Πότε να μην πάω γυμναστήριο: 4 ιατρικοί λόγοι που δικαιολογούν την απουσία σου

Ξέρεις πότε πρέπει ΟΝΤΩΣ να παραλείψεις την άσκηση; Τα παρακάτω δεν είναι δικαιολογίες για να μην πας γυμναστήριο!

γυναίκα γυμναστήριο κούραση πονοκέφαλος istock

Εάν γυμνάζεσαι τακτικά, σίγουρα έχεις αντιμετωπίσει τη σκέψη "πότε να μην πάω γυμναστήριο/προπόνηση;" Κι επειδή κι εμείς έχουμε συχνά την ίδια απορία, ρωτήσαμε ειδικούς και μας ξεκαθάρισαν πότε είναι λογικό να παραλείψεις την προπόνησή σου - και πότε είναι απλά κοπάνα. Προφανώς εάν έχεις κάποιο τραυματισμό ή είσαι άρρωστη θα πρέπει να ακούς τη συμβουλή του γιατρού σου, εδώ όμως θα δεις τις τέσσερις περιπτώσεις που είναι καλή επιλογή να παραλείψεις την άσκηση.

Πότε να μην πάω γυμναστήριο; Όταν:

Σου λείπει ύπνος

Παρότι η άσκηση μπορεί να σε τονώσει όταν νιώθεις πεσμένη, ο καλός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικό μέρος μιας ρουτίνας άσκησης. "Η άσκηση είναι μια φυσική πίεση που ασκείται στο σώμα και οι μύες δυναμώνουν την περίοδο μετά την προπόνηση όταν το σώμα επιδιορθώνει τις φθορές" εξηγεί ο φυσιολόγος άσκησης Pete McCall. Η άσκηση όταν είσαι σούπερ κουρασμένη δεν σημαίνει μόνο ότι πιθανότατα δεν θα έχεις την ενέργεια να τα δώσεις όλα, αλλά επίσης θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τραυματιστείς. "Η πολλή κούραση μπορεί να μειώσει τις κινητικές δεξιότητες και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, ειδικά σε μαθήματα που βασίζονται στην κίνηση όπως η Zumba, το kickboxing, ή το CrossFit", επισημαίνει ο McCall (σε αντίθεση με πιο στατικές προπονήσεις όπως το ποδήλατο). Η απάντηση στο δίλημμα ύπνος ή προπόνηση εξαρτάται από εσένα, ως βασικό κανόνα όμως ο McCall συστήνει να επιλέξεις τον ύπνο εάν δεν έχεις κοιμηθεί καλά τρία με πέντε βράδια ή αν είσαι πάρα πολύ κουρασμένη. "Εάν κοιμάσαι λιγότερο από πέντε ώρες ύπνου κάθε νύχτα μπορεί να επηρεαστεί ο χρόνος αντίδρασης και η διανοητική σου λειτουργία, που είναι και τα δύο ζωτικής σημασίας για βέλτιστη επίδοση στη διάρκεια της άσκησης" εξηγεί.

Διάβασε επίσης: Πόση ώρα κάνει ένας ιός να εξαπλωθεί στο γραφείο;

Διάβασε επίσης: Οι κανόνες για να διώξεις (σίγουρα) τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Μπορεί να τραυματιστείς

Εάν είσαι πιασμένη τη μέρα μετά από μια σκληρή προπόνηση, η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να στην αποθεραπεία αυξάνοντας την κυκλοφορία, κάτι που επιταχύνει την φυσική επανάκαμψη των μυών, σύμφωνα με τον McCall. Ο τραυματισμός είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, όμως. Οι γιατροί χρησιμοποιούν μία κλίμακα πόνου από το 1-10, όπου το 10 είναι βασανιστικός. Εάν είναι πιασμένος ένας μυς, περίπου στο τρία με πέντε της κλίμακας, τότε η ήπια άσκηση θα βοηθήσει. Αν όμως πονάς, ας πούμε 6 ή παραπάνω στην κλίμακα, τότε η άσκηση μπορεί να ασκήσει πολλή πίεση στον ιστό και να εμποδίσει την ανάκαμψή του. Σε αυτή την περίπτωση, δεν ρισκάρεις μόνο να επιδεινώσεις τον τραυματισμό σου, αλλά θα μπορούσες επίσης να τραυματίσεις άλλους μυς ή αρθρώσεις καθώς το σώμα σου προσπαθεί να αντισταθμίσει για τον πονεμένο μυ. "Ένας μυς που έχει τραυματιστεί θα πάθει φλεγμονή. Αυτό θα τον εμποδίσει να δουλεύει σωστά και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η άρθρωση με την οποία συνδέεται" εξηγεί ο McCall. "Άφησέ τον να θεραπευτεί και εάν εξακολουθεί να πονάει μετά από μερικές μέρες ξεκούρασης πήγαινε στον ορθοπεδικό".

Είσαι άρρωστη

"Ο πυρετός είναι μια ένδειξη ότι το σώμα σου προσπαθεί σκληρά να νικήσει έναν ξένο εισβολέα" σχολιάζει ο McCall. Εάν η ίωση σε έχει ρίξει στο κρεβάτι, το σώμα σου πρέπει να στοχεύσει όλη του την ενέργεια προς το να γίνει καλύτερα όχι να υποστεί την πιέση της άσκησης. Επιπλέον, δεν είναι σωστό να εξαπλώσεις τα μικρόβιά σου στο γυμναστήριο (ή να κολλήσεις κάτι καινούργιο). "Όταν νιώθεις άρρωστη αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, οπότε άκου το σώμα σου και σεβάσου το. Είναι καλύτερο να κάνεις δύο με τέσσερις ημέρες διάλειμμα και να αναρρώσεις πλήρως παρά να σέρνεσαι άρρωστη για πάνω από μία εβδομάδα" συμβουλεύει ο ειδικός.

Μόλις έκανες θεραπεία στη δερματολόγο σου

"Ζητώ από τις ασθενείς μου να περιμένουν 24 ώρες για να γυμναστούν μετά από κάθε ενέσιμη θεραπεία όπως fillers ή Botox, και επίσης μετά από διάφορα λέιζερ, μεσοθεραπεία ή άλλες θεραπείες που μπορεί να βλάψουν παροδικά την επιφάνεια του δέρματος" λέει η δερματολόγος Jessica Krant, M.D. "Θέλουμε τα ενέσιμα υλικά να παραμείνουν στη θέση τους για μια δυο μέρες ώστε να σταθεροποιηθούν ή να απορροφηθούν και τυχόν μικροσκοπικοί τραυματισμοί από τη βελόνα να κλείσουν ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για μώλωπες" εξηγεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i