
Τα αλλαντικά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης τελευταία, εξαιτίας της ανησυχίας για την πιθανή σύνδεσή τους με τον καρκίνο, καθώς περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες συντηρητικών, αλατιού και λιπαρών. Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως είναι τα αλλαντικά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, κάτι που έχει ανησυχήσει πολλούς. Αρκετοί έχουν ήδη πάρει την απόφαση να τα βγάλουν από τη διατροφή τους, θέλοντας να προστατέψουν την υγεία τους.
Όμως, από τη στιγμή που τα αλλαντικά ήταν για πολλούς μια εύκολη λύση για γρήγορα γεύματα ή σνακ, η απορία παραμένει: με τι μπορείς να τα αντικαταστήσεις; Αυτή η αλλαγή διατροφής συχνά συνοδεύεται από ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσες να βάλεις στο τοστ, στο σάντουιτς ή στη σαλάτα αντί για γαλοπούλα, ζαμπόν ή σαλάμι.
Παρά την ανησυχία γύρω από τα αλλαντικά, το να βρεις υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές μπορεί να είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Πολλές επιλογές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να προσφέρουν την ίδια ικανοποίηση χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με τα επεξεργασμένα κρέατα.
Η διατροφολόγος Ευαγγελία Ντεμίρη (@soul.diet), έχει την ιδανική λύση για σένα. Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου το αλλαντικό σου, με κοτόπουλο, που είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος, αντί για αλλαντικά.
Κοτόπουλο αντί για αλλαντικά
Αυτό που θα χρειαστείς είναι ένα ή δύο κοτόπουλα (στήθος).
1. Στο στήθος κοτόπουλο βάζεις από πάνω λευκό και μαύρο πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και καπνιστή προσθέτοντας και λίγο καυτερό αν θέλεις, σκόνη σκόρδο και αλάτι
2. Βάζεις λίγο ελαιόλαδο στο στήθος κοτόπουλο και ψήνεις στους 220°C για 10 λεπτά και μετά στους 180°C για 15-20 λεπτά
Διάβασε επίσης:
Κόκκινο κρέας και αλλαντικά: Τελικά τι πρέπει να ξέρεις για το επεξεργασμένο κρέας;
Ποιο αλλαντικό είναι πιο υγιεινό; Οι πιο light επιλογές
Με τι αντικαθιστώ τα αλλαντικά στο βραδινό μου τοστ | Η αγαπημένη μου επιλογή
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr