Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό;

Τι εξασφαλίζει το νερό στον οργανισμό, τι συμβαίνει όταν έχεις αφυδάτωση και τελικά πόσο πρέπει να πίνεις κάθε μέρα;

You don't always need a gym to break a sweat

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας κι επειδή κάθε στιγμή χάνεται ένα μεγάλο μέρος από το νερό που υπάρχει στο σώμα μας για τις ανάγκες μιας σειράς από λειτουργίες, είναι σημαντικό να το αναπληρώνουμε.

Πόσο νερό να πίνω;

Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί συνεργάτες του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στη νέα πλατφόρμα ευεξίας www.frontisetinavrasou.gr,η  ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε έχει σχέση με το βάρος μας και τις δραστηριότητές μας, για παράδειγμα οι αθλητές έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε κατανάλωση νερού.

Γενικά τα υπουργεία υγείας και οι διεθνείς οργανισμοί είναι πολύ διστακτικοί στη σύσταση ενός ακριβούς αριθμού κατανάλωσης νερού για όλους, καθώς οι ανάγκες είναι εξατομικευμένες.

Η διατροφολόγος στην πλατφόρμα ευεξίας www.frontisetinavrasou.gr, συστήνει τα 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άντρες.

Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, τότε ο οργανισμός αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάφορα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήματα, όπως:

Είναι πιο πιθανό να έχεις προβλήματα υγείας

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού απομακρύνει διάφορες ενοχλήσεις που μπορεί να προκύψουν, όπως πέτρες στα νεφρά, αλλά και να μειώσουν τις πιθανότητες για πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος του ουροποιητικού και του εντέρου και καρδιακές παθήσεις.

Ο ρυθμός του μεταβολισμού πέφτει

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ενός ανθρώπου (δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίει χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα) αυξάνεται και γίνεται πιο αποτελεσματικός όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος.

Δυσκολεύεσαι να σκεφτείς

Έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο έδειξε ότι οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν αφυδάτωση κατάφεραν να έχουν τις ίδιες επιδόσεις σε πνευματικές δραστηριότητες με όσους είχαν πιει αρκετό νερό αλλά χρειάστηκε να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.

Τρως περισσότερο

Έρευνα που έγινε το 2010 από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Νερού στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι πίνουν δυο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα καταναλώνουν 75 έως 90 λιγότερες θερμίδες όταν αρχίσουν να τρώνε. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών όσοι πίνουν νερό χάνουν κατά μέσο όρο 2,5 κιλά λιγότερα από όσους κάνουν δίαιτα αλλά δεν πίνουν αρκετό νερό.

Στη νέα πλατφόρμα ευεξίας του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ (www.frontisetinavrasou.gr) βρίσκουμε χρήσιμες συμβουλές για τη σημασία της ενυδάτωσης του οργανισμού καθώς και διατροφικούς συνδυασμούς που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε την επιθυμητή ισορροπία στο σώμα μας.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό; - εικόνα 1

Έχεις περισσότερες ρυτίδες

Επίσης  όταν πίνουμε αρκετό νερό η επιδερμίδα μας είναι πιο λεία και απαλή, με λιγότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, το δέρμα χάνει το σφρίγος και τη λάμψη του.

Έχεις κακή διάθεση

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο Tufts ζήτησαν από μια ομάδα αντρών και γυναικών να κάνουν αεροβική άσκηση για 60-75 λεπτά χωρίς να έχουν πιει αρκετό νερό. Την ίδια άσκηση κλήθηκε να κάνει κι άλλη μια ομάδα που είχε πιει αρκετό νερό. Στο τέλος, όσοι δεν είχαν πιει νερό δήλωσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι ένιωθαν κουρασμένοι, εκνευρισμένοι. θλιμμένοι ή νευρικοί. Η γνωστή life coach και συγγραφέας Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου παίρνει μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης Φρόντισε την ΑΥΡΑ σου με συμβουλές μας δίνουν χρήσιμες συμβουλές προσωπικής ισορροπίας και τεχνικές που κάνουνγια να διατηρήσουμε τη θετική μας σκέψη να είναι αποτελεσματικήσε κάθε συνθήκη.

Το χρονικό της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση είναι συνέπεια της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού και τα συμπτώματά της ποικίλλουν ανάλογα με το βαθμό του ελλείμματος νερού. Για παράδειγμα:

  • Η απώλεια υγρού στο 1% του σωματικού βάρους μειώνει τη θερμορύθμιση και η δίψα

    εμφανίζεται σε αυτό το επίπεδο αφυδάτωσης.

  • Στο 2% η δίψα αυξάνεται και νιώθεις δυσφορία και απώλεια όρεξης.
  • Στο 3% περίπου εμφανίζεται ξηροστομία.
  • Σε μείωση 4% παρατηρείται μείωση στην ικανότητα εργασίας κατά 20-30%.
  • Στο 5% παρατηρούνται δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκέφαλος και υπνηλία.
  • Μούδιασμα των άκρων μπορεί να παρατηρηθεί στο 6%…
  • και κατάρρευση μπορεί να συμβεί αν φτάσεις σε 7% αφυδάτωση.
  • Μια απώλεια 10% του νερού του σώματος μέσω της αφυδάτωσης μπορεί να είναι και απειλητική για τη ζωή.

Για να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα μυστικά ευεξίας και να υιοθετήσεις έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής, μπες στη νέα πλατφόρμα του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ www.frontisetinavrasou.gr. Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό portal!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i