«Γυναίκα και διαβήτης» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Η 14η Νοεμβρίου, ημέρα που γεννήθηκε ο άνθρωπος που ανακάλυψε την ινσουλίνη, έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ, σαν η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και ο μήνας Νοέμβριος έχει καθιερωθεί σαν ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

14.11.2017

εχεις διαβασει

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με βασικότερο σκοπό την εκστρατεία ενημέρωσης για το διαβήτη.

Η εφετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη «γλυκιά» Γυναίκα και το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

​Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στον πλανήτη ενώ οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερα θύματα του διαβήτη σε σχέση με τους άνδρες σε αναλογία 3:2.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών με Σακχαρώδη Διαβήτη σε Παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 200 εκατομμύρια!

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή συνοδεύεται από ένα μήνυμα. Φέτος, το μήνυμα αυτό απευθύνεται στις γυναίκες με διαβήτη.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2017: «Γυναίκες και Διαβήτης – Το δικαίωμά μας για ένα υγιές μέλλον»

  • Πάνω από 190 εκατομμύρια γυναίκες ζουν με διαβήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040
  • 2 στις 5 γυναίκες με διαβήτη βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, δηλαδή πάνω από 60 εκατομμύρια παγκοσμίως
  • Ο διαβήτης είναι η 9η αιτία θανάτου στις γυναίκες
  • Γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 είναι σχεδόν 10 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο
  • Γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης αποβολής

H Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία προσπαθεί να αφυπνίσει τις γυναίκες, με το σποτ που ετοίμασε για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα άγνωστα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 που πρέπει να γνωρίζεις

Διαβήτης τύπου 1

Η μορφή αυτή χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια του παγκρέατος να παράγει την ινσουλίνη που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα. Έτσι, η εισαγωγή ενέσιμης ινσουλίνης στον οργανισμό είναι αναγκαία.

Διαβήτης τύπου 2

Σε αυτήν την περίπτωση, ο οργανισμός δεν είναι ικανός να παράγει την απαιτούμενη ινσουλίνη από το πάγκρεας, παρά μόνο μια μικρή ποσότητα.

Τι πρέπει να γίνει όσον αφορά το θέμα του διαβήτη;

Ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές μας συνήθειες είναι αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον της υγείας μας. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους (ΔΜΣ=18-25 kg/m2), η τακτική φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι μόνο μερικά βήματα πιο κοντά στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Το 70% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου ΙΙ θα μπορούσε να αποφευχθεί με την υιοθέτηση όλων των παραπάνω.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Ευχαριστούμε τη Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

 

Περισσότερα από Υγεία

γυναίκα fitness καρδιά
Yγιής καρδιά: Πώς θα κρατήσεις μακριά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ναι, αφορούν κι εμάς τις γυναίκες!)

Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Αν η υγιής καρδιά είναι και ο δικός σου στόχος, μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υγεία τη δική σου και των αγαπημένων σου. 

μάτια οφθαλμίατρος
Ελιά στο μάτι: Πώς μοιάζει, τι είναι και πότε πρέπει να αφαιρείται ο σπίλος

Πώς θα αναγνωρίσεις μια ελιά στο μάτι και τι σημαίνει για την υγεία σου; 

Ασκείς ιατρικό επάγγελμα; Να πώς μπορείς να εργαστείς στο εξωτερικό

Σκέφτεσαι να εργαστείς σε τομείς υγείας στο εξωτερικό; Ενημερώσου για πιθανές επαγγελματικές ευκαιρίες στα Careers in White.

Μήπως έχεις φαγούρα εκεί κάτω;

Ο κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή σίγουρα δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα και οπωσδήποτε δεν μπορείς να τον αγνοήσεις.

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

#shapegreece