Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα σύμφωνα με τις νέες τάσεις για την υγιεινή διατροφή;

Η νέα διατροφή τάση πρεσβεύει να ζεις μια δραστήρια και υγιή ζωή και να κινητοποιείς άλλους να κάνουν το ίδιο δημιουργώντας έναν δυνατό κύκλο που απαιτεί και δουλεύει για έναν καλύτερο πλανήτη.

δίαιτα iStock

Από την Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινικό διαιτολόγο - δοατροφολόγο, MSC, Μediterranean Diet Center Χαλάνδρι (meddietcenter.gr).

Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής για την ενίσχυση της υγείας, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών και, τέλος, η συσχέτιση της παχυσαρκίας με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σε περίπτωση που βρεθούμε θετικοί στην COVID-19 είναι μόνο λίγα από τα δεδομένα που έχουμε σήμερα.

Οι λάθος επιλογές

Στην περίοδο της πανδημίας έως τώρα και λόγω των συνεχόμενων lockdown μελέτες παγκοσμίως αναδεικνύουν την υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, "την κρυμμένη πείνα", όπως θα μπορούσαμε να πούμε, που εκδηλώνεται από άτομα που "λιμοκτονούν" ενώ τρώνε πολύ. Επιλέγουμε, λοιπόν, πιο συχνά τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι αλλά κενά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γιατί; Γιατί έτσι έχουμε μάθει από παιδιά. Όταν κλαίγαμε, ένα μπισκότο μπορεί να μας παρηγορούσε. Ήταν λάθος; Όχι, καθώς, εκτός από παρηγοριά, πρόσφερε και φροντίδα. Μήπως το ίδιο δεν κάνουμε και τώρα; Το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συναίσθημα. Αυτό που τρως καθορίζει το πώς αισθάνεσαι και πώς λειτουργεί το σώμα σου. Όμως τώρα εσύ έχεις τον έλεγχο να κάνεις το καλύτερο για σένα.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη δίαιτα;

Σίγουρα το λάθος ξεκινά από το "κάνω δίαιτα", γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μετά "θα κόψω αυτή τη δίαιτα" και έτσι θα οδηγηθώ στην άρνηση. Η τροφή αποτελεί απόλαυση και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έτσι, το σημαντικότερο είναι να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας, να αναζητήσουμε βοήθεια από τον ειδικό για τεχνικές που θα μας βοηθήσουν. Να μάθουμε να τρώμε μέχρι να χορτάσουμε. Επίσης, το να περιορίζουμε κάποιες ημέρες υπερβολικά το φαγητό και άλλες να υπερκαταναλώνουμε τρόφιμα σίγουρα δεν αποτελεί μια καλή στρατηγική.

Δεύτερο βήμα για αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών θα ήταν να μην κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε καλά και κακά. Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέγουμε μια ποικιλία τροφίμων που θα μας ικανοποιούν και θα μας παρέχουν τα σωστά καύσιμα για τον οργανισμό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία. Πηγαίνοντας τώρα ένα βήμα παρακάτω, το τελευταίο και πιο σημαντικό: Πώς όλα αυτά θα συμβάλλουν στη διατήρηση όχι μόνο ενός υγιούς σώματος, αλλά και ενός υγιούς περιβάλλοντος;

Οι σωστές επιλογές

Επίλεξε περισσότερα φυτικά τρόφιμα, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ποικιλία λαχανικών και φρούτα εποχής, καθώς μια τέτοια διατροφή έχει φανεί ότι έχει χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και, εκτός από τη δική σου υγεία, ενισχύει και την ασφάλεια και την υγεία της μελλοντικής γενιάς.

Όχι, δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις vegan, καθώς ο περιορισμός και μόνο του κρέατος και των γαλακτοκομικών μπορεί να έχει εξίσου σημαντικά αποτελέσματα, χωρίς να εμφανίσεις πιθανές ελλείψεις. Δοκίμασε τα λαχανικά βραστά, ψητά ή ωμά. Θυμήσου παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, όπως το κουνουπίδι γιαχνί, οι μπάμιες, το μπριάμ, κ.ά.

Να αγαπάμε το φαγητό και να μην το πετάμε

Το ήξερες ότι 5,1 εκατ. τόνοι φαγητού και ροφημάτων πετιούνται ετησίως από τα σπίτια μας παγκοσμίως, ενώ θα μπορούσαν να έχουν καταναλωθεί; Μάθε να χρησιμοποιείς το ταπεράκι σου γι’ αυτά που περισσεύουν. Βάλε φαντασία και δοκίμασε υγιεινούς και γευστικούς συνδυασμούς.

Για παράδειγμα:

· Φτιάξε σούπες με ό,τι λαχανικά σου έμειναν στο τέλος της εβδομάδας.

· Ετοίμασε σάντουιτς με κοτόπουλο από την προηγούμενη ημέρα με ψιλοκομμένο λάχανο και καρότο και ό,τι άλλο μπορείς. 

· Με τη βοήθεια του ειδικού, μάθε να ελέγχεις τις ποσότητες που καταναλώνεις και να οργανώνεις σωστά τα γεύματά σου. 

· Έλεγξε τις ετικέτες και δες ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει, τι ποσότητα αναγράφεται ως μία μερίδα, ποια είναι η ημερομηνία λήξης.

Να θυμάσαι: Κινητοποιήσου, ενημερώσου όχι μόνο για σένα, αλλά για όλους. Κάνε το εσωτερικό σου κίνητρο για αλλαγή μια δυνατή φωνή που μπορεί να μην αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα θα κάνει την αρχή για ένα καλύτερο μέλλον.

Ιδέες πρωινού που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την αρτηριακή πίεση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i