Γιατί πολλοί θεωρούν ότι τα σύκα δεν είναι vegan τροφή;

Είναι το σύκο vegan; Ποιος είναι ο λόγος που κάποιοι vegans το έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους;

σύκα

Η γενικότερη vegan φιλοσοφία αναφέρεται σε έναν τρόπο ζωής που προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την εκμετάλλευση των ζώων όσο το δυνατόν περισσότερο. Ως εκ τούτου, οι δίαιτες για χορτοφάγους στερούνται ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και των τροφίμων που προέρχονται από αυτά τα συστατικά, όπως είναι το γάλα ή το μέλι.

Λίγοι θα περίμεναν, ωστόσο, στην παραπάνω λίστα να συμπεριλαμβάνονται τα... σύκα, δεδομένου ότι είναι φρούτα. Όμως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα σύκα απέχουν πολύ από τη φιλοσοφία αυτή και πρέπει να αποφεύγονται από εκείνους που επιλέγουν έναν vegan τρόπο ζωής.

Light συνταγές με φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα σε πρωινό, σαλάτα, γλυκό ή γέυμα

Γιατί πολλοί θεωρούν ότι τα σύκα δεν είναι vegan τροφή; - εικόνα 1

Τελικά, είναι vegan τα σύκα; Γιατί μερικοί θεωρούν πως δεν είναι; 

Το vegan status των σύκων έχει τεθεί, πολλές φορές, υπό αμφισβήτηση και ο λόγος είναι πως το φρούτο αυτό, προκειμένου να αναπτυχθεί και να ωριμάσει, υποβάλλεται σε μία διαδικασία που δεν συνάδει με τη vegan κουλτούρα.

Το σύκο, παρότι το έχουμε εντάξει στην κατηγορία των φρούτων, στην πραγματικότητα είναι ένα κλειστό ανεστραμμένο λουλούδι. Έτσι, προκειμένου να αναπτυχθεί χρειάζεται τη βοήθεια των σφηκών, που επικονιάζουν το λουλούδι του, δηλαδή το εσωτερικό του.

Κοντά στο τέλος της ζωής της, μια θηλυκή σφήκα καταβάλλει προσπάθεια για να καταφέρει να μπει μέσα από το μικροσκοπικό άνοιγμα του ανεστραμμένου σύκου για να γεννήσει τα αυγά της. Στην προσπάθεια αυτή, σπάει τις κεραίες και τα φτερά της, πεθαίνοντας λίγο αργότερα στο εσωτερικό του.

Το σώμα της χωνεύεται από ένα ένζυμο μέσα στο σύκο και μετατρέπεται σε πρωτεΐνη, ενώ τα αυγά της προετοιμάζονται να εκκολαφθούν. Μόλις το κάνουν, οι αρσενικές προνύμφες ζευγαρώνουν τις θηλυκές, οι οποίες στη συνέχεια βγαίνουν έξω από το σύκο, για να συνεχίσουν τον κύκλο ζωής και των δύο ειδών.

Αυτή η αλληλοεξαρτώμενη σχέση είναι αυτή που επιτρέπει και στα δύο είδη να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι, περιλαμβανομένων των βίγκαν, δεν παρομοιάζουν αυτή τη διαδικασία με την εκμετάλλευση των ζώων ή τη σκληρότητα και, ως εκ τούτου, θεωρούν τα σύκα vegan.

Ωστόσο, μια μερίδα ανθρώπων υποστηρίζουν ότι αυτό το φρούτο δεν πρέπει να θεωρείται vegan, επειδή είναι το αποτέλεσμα του θανάτου μιας σφήκας. 

Γιατί πολλοί θεωρούν ότι τα σύκα δεν είναι vegan τροφή; - εικόνα 2

*Η διαδικασία αυτή, βέβαια, συμβαίνει συνήθως στα αρσενικά σύκα - που δεν είναι βρώσιμα. Ωστόσο, κάποιες φορές οι σφήκες μπορεί να μπερδευτούν, να μπουν σε ένα θηλυκό  (βρώσιμο) σύκο και να εγκλωβιστούν εκεί μέχρι να πεθάνουν.

Tip: Ανεξάρτητα από το αν εσύ επιλέξεις να θεωρείς τα σύκα vegan ή όχι, αν ακολουθείς αυτή τη διατροφική τάση, λάβε υπόψη ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα, που προέρχονται από σύκα, vegan.

Πώς να αποξηράνω σύκα;

Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γλυκαντικό σε ψημένα προϊόντα, μερικά από τα οποία περιέχουν αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα σύκα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζελέ, η οποία συχνά περιέχει ζελατίνη που προέρχεται από το ζωικά προϊόντα όπως το δέρμα ή τα οστά. Ο έλεγχος της ετικέτας του τροφίμου είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διασφαλίσεις.

5 συνταγές με σύκα για να απολαύσεις το χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i