Ποιο ψωμί να προτιμήσεις αν κάνεις υγιεινή διατροφή;

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το συγκεκριμένο δεν περιέχει καθόλου αλεύρι, μαγιά ή συντηρητικά.

ψωμι iStock

Πιθανότατα να έχεις ακούσει ή διαβάσει από πηγές βιολογικού ενδιαφέροντος πως υπάρχει ένα ψωμί, το οποίο μπορείς να καταναλώσεις άφοβα, αφού έχει ήδη χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πιο υγιεινό. Αυτό είναι το λεγόμενο ψωμί του Ιεζεκιήλ ή αν προτιμάς ψωμί των Εσσαίων. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία σε διάφορα είδη ψωμιού, τα οποία μπορείς να βρεις εύκολα, το εν λόγω ψωμί ίσως χρειαστεί να το ψάξεις λίγο παραπάνω καθώς δεν κυκλοφορεί ευρέως στον φούρνο της γειτονιάς, αλλά σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και μεγάλα super market.

Και γιατί να μπεις σε διαδικασία αναζήτησης; Γιατί αν αγαπάς το ψωμί, όμως το αποφεύγεις για τους προφανείς λόγους που πολλοί δεν προτιμούν το λευκό ή ολικής ψωμί, το ψωμί του Ιεζεκιήλ, όσο περίεργο και αν σου ακούγεται δεν περιέχει καθόλου αλεύρι, καθόλου μαγιά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, αβγά, αλάτι ή συντηρητικά.

Τι περιέχει το ψωμί του Ιεζεκιήλ

Κι όμως, ψωμί χωρίς αλεύρι γίνεται και μάλιστα χιλιάδες χρόνια τώρα. Αφού το συγκεκριμένο ψωμί, προφανώς και δεν αποτελεί trend των ημερών, αλλά προήλθε από τους Εσσαίους, μια από τις τρεις κύριες θρησκευτικές ομάδες των Ιουδαίων, οι οποίοι το παρασκεύαζαν και το άφηναν πάνω σε μαύρες πέτρες για να ψηθεί με την βοήθεια του ήλιου. Τα δύο κύρια συστατικά του ψωμιού αυτού είναι υψηλής ποιότητας φύτρα σταριού και νερό. Πιο συγκεκριμένα, για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται ολόκληροι οι σπόροι του σταριού, δηλαδή και το πίτουρο αλλά και το φύτρο, οι οποίοι μουλιάζουν μέσα σε νερό. Σε μερικές παραλλαγές χρησιμοποιούνται ακόμα και όσπρια όπως οι φακές και η σόγια.

Ποια η θρεπτική του αξία

Το ψωμί του Ιεζεκιήλ είναι πολύ πιο υγιεινό λόγω του τρόπου βλάστησης του σιταριού - μούλιασμα των κόκκων σε νερό, οι οποίοι βλασταίνουν – καθώς προκαλεί μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων στους κόκκους. Τα οφέλη της βλάστησης περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των θρεπτικών συστατικών, όπως επίσης και τη μείωση μιας πληθώρας ουσιών, όπως το φυτικό οξύ, που εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων από τον οργανισμό.

Μελέτες δείχνουν επίσης, ότι η βλάστηση των κόκκων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυσίνη. Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που πολλά φυτά περιέχουν μόνο σε μικρές ποσότητες. Η αύξηση των επιπέδων της μέσω της βλάστησης ενισχύει τη θρεπτική αξία των σιτηρών και των σπόρων. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βλάστηση του σιταριού πολλαπλασιάζει τις πρωτεΐνες, τις διαλυτές φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ και την βιταμίνη C. Συνεπώς το συγκεκριμένο ψωμί χαρακτηρίζεται για την υψηλή θρεπτική του αξία.

Υδατάνθρακες για αδυνάτισμα, για ενέργεια, για υγεία: Ποιοι είναι οι καλύτεροι για κάθε περίπτωση;

Συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη - Πλούσιο σε σπόρους που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i