Πόσα τσιγάρα την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου;

μία τρομακτική νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ φανερώνει ότι δεν χρειάζεται και πάρα πολύ κάπνισμα για να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σου.

κάπνισμα

Όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα κάνει κακό, αλλά, δυστυχώς, όμως πολλοί το συνεχίζουν χωρίς να δίνουν σημασία στις συστάσεις της επιστήμης.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως το άσθμα, οι νόσοι των πνευμόνων, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος, ενώ μία τρομακτική νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ φανερώνει ότι δεν χρειάζεται και πάρα πολύ κάπνισμα για να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σου.

Για την έρευνα αυτή, οι μελετητές ανέλυσαν 141 κλινικές μελέτες από το 1946 μέχρι το 2015 σχετικά με το κάπνισμα και την καρδιακή νόσο, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν πόσα τσιγάρα χρειάζονται προκειμένου να αυξήσει κάποιος τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ανθρώπους που κάπνιζαν ένα, πέντε ή είκοσι τσιγάρα την ημέρα και τα συνέκριναν με ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Τα ευρήματα; Το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου την ημέρα αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής.

Για τους άνδρες, το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα αύξανε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου κατά 48% κατά μέσο όρο σε σχέση με κάποιον που δεν κάπνιζε καθόλου, ενώ το κάπνισμα είκοσι τσιγάρων την ημέρα διπλασίαζε αυτό το ποσοστό.

Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 57%, ενώ το κάπνισμα είκοσι τσιγάρων την ημέρα ανέβαζε τον κίνδυνο κατά 2,8 φορές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι θετικές και οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων [κόψαμε το κάπνισμα, μειώσαμε τις γεννήσεις

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος αποτελεί προς το παρόν την υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στην Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ενώ η καρδιακή προσβολή δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ενώ είναι καλό να μειώσεις το κάπνισμα εάν είσαι βαρύς καπνιστής, αυτό που είναι ακόμα καλύτερο είναι να το κόψεις εντελώς.

«Το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου την ημέρα κάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο: περίπου τον μισό από τους ανθρώπους που καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα», έγραψαν οι ερευνητές στο συμπέρασμα. «Δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές επίπεδο καπνίσματος όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο».

Σε ένα συνοδευτικό editorial, ο Kenneth Johnson, βοηθός καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, αναφέρει ότι οποιαδήποτε έκθεση στον καπνό του τσιγάρου είναι «υπερβολική».

Εάν ξανασκέφτεσαι τη συνήθεια αυτή του καπνίσματος που έχεις αποκτήσει ή προσπαθείς να παρακινήσεις κάποιον που αγαπάς να κάνει το ίδιο, απλώς μάθε ότι θα έχεις μία ακόμα καλύτερη βελτίωση και επίδραση στην υγεία σου εάν το κόψεις εντελώς και όχι απλώς δεσμευτείς στο να το μειώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i