Τι να φας στο μεσημεριανό για να έχεις ενέργεια μέχρι και το απόγευμα;

Αν συχνά αισθάνεσαι νωθρή και κουρασμένη το απόγευμα, προνόησε επιλέγοντας το κατάλληλο μεσημεριανό γεύμα.

μεσημεριανό γεύμα iStock

Αισθάνεσαι, συχνά, κουρασμένη και χωρίς ενέργεια το απόγευμα; Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οφείλεται στο φαγητό που κατανάλωσες για μεσημεριανό γεύμα. Το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική παραγωγικότητά σου για την υπόλοιπη ημέρα.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους το μεσημεριανό σου γεύμα επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς σου:

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Όταν τρως μεσημεριανό, το σώμα σου διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματός σου. Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σου απελευθερώνει γλυκόζη καθορίζεται από τον τύπο της τροφής που τρως. Εάν καταναλώνεις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ζαχαρούχα ποτά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα αυξηθούν γρήγορα και στη συνέχεια θα πέσουν απότομα, οδηγώντας σε κόπωση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών: Η ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Ένα μεσημεριανό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επακόλουθη πτώση της ενέργειας.

Πέψη: Η πέψη απαιτεί ενέργεια, επομένως η κατανάλωση ενός μεγάλου μεσημεριανού γεύματος, αποτελούμενο από βαριά φαγητά, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κούραση και υπνηλία, καθώς το σώμα σου στέλνει την ενέργεια προς την πέψη του φαγητού.

Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Εάν δεν πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου, μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη και σε λήθαργο.

Τι μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι το μεσημεριανό σου ενισχύει τα επίπεδα ενέργειάς σου αντί να σε εξαντλήσει;

  • Επίλεξε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που απελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα σταδιακά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και όσπρια.
  • Σύνθεσε ένα ισορροπημένο γεύμα που περιλαμβάνει ένα μείγμα από σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
  • Επίλεξε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα αντί για ένα μεγάλο γεύμα, για να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου σταθερά.
  • Επίλεξε σύνθετους υδατάνθρακες: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και παρέχουν μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απόφυγε τους απλούς υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τη ζάχαρη, που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Συμπεριέλαβε πρωτεΐνες και υγιή λίπη: Οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τους υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα φασόλια και τις φακές, ενώ τα υγιή λίπη μπορείς να τα βρεις στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.
  • Απόφυγε τα βαριά, πλούσια σε λιπαρά γεύματα: Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις νωθρότητα και κούραση. Αντίθετα, επίλεξε πιο ελαφριά γεύματα που είναι εύπεπτα, όπως σαλάτες ή σούπες.
  • Πίνε άφθονο νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, γι' αυτό φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό όλη την ημέρα. Απόφυγε τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα ή τα ενεργειακά ποτά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική άνοδο του σακχάρο.
  • Προγραμμάτισε: Η παρασκευή του μεσημεριανού γεύματος στο σπίτι μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις την ποιότητα του φαγητού και να διασφαλίσει ότι λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να παραμείνεις γεμάτη ενέργεια. Προγραμμάτισε εκ των προτέρων και ετοίμασε ένα ισορροπημένο γεύμα που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
  • Πρόσθεσε φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς γεμάτη ενέργεια. Ενσωμάτωσε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στο μεσημεριανό, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, εσπεριδοειδή και καρότα.
  • Πρόσεξε τα μεγέθη της μερίδας: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κούραση. Μείνε σε λογικά μεγέθη μερίδων για να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα προσυσκευασμένα σνακ και το γρήγορο φαγητό, είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ενεργειακές κρίσεις και να δυσκολέψουν τη συγκέντρωση. Επίλεξε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν.
  • Κάνε ένα διάλειμμα: Ένα σύντομο διάλειμμα μετά το φαγητό μπορεί να σε βοηθήσει να επαναφορτιστείς και να ενισχύσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου. Κάνε μια βόλτα έξω, κάνε ελαφρές διατάσεις ή απλώς πάρε μερικές βαθιές αναπνοές για να σε βοηθήσουν να νιώσεις περισσότερο σε εγρήγορση.

Μεσημεριανά γεύματα με λίγες θερμίδες: 6 ιδέες με λιγότερες από 200 θερμίδες

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να διασφαλίσεις ότι το μεσημεριανό σου παρέχει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να παραμείνεις συγκεντρωμένη και παραγωγική όλη την ημέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i