Παραδοσιακά ζυμαρικά: 8 εναλλακτικές για να αντικαταστήσεις τις συμβατικές εκδοχές

Παραδοσιακά προϊόντα που θα σου χαρίσουν γεύση, θρέψη αλλά και ένα ακαταμάχητο αίσθημα θαλπωρής (+ η γνώμη της διατροφολόγου).

Ελληνικά ζυμαρικά iStock

Η ελληνική κουζίνα έχει μια νόστιμη και ποικιλόμορφη γαστρονομική παράδοση που συνδυάζει γεύσεις και υλικά από διάφορους πολιτισμούς και περιοχές. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της είναι τα ζυμαρικά, τα οποία σερβίρονται με διάφορους τρόπους. Μπορείς να τα βρεις σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, όπως τα κλασικά μακαρόνια, καθώς και λιγότερο γνωστές ποικιλίες όπως οι χυλοπίτες, το κριθαράκι και το γκόγκες. Κάθε είδος ζυμαρικού έχει τη δική του μοναδική υφή και γεύση, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για μια μεγάλη γκάμα γευμάτων.

Κάτι ακόμα που ξεχωρίζει τα παραδοσιακά ζυμαρικά από τα συμβατικά, που θα βρεις στο ευρύ εμπόριο, είναι τα φρέσκα και γευστικά συστατικά τους. Πολλές συνταγές περιέχουν βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο, καθώς και φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Το ελαιόλαδο είναι ένα άλλο βασικό συστατικό στα ελληνικά πιάτα ζυμαρικών, που τους δίνει μια πλούσια και αλμυρή γεύση. 

Συνολικά, τα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι ένα νόστιμο και ευέλικτο φαγητό που προσφέρει μεγάλη γκάμα γεύσεων και υλικών. Είτε προτιμάς αλμυρά πιάτα με ζυμαρικά είτε γλυκά, η ελληνική κουζίνα έχει κάτι να απολαύσει ο καθένας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχεις διάθεση για ζυμαρικά, δοκίμασε μια ελληνική συνταγή και απόλαυσε τις μοναδικές γεύσεις και τα υλικά αυτής της νόστιμης κουζίνας. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα παραδοσιακά ζυμαρικά που μπορείς να προσθέσεις στα γεύματά σου, ειδικά την περίοδο αυτή που πλησιάζουν οι Απόκριες και βρίσκονται στο προσκήνιο για τα καλά! 

Παραδοσιακά ζυμαρικά: 8 εναλλακτικές για να αντικαταστήσεις τα συμβατικά μακαρόνια 

Γκόγκες

Οι γκόγκες είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό της Λακωνίας και της Αργολίδας και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Αποκριών. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι και έχουν μήκος 3-4 εκατοστών. 

Πώς τρώγονται; 

Συνήθως, μετά το βράσιμο περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και τριμμένη μυζήθρα και σερβίρονται ως πλήρες πιάτο και όχι ως συνοδευτικό κάποιας άλλης τροφής.

Γκόγκες
iStock

 

Χυλοπίτες

Οι χυλοπίτες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό που παρασκευάζεται από απλά υλικά όπως αλεύρι, νερό και αυγά. Αυτό το ευέλικτο και νόστιμο ζυμαρικό αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας εδώ και αιώνες και έχει κερδίσει παγκόσμια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Σερβίρονται συχνά σε σούπες και μαγειρευτά, αλλά μπορείς επίσης να τα απολαύσεις ως κύριο πιάτο ή σε σαλάτα.

Πώς τρώγονται; 

Οι χυλοπίτες μπορούν να σερβιριστούν με διάφορους τρόπους. Ένα δημοφιλές πιάτο είναι οι χυλόπιτες με κοτόπουλο, όπου τα ζυμαρικά μαγειρεύονται σε σάλτσα με βάση την ντομάτα με τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου και τριμμένο τυρί. 

Χυλοπίτες
iStock

Χυλοπιτάκι

Το χυλοπιτάκι μοιάζει με τις χυλοπίτες, αλλά με ελαφρώς διαφορετικό σχήμα και υφή. Αυτό το ευέλικτο και νόστιμο ζυμαρικό είναι αγαπημένο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας και έχει αρχίσει να κερδίζει δημοτικότητα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Φτιάχνεται από μια απλή ζύμη από αλεύρι, νερό και αυγά. Η ζύμη απλώνεται και κόβεται σε μικρά τετράγωνα, παρόμοια με τις χυλοπίτες. Μέσα από τον τρόπο παρασκευής τους αποκτούν μια μοναδική υφή και είναι ελαφρώς λαστιχωτά.

Πώς τρώγεται;

Το χυλοπιτάκι χρησιμοποιείται συχνά σε σούπες και μαγειρευτά, αλλά μπορεί να το καταναλωθεί και ως κυρίως πιάτο ή σε σαλάτα. Συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία συστατικών, όπως σάλτσα ντομάτας, τυρί και λαχανικά. Ένα γνωστό πιάτο που περιέχει χυλοπιτάκι είναι η "σούπα αυγολέμονο", μια παραδοσιακή ελληνική σούπα που φτιάχνεται με κοτόπουλο, λεμόνι και αυγά. 

Όπως οι χυλοπίτες, έτσι και το χυλοπιτάκι είναι επίσης μια θρεπτική τροφή. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να τρώνε υγιεινά. Είναι επίσης εύπεπτο και μπορούν να το απολαύσουν άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, αρκεί να χρησιμοποιείται αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Χυλοπίτες
iStock

Κριθαράκι 

Το κριθαράκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Ένα πολύ δημοφιλές πιάτο είναι το γιουβέτσι,αλλά και το κριθαρότο, που μοιάζει με το ριζότο αλλά φτιάχνεται με κριθαράκι αντί για ρύζι. Το κριθαράκι χρησιμοποιείται επίσης συχνά σε σαλάτες, αναμεμειγμένο με φρέσκα λαχανικά, τυρί φέτα και μια απλή βινεγκρέτ.

iStock
iStock

Εύκολο κριθαράκι για ένα (πολύ) γρήγορο βραδινό τον χειμώνα

Tραχανάς

Γλυκός ή ξινός, χοντρός ή ψιλός, με σταρένιο σιμιγδάλι, αλεύρι ή σπασμένο σιτάρι, σκέτος, με βούτυρο,το παραδοσιακό πιάτο της Ηπείρου είναι ιδανικό πιάτο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

τραχανάς
iStock

Η σούπα ξινού τραχανά που μας προτείνει η δρ Μαρία Ψωμά για απόψε

Μακαρούνες

Οι μακαρούνες είναι ένα κρητικό σπιτικό ζυμαρικό που σερβίρεται με τριμμένη μυζήθρα. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και μερικές φορές αυγά και θα τα βρεις σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Σερβίρονται συχνά ως κύριο πιάτο, συνήθως συνοδευμένο με κρέας, λαχανικά και διάφορα βότανα και μπαχαρικά. 

Πώς τρώγονται; 

Οι μακαρούνες συχνά σερβίρονται με μια ποικιλία επικαλύψεων, όπως τριμμένο τυρί, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά όπως ρίγανη ή βασιλικό. Μπορεί επίσης να σερβιριστούν κρύες σε σαλάτες ζυμαρικών, αναμεμειγμένες με φρέσκα λαχανικά και μια ελαφριά βινεγκρέτ. Συνολικά, οι μακαρούνες είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ζυμαρικό που αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. 

Μακαρούνες
iStock

Κουσκούς

Ουσιαστικά είναι σβόλοι από σιμιγδάλι, γάλα και αυγά που έχουν προέλευση από τη Βόρεια Ελλάδα. Το κουσκούς σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό ή χρησιμοποιείται ως βάση για κύριο πιάτο. Έχει μια ελαφριά, αφράτη υφή και μια ήπια γεύση ξηρών καρπών, καθιστώντας το εξαιρετικό συνοδευτικό. Είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική για το ρύζι, τα ζυμαρικά και άλλα δημητριακά, καθώς μαγειρεύεται γρήγορα και είναι εύκολο να παρασκευαστεί.

Εκτός από την υπέροχη γεύση και την ευελιξία του, το κουσκούς είναι επίσης μια υγιεινή επιλογή φαγητού. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Κουσκούς
iStock

Κουσκούς με γαρίδες και pesto κόκκινης πιπεριάς

Σκιουφιχτά

Το σκιουφιχτά είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που προέρχεται από την Κρήτη. Τα ζυμαρικά αυτά βράζονται και στη συνέχεια σοτάρονται με διάφορα υλικά, δημιουργώντας ένα χορταστικό και γευστικό γεύμα. Το όνομα "σκιουφιχτά" προέρχεται από την ελληνική λέξη "σκιούφι", που σημαίνει "δίπλωμα". Αυτό αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής των ζυμαρικών, διπλώνοντας τη ζύμη ξανά και ξανά για να δημιουργηθούν μακριές, λεπτές λωρίδες που στη συνέχεια κόβονται σε μικρά κομμάτια.

Πώς τρώγονται; 

Τα ζυμαρικά αυτά σοτάρονται με διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και πιπεριές. Ορισμένες συνταγές περιλαμβάνουν επίσης κρέας, όπως βοδινό ή χοιρινό. Το πιάτο είναι καρυκευμένο με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως ρίγανη και πάπρικα, και μπορεί να γαρνιριστεί με τριμμένο τυρί ή πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Τα σκιούφιχτα είναι ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που είναι ιδανικό για μια κρύα μέρα του χειμώνα ή για ένα χορταστικό γεύμα μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο για να απολαύσουν τα ζυμαρικά.

Ελληνικά ζυμαρικά
iStock

Η γνώμη της διατροφολόγου: Πόσο υγιεινά είναι τα παραδοσιακά ζυμαρικά; 

"Στα ζυμαρικά που βρίσκεις στο εμπόριο χρησιμοποιούνται μόνο συγκεκριμένα μέρη του πυρήνα του σιταριού, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία παραγωγής. Οι βιομηχανίες τροφίμων συχνά προσθέτουν τεχνητά μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως χρησιμοποιούν όλο τον πυρήνα του σιταριού, πράγμα που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν στα ζυμαρικά, μαζί με τις φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά συστατικά. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι επίσης χαμηλότερα σε θερμίδες και υδατάνθρακες.

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά συνήθως είναι πιο επιβαρυμένα σε θερμίδες λόγω της επεξεργασίας τους καθώς στα περισσότερα χρησιμοποιείται αυγό, αρκετό λάδι και λευκό αλεύρι. Τα συστατικά αυτά αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο του ζυμαρικού, επιπλέον συστατικά όπως το λευκό αλεύρι καθιστά το προϊόν υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.  

Βεβαία θα έχει παρατηρήσει πως πλέον σε όλα τα παραδοσιακά μαγαζιά μπορείς να βρεις επιλογές από προϊόντα ολικής αλέσεως και προϊόντα που παράγονται και νηστίσιμα όπως ο τραχανάς.

Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι πως κανένα τρόφιμο δεν είναι ‘’καλό ‘’ ή ‘’κακό’’ από μόνο του. Όλα τα τρόφιμα είναι καλά, όταν αυτά εντάσσονται σε μια ισορροπημένη διατροφή που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό σου. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με όλα τα θρεπτικά συστατικά και κατανάλωσε όλα τα τοπικά προϊόντα με μέτρο και ισορροπία", αναφέρει η Δήμητρα Γλυνού, διατροφολόγος. 

Συμπερασματικά, τα παραδοσιακά ζυμαρικά έχουν περισσότερες θερμίδες και βαριά συστατικά, όμως, μπορούν να υπάρχουν σε μία ισορροπημένη διατροφή και αρκετές φορές να αντικαθιστούν τα συμβατικά ζυμαρικά του ευρέως εμπορίου, για πιο πλούσια γεύση και μεγαλύτερη απόλαυση. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i