7 νοσήματα... γένους θηλυκού!

Παρότι ορισμένα μπορεί να αφορούν και άντρες, α παρακάτω επτά νοσήματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες.

Γυναίκα με γυαλιά που χαμογελάει - υγεία της γυναίκας istock

Όπως διαφέρει ο τρόπος σκέψης ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχες διαφορές εντοπίζουμε και στο πώς λειτουργεί ο κάθε οργανισμός. Η διαφορετική ανατομία, τα γονίδια και οι ορμόνες έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες ασθένειες να βρίσκουν πιο πρόσφορο έδαφος στον γυναικείο πληθυσμό. Ποιες είναι αυτές;

1.     Καρκίνος του μαστού

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ακούμε περιπτώσεις όπου άνδρες εμφανίζουν αυτού του τύπου καρκίνο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μόνο το 1% των ασθενών με καρκίνου του μαστού είναι άνδρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν περισσότερο ιστό στο σημείο αυτό, γεγονός που τις κάνει πιο ευάλωτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), το 2020 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως, από τις οποίες επέζησαν 1,6 εκατομμύρια γυναίκες. Πιο αναλυτικά, μέχρι το τέλος του 2020 σημειώθηκε ότι 7,8 εκατομμύρια γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μέσα στο διάστημα των 5 ετών είχαν καταφέρει να επιζήσουν.

2.     Θυρεοειδής

Τα δεδομένα αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν πέντε με οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κάποια μορφή θυρεοειδοπάθειας σε σχέση με τους άνδρες. Στην ουσία, ο θυρεοειδής, που είναι ένας αδένας στο κάτω μέρος του λαιμού, είτε θα παράγει πολλές ορμόνες είτε το αντίθετο, με αποτέλεσμα να προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα στον ασθενή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού HSE, πάνω από 800.000 Βρετανοί βίωσαν άγχος, στρες και κατάθλιψη κατά την περίοδο της καραντίνας, με τις γυναίκες να είναι εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο.

3.     Οστεοπόρωση

Δεδομένου ότι ανήκει στα "συμπτώματα" της εμμηνόπαυσης, είναι λογικό να επηρεάζει μία στις τρεις γυναίκες με τη σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας των οστών. Άλλωστε, γι’ αυτό η εξέταση της οστικής μάζας θεωρείται απαραίτητη μετά την ηλικία των 65 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από μια έρευνα που διεξήχθη το 2020 αποκλειστικά για την οστεοπόρωση από τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, σε 10.000 γυναίκες ανά τη χώρα διαπιστώθηκε ότι το 20% των γυναικών μπαίνει στην εμμηνόπαυση με ήδη προϋπάρχουσα οστεοπόρωση, ενώ στις γυναίκες κάτω των 50 ετών βρέθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (35,4%) έχει ήδη ελαττωμένη οστική μάζα.

Διαβάστε Επίσης

4.     Λύκος

Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, έτσι και στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς και στα κύτταρα, προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 90% των ασθενών είναι γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως πρήξιμο και πόνοs στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία, κόπωση, κ.ά., με συχνότερη εμφάνιση στις ηλικίες 20-40. 

5.     Κατάθλιψη

Οι γυναίκες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και αυτό ίσως συμβαίνει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο την εκδηλώνουν. Ειδικότερα, οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα θλίψης, ενώ, από την άλλη, οι άνδρες ξεσπούν εκδηλώνοντας θυμό, εκνευρισμό ή απογοήτευση και αποθάρρυνση. Από τη στιγμή που η κατάθλιψη διαγνωστεί, πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία ώστε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί.

6.      Διατροφικές διαταραχές

Εξαιτίας των προτύπων που προβάλλονται και επιβάλλονται μέσω των social media σε ό,τι αφορά την εικόνα μιας γυναίκας, είναι πιθανό πολλά κορίτσια να νιώθουν ανασφάλεια με την εξωτερική τους εμφάνιση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε διατροφικές διαταραχές. Οι διατροφικές διαταραχές, που αποτελούνται από τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία και την αδηφαγική διαταραχή (υπερφαγία), είναι στην ουσία ψυχιατρικής φύσης ασθένειες, χωρίς να μπορεί να οριστεί με ακρίβεια το τι τις προκαλεί. 

7. Ουρολοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι βακτηριακές που αφορούν την ουροδόχο κύστη ή τον νεφρό και προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες, καθώς είναι πιο ευάλωτες εξαιτίας της ανατομίας τους, που κάνει ευκολότερη την είσοδο των μικροοργανισμών. Πιο αναλυτικά, στον γυναικείο πληθυσμό οι πιθανότητες να εμφανιστούν κάποια στιγμή λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι μεγαλύτερες από 50%.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i