Υγρή βιοψία: Τι νέο προσφέρει στη θεραπεία του καρκίνου;

Η υγρή βιοψία είναι μια νέα διαγνωστική μέθοδος για τον καρκίνο.

υγεία πολλαπλό μυέλωμα καρκίνος marchmeena29

Η υγρή βιοψία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην έγκαιρη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Βιοψία καρκίνου

Μέχρι πρόσφατα το καλύτερο υλικό για ανίχνευση αυτών των αλλοιώσεων που οδηγούσαν στον καρκίνο ήταν η βιοψία ιστού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο: Μερικές φορές ο ιστός βρίσκεται σε σημείο απροσπέλαστο. Από την άλλη πλευρά, όταν χρησιμοποιείται για μοριακές αναλύσεις ένα μικρό κομμάτι από ένα μεγάλο όγκο, δε λαμβάνεται υπόψη η ετερογένεια του όγκου καθώς και των τυχόν κρυφών μεταστάσεων. Επιπλέον, το γενετικό προφίλ του όγκου είναι γνωστό ότι μεταβάλλεται κυρίως μετά από θεραπεία και αυτές οι μεταβολές δεν μπορούν να διερευνηθούν αναλύοντας το πρωταρχικό υλικό.

Υγρή βιοψία: τι αλλάζει στη διάγνωση του καρκίνου

Μια νέα εξέταση όμως, η υγρή βιοψία, προτείνεται ως λύση για τα παραπάνω προβλήματα και ήδη χρησιμοποιείται από τους ογκολόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η GeneKor ΙΑΕ ανέπτυξε στα εργαστήριά της αυτή την καινοτόμο τεχνολογία αιχμής ώστε να μπορούν να ανιχνεύονται οι γενετικές αυτές αλλοιώσεις σε πάνω από 60 γονίδια με μεγάλη ακρίβεια σε ένα μόνο δείγμα αίματος (γι’ αυτό και η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως «υγρή βιοψία»). Καθώς το αίμα είναι εύκολα προσβάσιμο, η τεχνική αυτή μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε γενετικές βλάβες τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη της θεραπείας για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή (monitoring).

Έτσι, στο κοντινό μέλλον ο γιατρός θα μπορεί με μια απλή αιμοληψία να επιλέγει την καταλληλότερη εξατομικευμένη θεραπεία για τους ασθενείς του, αλλά και να προβλέπει τη δημιουργία αντίστασης σε κάποια θεραπεία και να τροποποιεί έγκαιρα το θεραπευτικό σχήμα προκειμένου να αποτραπεί μια δυσχερής εξέλιξη της νόσου.

Διάβασε επίσης: Καλά νέα: Τι αλλάζει στη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Διάβασε επίσης: Θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα: Το μέλλον στη θεραπεία είναι πλέον παρόν;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i