
Ίσως έχεις ακούσει ότι τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι καλά για την υγεία του εντέρου και είναι αλήθεια. Η ζύμωση αυξάνει την παρουσία ζωντανών και ενεργών καλλιεργειών (γνωστών ως προβιοτικά), οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη ποικιλομορφία των "καλών" μικροβίων στο μικροβίωμα του εντέρου σου.
Ωστόσο, τα ζυμωμένα τρόφιμα δεν είναι η μόνη πηγή ωφέλιμων μικροοργανισμών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα ζυμωμένα ποτά, όπως το kombucha και το κεφίρ. Και τα δύο περιέχουν προβιοτικά, αλλά δεν είναι εναλλάξιμα. Δες παρακάτω πού μοιάζουν, πού διαφέρουν και πώς να επιλέξεις τελικά το καλύτερο για εσένα, με βάση όσα αναφέρουν οι διατροφολόγοι Meggie Connelly και Sheri Gaw στο Real Simple.
Τι είναι το kombucha;

Το kombucha είναι ένα δημοφιλές, αφρώδες ρόφημα που παρασκευάζεται από ζυμωμένο τσάι (μαύρο, πράσινο ή ό,τι προτιμάς).
"Ο τύπος τσαγιού δεν επηρεάζει απαραίτητα τη ζύμωση, αλλά μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά", εξηγεί η Meggie Connelly, διαιτολόγος και ιδρύτρια του PCOS Meal Prep. Για παράδειγμα, το kombucha από πράσινο τσάι ενδέχεται να έχει υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών. Επιπλέον, η ίδια η ζύμωση μπορεί να αυξήσει το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του ποτού.
Τα πιθανά οφέλη του kombucha σχετίζονται, κυρίως, με την πέψη και την υγεία του εντέρου, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, στη φλεγμονή και στον μεταβολισμό.
Διατροφικά στοιχεία (ανά 355 ml kombucha):
- Θερμίδες: 59,5
- Υδατάνθρακες: 14,8 γρ.
- Φυτικές ίνες: 0 γρ.
- Λίπος: 0,037 γρ.
- Πρωτεΐνη: 0,372 γρ.
- Ζάχαρη: 14,8 γρ.
- Ριβοφλαβίνη (Β2): 0,1 mg
Προσοχή: Τα διατροφικά στοιχεία διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την εταιρεία ή τη γεύση. Πολλές εμπορικές εκδοχές περιέχουν προσθήκη ζάχαρης, γι’ αυτό προτίμησε kombucha με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή φτιάξε το δικό σου στο σπίτι.
Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι ένα ποτό από ζυμωμένο γάλα και μπορεί να σου θυμίζει το γιαούρτι, αλλά έχει διαφορές. Το κεφίρ έχει πιο υγρή υφή από το γιαούρτι και περιέχει μαγιά, η οποία επηρεάζει τη ζύμωση και τη γεύση.
"Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη B12, βιταμίνη D και προβιοτικά", λέει η διαιτολόγος Sheri Gaw. Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου, να βελτιώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τη φλεγμονή.
Σημείωση: Πολλές μελέτες έχουν γίνει σε ζώα, οπότε απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους.
Διατροφικά στοιχεία (ανά 1 φλιτζάνι / 240 ml κεφίρ):
- Θερμίδες: 127
- Υδατάνθρακες: 18,3 γρ.
- Φυτικές ίνες: 0 γρ.
- Λίπος: 2,34 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,76 γρ.
- Ζάχαρη: 16,9 γρ.
- Ασβέστιο: 303 mg
- Βιταμίνη B12: 0,732 mg
- Βιταμίνη D: 2,44 mcg
Προσοχή και εδώ: Ορισμένες εκδοχές του κεφίρ έχουν προσθήκη ζάχαρης. Κάθε 4 γρ. προστιθέμενης ζάχαρης = 1 κουταλάκι του γλυκού. Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες.
Ποιο είναι καλύτερο για σένα;
Το kombucha και το κεφίρ είναι και τα δύο ζυμωμένα ποτά που περιέχουν προβιοτικά, αντιοξειδωτικά και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Οπότε… ποιο να επιλέξεις;
Όπως συμβαίνει συχνά στη διατροφή, η απάντηση εξαρτάται από εσένα, τις προτιμήσεις, τους στόχους και την ανοχή σου σε ορισμένα τρόφιμα.
Εάν θέλεις μία φυτική (χωρίς γαλακτοκομικά) επιλογή, αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς θέλεις ένα δροσιστικό ποτό με αντιοξειδωτικά (ειδικά αν περιέχει πράσινο τσάι), αντικαθιστώντας τυχόν αναψυκτικά, τότε προτίμησε το kombucha.
Εάν, από την άλλη, θέλεις να ενισχύσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D, ή θέλεις προβιοτικά μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά και δεν έχεις πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά, τότε προτίμησε το κεφίρ.
Διάβασε επίσης:
Γιαούρτι vs. κεφίρ: Ποιο είναι το καλύτερο superfood για εσένα;
Γιαούρτι, κομπούχα και κίμτσι: Πώς τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την υγεία σου;
Πέντε ροφήματα κατάλληλα για το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr