Ενδομητρίωση: 5 διατροφικά tips που θα σε βοηθήσουν

Φαίνεται ότι τα εσπεριδοειδή έχουν πολλαπλά οφέλη για την γενική υγεία του οργανισμού σου.

ενδομητριωση_διατροφη Istock

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη περίοδο της γυναίκας και να συνεχιστεί μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, φλεγμονή και πεπτικά συμπτώματα.

Η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών για την υποστήριξη ενός υγιούς και χαρούμενου εντέρου μπορεί να βελτιώσει τα πεπτικά συμπτώματα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Το ζήτημα της σύνδεσης μεταξύ διατροφής και ενδομητρίωσης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα. Αυτό έχει ως με αποτέλεσμα να έχουν διεξαχθεί έρευνες σχετικά με ποια διατροφή ευνοεί/ δυσχεραίνει τα συμπτώματα ή/ και την εμφάνιση της ενδομητρίωσης.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η ενδομητρίωση και ποια τα συμπτώματά της

Ενδομητρίωση: 5 διατροφικά tips που θα σε βοηθήσουν

ενδομητριωση_διατροφη
Istock

Ακολούθησε μια plant based διατροφή

Η μείωση της πρόσληψης κρέατος και η μετάβαση σε μια vegetarian διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Το να ακολουθείς μια τέτοια διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις εντελώς το κρέας, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεις περισσότερες plant based πηγές πρωτεΐνης όλη την εβδομάδα. Αυτές περιλαμβάνουν όσπρια όπως φασόλια ή φακές, τοφού, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μείωσε το διατροφικό λίπος

Το λίπος είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που παρέχει στο σώμα σου ενέργεια, βοηθάει στην απορρόφηση βιταμινών και χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τα κύτταρα. Ωστόσο, είναι ένα πυκνό μόριο που μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να το χωνέψουν. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το λίπος μπορεί να συνδέεται με την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης.

Επέλεξε, λοιπόν, τρόφιμα είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Το αβοκάντο και οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, η πέστροφα και επιλογές φυτικής προέλευσης, όπως οι σπόροι chia, οι σπόροι λιναριού και τα καρύδια είναι εξαιρετικές για τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.

Πρόσθεσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Ένα υγιές πεπτικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η διάσπαση των φυτικών ινών θρέφει τα προβιοτικά στο πεπτικό σύστημα, τα οποία είναι βακτήρια που προάγουν την υγεία και υπάρχουν φυσικά στο έντερο σου. Αξιοσημείωτες επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πλιγούρι βρώμης, τα ανάμεικτα μούρα, οι ξηροί καρποί και σπόροι, το αβοκάντο και όλα τα όσπρια.

Συμπεριέλαβε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι οργανικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Βρίσκονται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο στη φιλική προς το έντερο διατροφή σου. Η βιταμίνη C είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού και ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι όλα τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι φράουλες, οι ντομάτες και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο.

Πάρε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να διευκολύνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που συνδέεται με την ενδομητρίωση. Εκεί, φαίνεται, λοιπόν ότι  διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του υγιούς ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος.

Διάβασε επίσης: Έντονος πόνος περιόδου; Ίσως είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i