Κεφτεδάκια με τζίντζερ και σπανάκι (τέλεια συνταγή αν είσαι keto fan)

Μια συνταγή που βασίζεται στο κετογονικό αυτοάνοσο πρωτόκολλο, ιδανική αν έχεις διαγνωσθεί και με υποθυρεοειδισμό Hashimoto.

19.05.2019

εχεις διαβασει

Από την Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr).

Αν έχεις διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό Hashimoto είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια βάρους, και κυρίως λίπους, στις γυναίκες με Hashimoto είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Δυστυχώς, το παλιό μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου που βασίζεται μόνο στις θερμίδες είναι ελαττωματικό! Αυτό το μοντέλο υποστήριζε ότι αν κάψεις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις, είτε τρώγοντας λιγότερο είτε με περισσότερη άσκηση, θα χάσεις βάρος. Ωστόσο υπάρχουν γυναίκες με Hashimoto που δεν μπορούν να χάσουν βάρος ακόμα και όταν καταναλώνουν μόνο 1000 θερμίδες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το Hashimoto προκαλεί στο σώμα σου μια σειρά από ορμονικά προβλήματα που όλα μαζί συνδυαστικά οδηγούν σε αύξηση βάρους (λίπους) στο σώμα.

Η συνταγή αυτή βασίζεται στο κετογονικό αυτοάνοσο πρωτόκολλο, το οποίο συνδυάζει τα οφέλη μιας καλά σχεδιασμένης κετογονικής διατροφής σε συνδυασμό με ένα πρωτόκολλο εξάλειψης και επαναεισαγωγής, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει να ανακαλύψεις σε ποια τρόφιμα έχεις δυσανεξία και ευαισθησία, να αναστρέψεις τυχόν θρεπτικές ανεπάρκειες, να επουλώσεις το έντερο και μακροπρόθεσμα να θεραπεύσεις το σώμα σου. Στο Shape Iουνίου, θα βρεις την πλήρη διατροφή για απώλεια βάρους για γυναίκες με Hashimoto καθώς και ενδεικτικό διαιτολόγιο 14 ημερών.

Κεφτεδάκια με τζίντζερ και σπανάκι

Υλικά

4 μερίδες

  • 500 μοσχαρίσιο κιμά
  • 10 γρ φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
  • 1/4 κ.γλ. σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού
  • 1 βιολογικό αβγό μεγάλο
  • 1 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
  • 4 φλιτζάνια ωμό baby σπανάκι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 C. Σε ένα μπολ, βάλε τον κιμά, το φρέσκο τριμμένο τζίντζερ, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, το αβγό και το αλάτι. Σχηματίζεις 10 με 12 κεφτεδάκια. Τα βάζεις σε ένα ταψί στο οποίο έχεις βάλει λαδόκολλα. Τα ψήνεις για 18 με 22 λεπτά μέχρι να έχουν μαγειρευτεί καλά. Σοτάρεις το σπανάκι με το ελαιόλαδο και αλατίζεις. Συνοδεύεις τα κεφτεδάκια με το σοταρισμένο σπανάκι.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece