Μπορείς να νικήσεις την παχυσαρκία με προβιοτικά;

Tα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου μας εξηγεί πώς συνδέονται τα προβιοτικά με την επίτευξη υγιούς βάρους.

homemade-blueberry-yogurt-picture-id616008170 TolikoffPhotography

Η παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική. Η αιτία της ως τώρα είναι στενά συνδεδεμένη με τo γνωστό σε όλους ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή την αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της τροφής και την παρουσία καθιστικής ζωής, αλλά και με γενετικούς παράγοντες.

Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια σημαντικά ευρήματα δείχνουν και την επίδραση επιγενετικών παραγόντων στην αύξηση του σωματικού βάρους, όπως είναι η εντερική χλωρίδα, δηλαδή ο τύπος και ο αριθμός των βακτηρίων που αποικούν το έντερο μας.

Η ανθρώπινη εντερική χλωρίδα είναι ένα περίπλοκο οικοσύστημα, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και χιλιάδες βακητριακά είδη, τα οποία εμπλέκονται βαθιά σε διαφορετικές λειτουργίες του μεταβολισμού. Είναι η μεταβολική πύλη μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει πως οι διαφορές στη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας μεταξύ των ανθρώπων φαίνεται να αποτελούν βασικό παράγοντα που επηρεάζει την ενεργειακή ομοιόσταση και τη ρύθμιση του βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι κορυφαίες τροφές για το 2018

Για αυτό το λόγο πλέον ο εντερικός μικροβιόκοσμος έχει αρχίσει να αποτελεί όργανο στόχο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

Τα προβιοτικά δεν αποτελούν τυχαία μία από τις κορυφαίες τροφές για το 2018

Ζητούμενο είναι η εξασφάλιση περισσότερων αποικούμενων «καλών» βακτηρίων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και με τη συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, μη παθογόνα, τα οποία μοιάζουν με τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.

Αν παρατηρήσουμε κατά καιρούς τα περισσότερα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που κυκλοφόρησαν, αποσύρθηκαν εξαιτίας παρενεργειών.

Ενώ η θεραπεία με τα προβιοτικά σύμφωνα με τις παρούσες μελέτες είναι απόλυτα ασφαλής, λόγω της απουσίας αναφερόμενών δυσμενών επιδράσεων, καλά ανεκτή και κατάλληλη για μακροχρόνια χρήση.

Ποια προβιοτικά έχουν καλύτερη δράση;

Τα προβιοτικά στελέχη που μέχρι τώρα φαίνονται να έχουν την καλύτερη επίδραση στον ανθρώπινο μεταβολισμό σύμφωνα με μελέτες είναι τα στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium. Άλλα στελέχη, όπως το Saccharomyces cerevisiae, το Saccharomyces boulardii, το Enterobacter halii και το Akkermansia muciniphila είναι υπό εξέταση.

Για να έχουμε σαφείς κατευθυντήριες συστάσεις σχετικά με τη χορηγούμενη ποσότητα και το είδος των προβιοτικών, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Παρ΄όλα αυτά πλέον είμαστε σίγουροι πως η εξασφάλιση ενός υγιούς εντέρου με την επαρκή πρόσληψη προβιοτικών μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω της τροφής με τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, επιδρά στον ανθρώπινο μεταβολισμό, στο μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης, στη ρύθμιση της φλεγμονής που διακατέχει την παχυσαρκία και κατ’επέκταση στη ρύθμιση του βάρους.

Από την Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc, Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών www.facebook.com/konstantina.papageorgiou.dietitian

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i