
Το τουρσί είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο που προκύπτει από τη διαδικασία ζύμωσης λαχανικών μέσα σε αλατόνερο ή ξίδι. Αν και αποτελεί αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλές κουζίνες, το τουρσί δεν είναι μόνο γευστικό αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.
Τα βασικά οφέλη που παίρνεις από το τουρσί
1. Πλούσιο σε προβιοτικά
Η φυσική ζύμωση του τουρσιού παράγει προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια για το έντερο. Τα προβιοτικά βοηθούν στη βελτίωση της πέψης και υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
2. Βελτίωση της πέψης
Τα οξέα που παράγονται κατά τη ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των τροφών και στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Έτσι, το τουρσί μπορεί να λειτουργήσει ως ένας φυσικός "ενισχυτής" της πέψης, ειδικά όταν καταναλώνεται με βαριά ή λιπαρά γεύματα.
3. Πηγή βιταμινών και μετάλλων
Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του τουρσιού, όπως τα αγγούρια, τα καρότα και τα λάχανα, διατηρούν πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά, όπως βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο και το μαγνήσιο.
4. Αντιοξειδωτική δράση
Πολλά από τα λαχανικά που μετατρέπονται σε τουρσί περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και προάγει τη συνολική υγεία.
5. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Η τακτική κατανάλωση τουρσιού, ειδικά εκείνων που περιέχουν προβιοτικά, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το σώμα σου πιο ανθεκτικό σε λοιμώξεις και ασθένειες.
6. Χαμηλές θερμίδες και λίπη
Το τουρσί αποτελεί μια ελαφριά τροφή, καθώς έχει χαμηλές θερμίδες και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη. Έτσι, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους ή ακολουθούν διατροφή με λίγες θερμίδες.
7. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Η κατανάλωση τουρσιού με μέτρο μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.
Ωστόσο, το τουρσί περιέχει συνήθως υψηλή ποσότητα νατρίου (αλατιού), οπότε καλό είναι να το καταναλώνεις με μέτρο, ειδικά αν έχεις θέματα με την αρτηριακή πίεση ή θέλεις να περιορίσεις την πρόσληψη αλατιού.
Συνολικά, το τουρσί είναι ένας γευστικός και θρεπτικός τρόπος να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου, προσφέροντας πολλά οφέλη για την υγεία σου όταν καταναλώνεται σωστά.
Και αφού έμαθες όλα τα οφέλη που σου προσφέρει, ήρθε η ώρα να μάθεις και πώς να το φτιάχνεις. Ο blogger Κωνσταντίνος Δημούλας (@beetsme_com), που έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο instagram με συνταγές βασισμένες στη vegan διατροφή, έχει ετοιμάσει την πιο γευστική, γρήγορη και εύκολη πολιτική σαλάτα τουρσί.
Πολίτικη σαλάτα τουρσί
Υλικά:
- 1 λάχανο
- 1 - 2 κ.σ. αλάτι
- 2 καρότα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2εκ. τζίντζερ
- 1 τσίλι πιπεριά ή 1 κ.γ μπούκοβο
- 1 χούφτα σέλινο
Εκτέλεση:
1) Κόβεις το λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες. Το βάζεις σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι και το ζυμώνεις για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνεις στην άκρη.
2) Σε ένα μπολ, τρίβεις τα καρότα, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ψιλοκόβεις την πιπεριά και το σέλινο και τα προσθέτεις στα καρότα. Τα αδειάζεις όλα μαζί στο λάχανο.
3) Ανακατεύεις και ζυμώνεις καλά. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλάτι, αν χρειάζεται. Θέλουμε να είναι ελαφρώς πικάντικο. Σκεπάζεις το μπολ και το βάζεις στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα, ώστε να βγάλει όλα τα υγρά του.
4) Αδειάζεις όλο το λάχανο μαζί με τα υγρά του σε ένα αποστειρωμένο αεροστεγές βάζο. Το πιέζεις καλά να βυθιστεί στα υγρά του, κλείνεις καλά το βάζο και το αφήνεις σε σκιερό μέρος για 20 μέρες. Μετά από 20 μέρες είναι έτοιμο και το απολαμβάνεις!
Διάβασε επίσης:
Ξινολάχανο τουρσί: Ένα φυσικό προβιοτικό έτοιμο σε λίγα λεπτά
Μεταβιοτικά: Που θα βρεις τα νέα προβιοτικά;
Πέντε τροφές που θα εξασφαλίσουν τα προβιοτικά που χρειάζεται το έντερό σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr