Μήπως έχεις πρόβλημα στο θυρεοειδή; 10 ύποπτα σημάδια

Οι παθήσεις του θυρεοειδή μπορεί να υπάρχουν χωρίς να διαγνωστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί τα συμπτώματά τους είναι εύκολο να παρερμηνευθούν ως κάτι άλλο.

shutterstock_173370080

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού.

Έχει μικρό μέγεθος αλλά παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη λειτουργία πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα, ενώ είναι από τους βασικούς αδένες του μεταβολισμού. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του γιατί όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή, μπορεί να επηρεαστεί συνολικά η υγεία μας.

Οι πιο συνηθισμένες από τις παθήσεις του είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός που προκαλούν διάφορες ορμονικές, σωματικές αλλά και ψυχολογικές αλλαγές στον οργανισμό. Καλό είναι να παρατηρούμε το σώμα μας και αντιληφθούμε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα στο θυρεοειδή ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Μερικά από τα σημάδια ότι ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στο θυρεοειδή είναι τα εξής:

Ξαφνική αλλαγή στη φωνή ή ενόχληση στο λαιμό

Ξαφνική αλλαγή στη φωνή ή ενόχληση στο λαιμό

Κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα, ενώ ακόμα και το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο όζο στην περιοχή. Εάν υπάρχει οίδημα του αδένα, ίσως προκληθεί πόνος ή ενόχληση στο λαιμό.

Απότομες αλλαγές στο βάρος

Απότομες αλλαγές στο βάρος

Οποιαδήποτε ανεξήγητη μεταβολή (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) στο σωματικό βάρος μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στο θυρεοειδή. Όταν το βάρος αυξάνεται μπορεί να ευθύνεται ο υποθυρεοειδισμός, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ενοχοποιείται ο υπερθυρεοειδισμός. Εάν έχεις διαπιστώσει αλλαγές στο βάρος που δεν οφείλονται στην άσκηση, σε κάποια δίαιτα ή σε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, είναι σκόπιμο να επισκεφθείς το γιατρό σου.

Ξερό δέρμα ή υπερβολική εφίδρωση

Ξερό δέρμα ή υπερβολική εφίδρωση

Οι ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής ρυθμίζουν τη λειτουργία του δέρματος. Για το λόγο αυτό, οποιοδήποτε πρόβλημα στο θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα. Όταν τα επίπεδα των ορμονών είναι χαμηλά, το δέμα ξεραίνεται και γίνεται χλωμό, ενώ μπορεί να υπάρχουν περιοχές που φαίνεται σαν να υπάρχουν «λέπια» ή ρυτίδες. Αντίστοιχα, μπορεί και τα νύχια να γίνουν πιο εύθραυστα. Αντίστοιχα, όταν τα επίπεδα των ορμονών είναι πιο υψηλά από το φυσιολογικό, τότε υπάρχει η τάση να εκκρίνεται πολύς ιδρώτας ή να υπάρχει κνησμός.

Ξαφνική τριχόπτωση

Ξαφνική τριχόπτωση

Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών που εκκρίνει ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο της ζωής της τρίχας. Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε κάποιες τρίχες να πέφτουν όταν χτενιζόμαστε ή λουζόμαστε, όμως εάν διαπιστώσεις ότι πέφτουν πολύ περισσότερα μαλλιά από ό,τι συνήθως ίσως οφείλεται σε πρόβλημα στο θυρεοειδή. Εκτός από τα μαλλιά, όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμού είναι πιθανό να υπάρχει απώλεια τριχών από τα φρύδια ή άλλα μέρη του σώματος. Στον υπερθυρεοειδισμό, αδυνατίζουν και πέφτουν μόνο οι τρίχες από τα μαλλιά.

Προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου

Προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου

Η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κάποιες φορές συνδέονται με προβλήματα της λειτουργία του θυρεοειδή. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν το έντερο και την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίσει την τροφή. Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται συχνότερα με χρόνια δυσκοιλιότητα, ενώ όταν η διάρροια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Εάν τα προβλήματα επιμένουν παρόλο που έχεις προσέξει τη διατροφή και την ποσότητα νερού που πίνεις, ίσως είναι σκόπιμο να ελέγξεις και το θυρεοειδή.

Γυναικολογικά προβλήματα

Γυναικολογικά προβλήματα

Οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα στο θυρεοειδή μπορεί να μπουν πολύ νωρίς ή πολύ αργά στην εφηβεία και να έχουν αντίστοιχα σε πολύ μικρή ή σχετικά μεγάλη ηλικία την πρώτη έμμηνο ρύση. Επιπλέον, κάθε σημαντική αλλαγή στο μοτίβο που ακολουθεί συνήθως ο κύκλος, στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την ποσότητα της αιμορραγίας μπορεί να συνδέεται με το θυρεοειδή.

Αίσθημα θλίψης και αγωνίας

Αίσθημα θλίψης και αγωνίας

Όταν υπάρχουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής πανικού που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή με άλλου είδους θεραπεία, μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδή. Τα μειωμένα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν άμεσα τη σεροτονίνη που χαρίζει αίσθημα ευεξίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεταβολές στη διάθεση, κατάθλιψη μέτριας ή και σοβαρής έντασης και κρίσεις πανικού.

Αίσθημα έντονης κόπωσης

Αίσθημα έντονης κόπωσης

Εάν νιώθεις συνέχεια κουρασμένη ή εξαντλημένη και δεν έχεις την απαραίτητη ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις σου, ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή. Επιπλέον, όταν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός, ίσως δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τη νύχτα και γι’ αυτό να νιώθεις εξάντληση το πρωί. Με τον υποθυρεοειδισμό, κοιμάσαι αλλά και πάλι νιώθεις όλη μέρα κουρασμένη.

Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις

Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις

Ένα ανεξήγητο γενικό αίσθημα αδυναμίας των άκρων που συνοδεύεται από πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα είτε υποθυρεοειδισμού είτε υπερθυρεοειδισμού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι κράμπες, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία να κρατήσεις βαριά αντικείμενα ή να ανέβεις σκάλες κ.λπ. Εάν έχεις δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Έντονο αίσθημα ζέστης ή κρύου

Έντονο αίσθημα ζέστης ή κρύου

Μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών που εκκρίνονται από το θυρεοειδή μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν τα άκρα είναι κρύα ή κρυώνεις πολύ παρόλο που βρίσκεσαι σε ζεστό χώρο, μπορεί τα επίπεδα των ορμονών να είναι πολύ χαμηλά. Αντίθετα, όταν είναι υψηλά δυσκολεύεσαι να ανεχτείς τη ζέστη και ιδρώνεις υπερβολικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i