σχετικών με την καρδιά. Παράλληλα, η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επιφέρει και μείωση στα επίπεδα υγρασίας του δέρματος και στο υποδόριο λίπος, με αποτέλεσμα ξηρότητα στην επιδερμίδα και στον κόλπο, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτές είναι οι 20 βασικές γυναικείες ορμόνες! Πώς σε επηρεάζουν και πώς μπορείς να τις επηρεάσεις εσύ;

Υγεία καρδιάς: Kάνε το παρακάτω τεστ και μάθε αν φροντίζεις σωστά την καρδιαγγειακή υγεία σου

Τα ορμονικά «μυστικά» για δυνατή καρδιά

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καθυστέρηση τουλάχιστον των ανεπιθύμητων ενεργειών των μειωμένων οιστρογόνων και της προγεστερόνης, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου και αφού προηγηθεί εξέταση μαστογραφίας και έλεγχος.

Πώς θα έχεις πάντα μια δυνατή καρδιά, ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου;

Η διατήρηση μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μιας μεταβολικά απαιτητικής άσκησης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη –και ενδεχομένως στην αντιστροφή– των αρνητικών καρδιαγγειακών επιδράσεων της μείωσης οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος διαβητολόγος, κλινικός
διαιτολόγος.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece