Δεν μπορείς να κοιμηθείς; 8 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις

Μερικά βραδινά σνακ μπορεί να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα του ύπνου σου.

ypnos istock

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να λειτουργεί ο οργανισμός σωστά καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, αλλά μερικές φορές ο ποιοτικός ύπνος είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω παραγόντων όπως το στρες και το μπλε φως ( τηλεόραση, κινητά). Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, ενώ βοηθάει να διατηρήσεις έναν υγιή μεταβολισμό.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν θετικά τον ύπνο, όπως τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνεις, τα ένζυμα, τα αμινοξέα και οι ορμόνες. Όλα αυτά συνεργάζονται για να ρυθμίσουν τους κύκλους του ύπνου σου. Μερικά από αυτά τα συστατικά βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα που καταναλώνεις και άλλα παράγονται στο σώμα μέσω της τροφής.

Συμπέρασμα: Ορισμένες τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα. Αν και καμία τροφή δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τον καλύτερο ύπνο της ζωής σου, η ενσωμάτωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά μπορεί να σε βοηθήσουν να επιτύχεις αυτές τις 7-9 ώρες ξεκούρασης που σου αξίζουν. Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις τις 8 τροφές που θα ενισχύσουν την ποιότητα του ύπνου σου.

Διάβασε επίσης: Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας;

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; 8 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις

υπνος_διατροφη
Istock

Τυρί κότατζ

Αν χρειάζεσαι περισσότερους λόγους για να αγαπήσεις το τυρί κότατζ, αυτό το φαγητό είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που περιέχει την τρυπτοφάνη, η οποία βοηθάει το σώμα να παράγει μελατονίνη και σεροτονίνη, δύο ορμόνες σημαντικές για έναν καλό ύπνο. Εάν θέλεις να δώσεις περισσότερες πιθανότητες στον εαυτό σου για έναν ποιοτικό ύπνο, δοκίμασε να συνδυάσεις το τυρί κότατζ με το αγαπημένο σου φρούτο για ένα ισορροπημένο σνακ πριν τον ύπνο.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο μια καλή πηγή υγιεινών λιπών και της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, αλλά είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σταθερή. Όσο για τον ύπνο, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στη χαλάρωση του σώματός σου για μια νύχτα ξεκούρασης. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αϋπνίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σπόροι κολοκύθας

Επίσης μία τροφή πλούσια σε μαγνήσιο, οι σπόροι κολοκύθας είναι μία ακόμη εξαιρετική επιλογή για το βραδινό σου σνακ. Δοκίμασε να προσθέσεις σπόρους κολοκύθας ως γαρνιτούρα σε σούπα ή σαλάτες ή συνδύασέ τους με αμύγδαλα για ένα χορταστικό σνακ πριν τον ύπνο.

Τσάι χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως ένα φυσικό " χάπι" ύπνου, και δεν είναι τυχαίο. Το χαμομήλι περιέχει φλαβονοειδή που ενεργοποιούν τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για να παράγουν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Εάν το τσάι χαμομηλιού δεν είναι στις προτιμήσεις σου, δοκίμασε άλλα τσάγια χωρίς καφεΐνη πριν τον ύπνο, όπως μέντα -ιδανικό και για την πέψη-.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός ή ο τόνος θεωρούνται λιπαρά ψάρια, καθώς περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Και τα δύο είναι ευεργετικά για την ρύθμιση που θέλεις να κάνεις στον κύκλο ύπνου σου. Επομένως, η κατανάλωσή τους λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι άπαχη πρωτεΐνη και μία καλή πηγή τρυπτοφάνης. Όταν καταναλώνεις τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, το αμινοξύ ταξιδεύει στο αίμα από το πεπτικό σύστημα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος το μετατρέπει σε σεροτονίνη, προάγοντας τον καλό ύπνο. Αν επιθυμείς να βάλεις τη γαλοπούλα στα γεύματα σου, δοκίμασε να τη μετατρέψεις σε μπιφτέκια, κεφτεδάκια ή να την προσθέσεις στην σαλάτα.

Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο και τρυπτοφάνη, τα οποία είναι βασικοί παράγοντες για έναν ποιοτικό ύπνο. Δοκίμασε να συνδυάσεις μπανάνες με φυστικοβούτυρο ή με λίγα αμύγδαλα μετά το δείπνο ή ένα σνακ πριν τον ύπνο.

Ολικής αλέσεως τροφές

Το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί ολικής αλέσεως και η κινόα είναι όλα εξαιρετικές πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως. Τυπικά υψηλότερα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως όχι μόνο χορταίνουν, αλλά βοηθούν και στον ύπνο. Το ρύζι, το κριθάρι και ειδικότερα η βρώμη είναι όλες φυσικές πηγές μελατονίνης. Η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως στα γεύματά σου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις τον πολυπόθητο ύπνο που έχεις χάσει το τελευταίο διάστημα.

Διάβασε επίσης: Υπνοθεραπεία: 5 απίθανα οφέλη για την υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i