Παιδικά εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος λύνει τις απορίες μας για τα εμβόλια.

02.12.2019

εχεις διαβασει

εμβόλια κορίτσι παιδί χαρά παιχνίδι ευτυχία

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Ποια εμβόλια συστήνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών; Ποιες είναι οι νόσοι που καλύπτουν και ποιες οι απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και απορίες των γονιών;

Το πρώτο εμβόλιο που αναφέρεται στην ιστορία της ιατρικής είναι το εμβόλιο εναντίον της ευλογιάς. Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους και δε νοσούσαν από ευλογιά. Κάπως έτσι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ενδιαφέρον είναι πως η λέξη vaccine (εμβόλιο) προέρχεται από τη λατινική λέξη vacca, που σημαίνει αγελάδα.

Αργότερα ο Pasteur χρησιμοποίησε τη λέξη vaccine για όλα τα εμβόλια. Ωστόσο, η χορήγηση του πρώτου αυτού εμβολίου ξεκίνησε το 1956 σε παγκόσμια βάση μετά από απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και είχε σκοπό τον περιορισμό και την εξαφάνιση της νόσου. Η ιστορία του εμβολίου αυτού τελειώνει το 1980 με την πλήρη εξάλειψη της ευλογιάς σε όλο το κόσμο.

Από τότε μέχρι σήμερα τα εμβόλια κατά πολλών σοβαρών και επικίνδυνων νοσημάτων έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν ενταχθεί στα περισσότερα εθνικά συστήματα εμβολιασμών των χωρών, κυρίως στο δυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα τον έλεγχο ή και την εξάλειψη των σχετικών νοσημάτων.

Επειδή όμως οι απορίες όλων μας παραμένουν και είναι πολλές, στο Φάκελο αυτό συνοψίσαμε τις βασικές γνώσεις για τις νόσους και ζητήσαμε από τους ειδικούς απαντήσεις για τη δράση και την ασφάλεια των εμβολίων.

Διάβασε επίσης: Σοκολατένια cupcakes με παντζάρι: Έτσι θα τρώνε τα παιδιά σου περισσότερα λαχανικά

Διάβασε επίσης: 15 φρέσκες ιδέες για το απογευματινό σνακ των παιδιών

Οι βασικές ασθένειες που καλύπτουν τα παιδικά εμβόλια

Παρωτίτιδα (μαγουλάδες)

Ιλαρά

Ερυθρά

Ανεμοβλογιά

Κοκκύτης

Τέτανος

Μηνιγγίτιδα

Διφθερίτιδα

Πολυμυελίτιδα

Φυματίωση

Ρότα ιός

Γρίπη

Τα παραπάνω εμβόλια συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

The Mamagers Update

Στοιχεία για την διατροφή των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Η συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων στο μητρικό γάλα μετά το έτος δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Best of network

#shapegreece