Πέντε σημάδια έλλειψης πρωτεΐνης

Η χαμηλή έως ανεπαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την λειτουργία του οργανισμού, προκαλώντας αντίστοιχα προβλήματα.

πρωτεΐνη iStock

Δεν είναι τυχαίο που η πρωτεΐνη θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος. Και αυτό γιατί, το εν λόγω μακρομόριο αποτελεί το βασικό συστατικό των κυττάρων, ενώ προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του. Έλλειψη πρωτεΐνης παρατηρείται σε σπάνιες περιπτώσεις, οι οποίες συνοδεύονται με χρόνιες παθήσεις όπως η νευρική ανορεξία ή ο καρκίνος διάφορων τύπων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων η ανεπάρκεια ωστόσο, ή τα χαμηλά επίπεδα της εντοπίζονται συνήθως σε όσους ακολουθούν ένα πιο χορτοφαγικό πλάνο διατροφής, το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία μορφή ζωικής πρωτεΐνης. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό οι φυτικές πρωτεΐνης που επιλέγονται να είναι πλήρης, δηλαδή να περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα εννέα αμινοξέα που συναντώνται συνήθως στις ζωικές τροφές. Τέτοιες επιλογές είναι η σόγια και η κινόα, όπως επίσης οι σπόροι chia, το χούμους και το φαγόπυρο.

Διάβασε επίσης: Πρωινό σμούθι πλούσιο σε πρωτεΐνη με σκόνη μάκα και γάλα αμυγδάλου

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 0.8 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που ζυγίζει 57 κιλά θα πρέπει να λαμβάνει ημερησίως τουλάχιστον 45 γραμμάρια πρωτεΐνης. Βέβαια, όταν ασκείσαι εντατικά ή ακολουθείς προπονήσεις αντιστάσεων παραπάνω από δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να λαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα αυτής, η οποία όμως δεν θα ξεπερνά τα 1,5 γραμμάρια για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν καταναλώνεις την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης:

Είσαι επιρρεπής σε κατάγματα και σπασίματα των οστών

Τα υγιεί οστά εκτός από το πολύτιμο ασβέστιο χρειάζονται επίσης και επαρκείς ποσότητα πρωτεϊνών. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018, εξηγώντας πως μια πλούσια διατροφή σε καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ενώ θρέφει σε βάρος τα οστά, προστατεύοντας τα από τραυματισμούς.

Μαλλιά και νύχια γίνονται εύθραυστα

Για τη σωστή ανάπτυξη της τρίχας, αλλά και των νυχιών απαιτούνται ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση. Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, όταν ένας άνθρωπος σταματάει απότομα να λαμβάνει πρωτεΐνη ή μειώνει την ποσότητα αυτής, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσει μέρος των μαλλιών του καθώς η τρίχα αδυνατεί να αποθηκεύσει απόθεμα πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα νύχια γίνονται πιο μαλακά και εύθραυστα, ενώ τα μαλλιά χάνουν τη φυσική τους λάμψη.

Χάνεις βάρος από τους μυς

Όταν προσπαθείς να χάσεις κιλά, σίγουρα δεν επιδιώκεις να απαλλαγείς από το βάρος των μυών, αλλά από το σωματικό λίπος. Χωρίς την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης στα γεύματα σου, οι μύες αποδυναμώνονται καθώς χάνουν βάρος, με το λίπος να παραμένει επίμονα σε διάφορες περιοχές του σώματος σου. Επομένως μπορεί να παρατηρείς μείωση στον αριθμό της ζυγαριάς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι καλό στην εν λόγω περίπτωση.

Αισθάνεσαι αδυναμία

Με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να νιώθεις πιο συχνά κουρασμένη και υποτονική καθώς οι μύες του σώματος σου έχουν χάσει βάρος, λόγω ανεπάρκειας της πρωτεΐνης. Η αδυναμία αυτή γίνεται μια μόνιμη κατάσταση που σε εμποδίζει να διεκπεραιώσεις φυσιολογικά τις υποχρεώσεις σου. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία συμβάλει στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Όταν όμως είναι χαμηλά τα επίπεδα της, το σώμα δεν οξυγονώνεται σε φυσιολογικό βαθμό με αποτέλεσμα να προκαλείται αδυναμία ή/και δύσπνοια.

Το ανοσοποιητικό σου είναι εξασθενημένο

Με αποτέλεσμα να κολλάς συνεχώς ιώσεις ή να αρρωσταίνει συνεχώς από το κοινό κρυολόγημα. Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των αντισωμάτων, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ξένων εισβολέων όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Τα χαμηλά επίπεδα αυτή ισοδυναμούν με λιγότερα αντισώματα και άρα εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i