Ποιο ελαιόλαδο να πάρω; Ποιο είναι το καλύτερο και ποια είναι η ποσότητα που μπορείς να καταναλώνεις;

Αποτελεί το κύριο προστιθέμενο έλαιο της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής.

ελαιόλαδο iStock

Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε, και άλλων ευεργετικών συστατικών, όπως οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Στο εμπόριο επιτρέπεται να διατίθενται τα ελαιόλαδα των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών:

▶Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

▶Παρθένο ελαιόλαδο

▶Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα

▶Πυρηνέλαιο

Διάβασε επίσης: Πώς θα κάνεις overnight oats με τις 3 πιο γνωστές εκδοχές για βρώμη από το βράδυ

Ποιο ελαιόλαδο να πάρω; Ποιο είναι το καλύτερο;

-Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Λαμβάνεται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, σε συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και δεν έχει υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρισης και της διήθησης (φιλτράρισμα). Αποτελεί την ποιοτικότερη κατηγορία ελαιολάδου, έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (χρώμα, εμφάνιση, άρωμα και χαρακτηριστική άμεμπτη γεύση). Η οξύτητά του δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 0,8 γρ. ανά 100 γρ. (0,8%).

-Παρθένο ελαιόλαδο

Παράγεται με τον ίδιο τρόπο όπως και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και έχει πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως λίγο χαμηλότερης ποιότητας, εξαιτίας της μεγαλύτερης οξύτητας (που κυμαίνεται σε ποσοστό έως 2%) που του προσδίδει πιο έντονη (όξινη) γεύση από το εξαιρετικό παρθένο. Οι μόνες κατηγορίες φυτικών ελαίων που διατίθενται στην αγορά χωρίς περαιτέρω χημική επεξεργασία (εξευγενισμός ή ραφινάρισμα) είναι το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φυτικών ελαίων, όπως και το ελαιόλαδο (χωρίς καμία άλλη ένδειξη), υφίστανται σύνολο χημικών διεργασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση των αρχικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (χρώμα, γεύση, άρωμα) και τη μείωση της αρχικής οξύτητας σε χαμηλά επίπεδα.

-Ελαιόλαδο αποτελούμενο από παρθένο και εξευγενισμένο ελαιόλαδο

Έχει οξύτητα μέχρι 1%, η οποία προέρχεται από την ανάμειξη παρθένου με εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Δηλαδή, πρόκειται για κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο, καθώς στην παρασκευή του, εκτός από παρθένο ελαιόλαδο (όχι εξαιρετικό παρθένο), χρησιμοποιείται και εξευγενισμένο ελαιόλαδο (το οποίο είναι γνωστό ως λαμπάντε). Το ελαιόλαδο λαμπάντε, στην αρχική του μορφή, δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (εξαιτίας της πολύ υψηλής οξύτητάς του, που υπερβαίνει το 3,3% ή/και των μη αποδεκτών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του), αλλά μόνο για βιομηχανικές χρήσεις. Μέσω, όμως, ειδικής επεξεργασίας με χημικά (εξευγενισμός ή ραφινάρισμα), μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο.

-Πυρηνέλαιο

Λαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς κατόπιν επεξεργασίας με διαλύτες ή με φυσικά μέσα (έκθλιψη, πίεση) ή/και με την προσθήκη παρθένου ελαιολάδου. Το προϊόν παρα- σκευάζεται από τον εξευγενισμό του πυρηνέλαιου (ύστερα από σύνολο χημικών επεξεργασιών που περιλαμβάνουν απόσμηση, αποχρωματισμό, μείωση οξύτητας κ.λπ.) με την πιθανή προσθήκη παρθένου ελαιολάδου. H οξύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% (όπως συμβαίνει με όλα τα έλαια που υφίστανται χημική επεξεργασία). Διάβασε επίσης: Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις διαταραγμένη σχέση με το φαγητό

Tελικά, πόσο λάδι να τρώμε;

Σύμφωνα με τις επίσημες εθνικές συστάσεις διατροφής, καλό είναι να καταναλώνουμε 4-5 μερίδες ελαιόλαδο την ημέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να προσθέτουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού στο τέλος του μαγειρέματος και επισημαίνουν ότι ακόμα και στο τηγάνισμα το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή. Μια μερίδα είναι περίπου 15 ml. Ιδανικά, φτάνε τις 4 μερίδες την ημέρα.

Και το αγουρέλαιο τι είναι;

Είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο καρπός της ελιάς, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτωβρίου και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το πολύ την επομένη ημέρα. Έχει λαμπερό πράσινο χρώμα, που οφείλεται στις χλωροφύλλες του άγουρου καρπού, οι οποίες προσδίδουν στο αγουρέλαιο μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και πιο πικρή γεύση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i