Τα 7 ροφήματα που ανεβάζουν τον δείκτη της ζυγαριάς σου

Δες τη λίστα με τα ροφήματα που αυξάνουν τις ημερήσιες θερμίδες σου, και μειώνουν την πιθανότητα να χάσεις τα περιττά κιλά των γιορτών.

ροφηματα_κιλα Istock

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, όλοι αναρωτιούνται ποια τρόφιμα πρέπει να προσθέσουν και να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους. Αλλά ποια είναι τα ροφήματα που πρέπει να αποφύγεις, σε περίπτωση που επιθυμείς να δεις τον δείκτη της ζυγαριάς σου να πέφτει.

Τα ροφήματα θεωρούνται από πολλούς μία αθώα επιλογή στην καθημερινή διατροφή, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στην προσπάθειά σου να χάσεις τα περιττά κιλά των γιορτών, ο αγαπημένος σου latte πιθανόν είναι ο λόγος που δεν βλέπεις αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει, γιατί πολλά "αθώα" ροφήματα συχνά περιέχουν κενές θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα στερεά τρόφιμα, οι υγρές θερμίδες μπορεί να μην προκαλούν το ίδιο αίσθημα πληρότητας, οδηγώντας σε αυξημένη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, όσα ροφήματα περιέχουν προσθήκη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προτρέποντας το σώμα σου να αποθηκεύει την περίσσεια ζάχαρης ως λίπος.

Διαβάστε επίσης: Μύθος ή αλήθεια: Παχαίνεις αν τρως το βράδυ;

6+1 ροφήματα που πρέπει να αποφύγεις

χυμος_πορτοκαλι
Istock

  1. Χυμός πορτοκάλι
  2. Γάλα βρώμης
  3. Latte
  4. Λεμονάδα
  5. Smoothies φρούτων χωρίς πρωτείνη
  6. Αθλητικά ροφήματα
  7. Αλκοολούχα ποτά

1. Χυμός πορτοκάλι

Οι χυμοί φρούτων παρά τις βιταμίνες που προσφέρουν, περιέχουν μία μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που μπορεί να χαλάσει το πλάνο διατροφής σου. Οι διατροφολόγοι προτείνουν να είσαι προσεκτική με την κατανάλωσή τους, αφού μπορεί να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσουν σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χυμός φρούτων είναι ένα υγιεινό ρόφημα, καθώς παρασκευάζεται από100% φρούτα. Ο χυμός φρούτων περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ένα ρόφημα όπως το αναψυκτικό, αλλά του λείπουν οι φυτικές ίνες ολόκληρου του φρούτου. Αυτό σημαίνει ότι ο χυμός δεν προσφέρει το αίσθημα πληρότητας που προσφέρει η κατανάλωση φρούτων με αποτέλεσμα να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες σε άλλα γεύματα.

2. Γάλα Βρώμης

γαλα_αμυγδαλου
Istock

To γάλα βρώμης είναι μία ιδανική επιλογή για τους vegan και όσους είναι ευαίσθητοι στη λακτόζη, ωστόσο τα πρόσθετα σάκχαρα και το περιεχόμενό του σε θερμίδες μπορεί να σε εκπλήξουν. Το πρόβλημα με αυτό το φυτικό γάλα είναι ότι, σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα vegan, όπως η σόγια, τείνει να στερείται πρωτεΐνης αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

H πρωτεΐνη σε χορταίνει και, χωρίς αυτήν, η κατανάλωση ενός ροφήματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες προκαλεί αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα βρώμης μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων και την όρεξή σου.

3. Latte

λατε_κιλα
Istock

Αν και ο καφές μπορεί να φέρει αντιοξειδωτικά και να προσφέρει άλλα οφέλη, τα ροφήματα καφέ όπως ο φραπουτσίνο και ο latte δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη. Ta ροφήματα όπως ο latte μπορεί να περιέχουν γάλα, κρέμα, πρόσθετα σάκχαρα και σαντιγί.

Καθώς ο καφές περιέχει ελάχιστες έως καθόλου θερμίδες, ένα καθημερινό latte θα μπορούσε να δυσκολέψει την απώλεια βάρους σου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα λαχταράς ένα πλούσιο, κρεμώδες latte, σκέψου να επιλέξεις ένα πιο απλό ρόφημα όπως ο εσπρέσσο ή μια εναλλακτική λύση χωρίς ζάχαρη και με πολύ χαμηλότερες θερμίδες.

4. Λεμονάδα

λεμοναδα_κιλα
istock

Ενώ η ξινή γεύση της λεμονάδας μπορεί να φαίνεται αθώα, η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα μπορεί να δίνει πολλές θερμίδες. Η επιλογή φρεσκοστυμμένου λεμονιού σε νερό είναι μια πιο φιλική εναλλακτική λύση για την απώλεια βάρους. Οι πρόσθετες θερμίδες από τα πρόσθετα σάκχαρα που καταναλώνονται μέσω της κατανάλωσης αυτού του ροφήματος δεν είναι μια χρήσιμη στρατηγική για τη διαχείριση του βάρους σου.

5. Smoothies φρούτων 

χυμο_κιλα
istock

Τα smoothies που παρασκευάζονται από φρούτα θεωρούνται μια υγιεινή πρόταση. Ωστόσο, μπορούν να μετατραπούν σε "βόμβες" ζάχαρης όταν στερούνται πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους σου. Δώσε στα smoothies φρούτων σου μια ώθηση πρωτεΐνης προσθέτοντας γιαούρτι ή σκόνη πρωτεΐνης.

6. Αθλητικά ροφήματα 

sport
istock

 

Τα αθλητικά ροφήματα ενισχύουν ή αναπληρώνουν την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και δεν έχουν θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις επιπλέον θερμίδες. Εάν θέλεις να παραμείνεις ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια της άσκησης, προτίμησε το νερό.

Οι περισσότεροι δεν χρειάζονται ένα αθλητικό ποτό για να ενυδατωθούν επαρκώς. Τα αθλητικά ροφήματα παρέχουν έξτρα θερμίδες και ζάχαρη, κάτι που είναι καλό για επαγγελματίες αθλητές ή άτομα που πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα του γλυκογόνου τους ενώ ασκούνται. Όσοι έχουν στόχο απώλειας βάρους καλύτερα να πίνουν σκέτο νερό.

7. Αλκοολούχα ποτά

ποτα_κιλα
Istock

Το αλκοόλ από μόνο του μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό σου, καθώς μπορεί να προκαλέσει περισσότερη αποθήκευση λίπους και χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα.

Επιπλέον, το αλκοόλ όπως η μπύρα και τα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει σιτάρι, χυμούς φρούτων, αναψυκτικά και σιρόπια που μπορούν να αυξήσουν, επίσης, την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Διαβάστε επίσης: 5 τροφές που πρέπει να τρως σε κάθε γεύμα για ταχύτερη απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i