Αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση; Βοηθά η κετογονική διατροφή στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Πώς επηρεάζει η διατροφή μας τα διαφορετικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

γυναίκες φίλες φαγητό εμμηνόπαυση istock

Από τη Βίρνα Σκουλίδη, BSc., Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc., Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Τρόφιμα

Ανάμεσα στα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η αύξηση βάρους. Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος όσο μεγαλώνουν, ενώ υπάρχει παράλληλα η πεποίθηση ότι αυτό πρόκειται για μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Και η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση μπορεί να μην είναι "μη αναστρέψιμη", ωστόσο εξηγείται επιστημονικά. Για την ακρίβεια, πι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να πάρεις βάρος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς και όχι τόσο στους γοφούς και τους μηρούς. Όμως, οι ορμονικές αλλαγές από μόνες τους δεν προκαλούν την γνωστή σε όλες εμμηνοπαυσιακή αύξηση βάρους.

Αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση και οιστρογόνα

Kατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων προάγουν την αποθήκευση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς σαν σπλαχνικό λίπος, το οποίο συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, καρδιακά νοσήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες κατά την μετάβαση τους στην εμμηνόπαυση παίρνουν κατά μέσο όρο 1 – 2 κιλά. Ορισμένες γυναίκες βέβαια, παίρνουν περισσότερα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό σε γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Η αλλαγή της διατροφής βάσει των οδηγιών ενός διαιτολόγου, είναι μία απλή στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων και την μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση: Ο ρόλος της κετογονικής δίαιτας

Ένα τέτοιο διατροφικό σχήμα, που φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στις γυναίκες, που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι η κετογονική δίαιτα. Συγκεκριμένα, η κετογονική δίαιτα είναι υψηλή σε λίπος και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, κάτι που συστήνεται συνήθως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Λόγω της σύνθεσης της, η κετογονική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία της ινσουλίνης, να συμβάλει στον έλεγχο του βάρους και την αντιμετώπιση της λιγούρας χάρη στην πολύ χαμηλή της περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Κετογονική διατροφή: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι ένας τέτοιος τύπος δίαιτας δεν μπορεί να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να έχει και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αύξηση του κινδύνου για καρδιακά νοσήματα τόσο λόγω της ίδιας της εμμηνόπαυσης και των μειωμένων προστατευτικών οιστρογόνων, όσο και της κετογονικής δίαιτας, που έχει υψηλή κατανάλωση LDL ("κακής”) χοληστερόλης και χαμηλή φυτικών ινών και άλλων ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Επίσης, είναι πολύ συχνή και η εμφάνιση "κετο-γρίπης" εξαιτίας της μετάβασης του οργανισμού σε κέτωση, αφού εκλείπουν οι υδατάνθρακες από τη διατροφή, με αποτέλεσμα να χειροτερέψουν ίσως και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Σε κάθε περίπτωση, πριν την έναρξη οποιασδήποτε δίαιτας, απευθύνσου σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο για να σε κατευθύνει με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα βάσει των αναγκών σου.

Διάβασε επίσης: Απώλεια βάρους και λίπους μετά τα 40: Οι κανόνες και η δίαιτα για γυναίκες 40+ από τη διαιτολόγο Αμαλία Γιωτοπούλου

Διάβασε επίσης: Άσκηση στην εμμηνόπαυση: Ποια είναι η καλύτερη προπόνηση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i