Νέα έρευνα: Οι δίαιτες «εξπρές» δεν αδυνατίζουν αλλά... παχαίνουν!

Πριν λοιπόν αποφασίσεις να κάνεις μια τέτοια δίαιτα, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να ενημερωθείς!

δίαιτα εξπρες

Οι συχνές ολιγοθερμιδικές δίαιτες «εξπρές», που υπόσχονται γρήγορη απώλεια των περιττών κιλών, τελικά επιφέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μπορούν να μας παχύνουν, αντί να μας αδυνατίσουν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές των Πανεπιστημίων του Έξετερ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Αντριου Χιγκινσον, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Evolution, Medicine and Public Health.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από μελέτες που αφορούσαν ανθρώπους, διάφορα ζώα και πουλιά και βάσει ενός μαθηματικού μοντέλου που σχεδίασαν διαπίστωσαν ότι ουκ ολίγα ζώα -και ο άνθρωπος ανάμεσά τους- ενστικτωδώς αντιδρούν στην περιοδική έλλειψη τροφής με την κατάλληλη άμυνα: παχαίνοντας περισσότερο.

54bcca68b25b4557ae94b4480f325577

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος «διαβάζει» τις δίαιτες σύντομης διάρκειας ως λιμούς. Έτσι, ωθεί το σώμα -για λόγους αυτοσυντήρησης- να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, προμειμένου να έχει απόθεμα για μελλοντικές ελλείψεις τροφής. Όταν όμως κάποιος δεν καταφεύγει σε αλλεπάλληλες δραστικές δίαιτες κάθε λίγο και λιγάκι, τότε ο εγκέφαλος καθησυχάζεται ότι η προμήθεια της τροφής είναι επαρκής και αξιόπιστη τώρα και στο μέλλον, οπότε δεν έχει λόγο να αποθηκεύσει έξτρα λίπος.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος», σύμφωνα με τον Δρ Χίγκινσον, «είναι να κινηθεί σταθερά. Να τρώει κάθε μέρα ελαφρώς λιγότερο από ό,τι θα έκανε, αλλά να το κάνει αυτό συνεχώς. Και παράλληλα να ασκείται τακτικά. Τότε έχει περισσότερες ελπίδες να πετύχει ένα υγιές βάρος, από ό,τι αν ακολουθεί συνεχώς δίαιτες με χαμηλές θερμίδες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i