Το νερό είναι το μυστικό για να λάμψεις: 3 έξυπνοι τρόποι να πίνεις περισσότερο, σύμφωνα με τη διαιτόλογο

Αυτές είναι οι συμβουλές από την κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο Αναστασία Κόκκαλη θα σε βοηθήσουν να πίνεις περισσότερο νερό.

water istock

Το να πίνεις περισσότερο νερό για να είσαι καλά ενυδατωμένοι όλη την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου προς το καλύτερο. Και τώρα που ο καιρός ανοίγει και το καλοκαίρι πλησιάζει, είναι η τέλεια στιγμή να κάνεις την ενυδάτωση μια υγιεινή συνήθεια. 

Το νερό είναι το "μυστικό" για να μεγαλώνουμε με υγεία - το ήξερες;

Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση;

"Το σώμα μας αποτελείται από 50-70% νερό και εξαρτάται από το νερό για να λειτουργεί σωστά. Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο στο σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει", λέει η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη, B.Sc (Hons), μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και του British Dietic Association.

 

Χάνεις νερό καθημερινά μέσω διαδικασίων όπως η εφίδρωση, η παραγωγή ούρων και η κίνηση του εντέρου. Όταν χάνεις περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνεις, το σώμα σου καταλήγει να μην έχει αρκετό νερό για να λειτουργήσει σωστά με τη μέγιστη απόδοση. Αποτέλεσμα; Πονοκέφαλος, ζάλη, δυσκοιλιότητα και κόπωση. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, τη μνήμη και τη γνωστική σου ικανότητα. Μόλις ενυδατωθείς, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν.

"Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για πολλούς λόγους", προσθέτει η Αναστασία Κόκκαλη. "Η ενυδάτωση μπορεί να σε βοηθήσει να "καθαρίσεις" το μυαλό σου και να καταπολεμήσεις την ομίχλη του εγκεφάλου και να βοηθήσει το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες. Συμβάλει στην απώλεια βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις και βοηθά το σώμα να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία. Το αίμα περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό νερού, το οποίο μεταφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σου και απόβλητα στα νεφρά σου, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα σου μέσω της ούρησης", εξηγεί η ειδικός.

"Η ενυδάτωση βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Το νερό είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, πέτρες στα νεφρά και υψηλή αρτηριακή πίεση" λέει η διαιτολόγος.

Πόσο νερό είναι αρκετό;

"Ένα άτομο λαμβάνει συνήθως το 20% του νερού που χρειάζεται από τα τρόφιμα, ειδικά από τα φρούτα και τα λαχανικά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ποσοστά, υπολογίζεται ότι οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα και οι άνδρες χρειάζονται περίπου 12-14 για σωστή ενυδάτωση. Ωστόσο, αυτοί είναι βασικοί κανόνες και το πόσο νερό ή υγρά χρειάζεσαι διαφέρει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως από:

  • Την άσκηση: "Οποιαδήποτε δραστηριότητα που σε κάνει να ιδρώνεις σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεις επιπλέον υγρά για να αναπληρώσεις την ποσότητα που έχασες", λέει.
  • Το περιβάλλον: "Όσο πιο ζεστός ή πιο υγρός είναι ο καιρός, τόσο πιο πιθανό είναι να ιδρώσεις και τόσο περισσότερο νερό να χρειάζεται να πίνεις", εξηγεί η ειδικός. "Η αφυδάτωση είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως εάν κάνεις πεζοπορία, σκι ή επισκέπτεσαι μια περιοχή με υψηλό υψόμετρο".
  • Κάποια ασθένεια: "Εάν είσαι άρρωστη με πυρετό ή κάνεις εμετό ή έχεις διάρροια το σώμα σου χάνει υγρά. Έτσι, είναι σημαντικό να πίνεις περισσότερο νερό".
  • Τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού: "Σε αυτά τα στάδια της ζωής, υπάρχουν πολλές περισσότερες μεταβολικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Ως εκ τούτου, απαιτούν περισσότερη πρόσληψη υγρών/νερού την ημέρα", συμβουλεύει η ειδικός.

Πώς να πίνεις περισσότερο νερό (ακόμη κι αν δεν σου αρέσει)

Ενυδάτωση οργανισμού: 7 άλλοι τρόποι για ενυδάτωση από μέσα (εκτός από το νερό)

1. Βάλε λίγη γεύση

Στύψε λίγο λεμόνι ή πορτοκάλι σε σκέτο νερό, κόψε λίγο αγγούρι ή πρόσθεσε μέντα για γεύση. Εκτός από γεύση θα έχεις και οφέλη, όπως θα πάρεις κάποιες έξτρα βιταμίνες.

2. Άκουγε το σώμα σου

Μερικές φορές η πιο προφανής λύση είναι η πιο ωφέλιμη. Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο η κατάλληλη ανταπόκριση στα εσωτερικά σημάδια που στέλνει το σώμα σου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να παραμείνεις ενυδατωμένη. "Πιες λίγο πριν διψάσεις. Η δίψα είναι ο τρόπος του σώματός σας να σε ειδοποιήσει ότι χρειάζεται απαραίτητα νερό" λέει η ειδικός.

3. Πίνε ένα ποτήρι νερό την ώρα στη δουλειά

Εάν εργάζεσαι 8ωρο, το να πίνεις ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα στη δουλειά προσθέτει έως και 8 φλιτζάνια (1.920 ml) στην ημερήσια πρόσληψη νερού.

Γέμισε το παγούρι σου ή το ποτήρι σου μόλις φτάσεις στη δουλειά, και κάθε ώρα, απλώς πίνε το υπόλοιπο νερό και ξαναγέμισε. Αυτή η μέθοδος θα διατηρήσει την πρόσληψη νερού σταθερή κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω: Υπολόγισε την ποσότητα νερού που πρέπει να πίνεις κάθε μέρα 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i