Μοσχάρι ή κοτόπουλο: Ποιο κρέας είναι καλύτερο για την υγεία του εντέρου; - Η επιστήμη απαντά

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιο κρέας ωφελεί περισσότερο το μικροβίωμα του εντέρου σου και γιατί το κοτόπουλο μπορεί να μην είναι τόσο αθώο όσο πίστευες.

κοτόπουλο iStock

Κάποτε το κοτόπουλο είχε σχεδόν αυτονόητη θέση στο πιάτο σου ως η πιο "καθαρή" και ασφαλής επιλογή κρέατος. Λιγότερα λιπαρά, ήπια γεύση, εικόνα υγείας. Όμως, μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ισπανία έρχεται να ανατρέψει αυτή τη διατροφική βεβαιότητα και να βάλει το μοσχάρι ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά όχι για τη γεύση του, αλλά για το πώς επηρεάζει το πιο ευαίσθητο και σημαντικό σύστημα του οργανισμού σου: το έντερο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η επιλογή κοτόπουλου μπορεί να υπονομεύει τη μικροχλωρίδα σου, ενώ το μοσχάρι, όσο κι αν σου φαίνεται απίθανο, δείχνει να τη στηρίζει και να τη θωρακίζει.

Ποιες είναι οι σωστές μερίδες στο μοσχάρι και το κοτόπουλο

Μοσχάρι vs. Κοτόπουλο: Η έρευνα

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research, εξέτασε πώς επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου 16 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18-22 ετών, οι οποίοι ακολούθησαν δίαιτες με κοτόπουλο και μοσχάρι για οκτώ εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν κοτόπουλο ή μοσχάρι τρεις φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνήθειες της διατροφής τους.

Τα αποτελέσματα; Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η δίαιτα με κοτόπουλο είχε αρνητική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου, με μια σημαντική μείωση στη "ποικιλία" και "πλούτο" των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να μειώσει την ευεργετική μικροχλωρίδα και να αυξήσει τα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος του εντέρου.

Αντιθέτως, η δίαιτα με μοσχάρι φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μοσχάρι παρουσίασαν αύξηση ενός τύπου βακτηρίων (Blautia), ο οποίος βοηθά στην προστασία του εντερικού βλεννογόνου και στην αποτροπή φλεγμονών.

Τα ευρήματα που "ανατρέπουν" την εικόνα του κοτόπουλου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση κοτόπουλου φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη γλυκόζη, προκαλώντας διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η σταθερότητα του σακχάρου είναι καθοριστική για τη συνολική υγεία, αφού οι μεγάλες αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως υπογλυκαιμικά επεισόδια, καρδιακές αρρυθμίες ή αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών.

Ακόμη πιο ανησυχητικά, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να μειώσει την παραγωγή αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Το μοσχάρι φαίνεται να υπερέχει

Από την άλλη, το μοσχάρι φαίνεται να προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στην υγεία του εντέρου και της γενικότερης υγείας, καθώς ενισχύει την ποικιλία της μικροχλωρίδας και συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών. Η έρευνα αποδεικνύει ότι το μοσχάρι, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από ό,τι περιμέναμε για την εντερική μας υγεία.

Θερμοκρασία μαγειρέματος και διατροφή ζώων: Τι αλλάζει στην αξία του κρέατος

Η μελέτη έλαβε υπόψη και τη μέθοδο μαγειρέματος του κρέατος. Τα κρέατα μαγειρεύτηκαν με κλασικές μεθόδους όπως το ψήσιμο, το βράσιμο και το ψήσιμο στη σχάρα, γεγονός που μπορεί να έχει επίσης επίδραση στην τελική ποιότητα της διατροφής. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι παράγοντες αυτοί δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη βασική σύγκριση μεταξύ των δύο κρεάτων.

Η σημασία της ισορροπίας στη διατροφή

Αν και η μελέτη δείχνει τα πιθανά οφέλη του μοσχαρίσιου κρέατος για την πεπτική υγεία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου κρέατος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του World Cancer Research Fund (WCRF) περιόρισε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε όχι περισσότερες από τρεις μερίδες την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 350–500 γραμμάρια μαγειρεμένου βάρους.

Οι 7 καλύτεροι τρόποι να μαγειρέψεις κοτόπουλο (χωρίς να βαριέσαι ποτέ)

Δε θέλεις να τρως αλλαντικά; Δες με τι μπορείς να τα αντικαταστήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i