Μελέτη αποκαλύπτει πόση άσκηση χρειάζεσαι την εβδομάδα για να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση

Ξεκίνα από τώρα να γυμνάζεσαι, ευχαρίστησέ μας αργότερα (στη μέση ηλικία).

running istock

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι εάν θέλεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την υπέρταση καθώς μεγαλώνεις, πρέπει να διατηρείς τα επίπεδα άσκησής σου υψηλά μέχρι τη μέση ηλικία.

Ωστόσο, οι κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να το κάνουν πιο δύσκολο για κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους σε 4 πόλεις των ΗΠΑ.

"Οι έφηβοι και όσοι είναι στις αρχές της δεκαετίας του 20 μπορεί να είναι σωματικά δραστήριοι, αλλά αυτά τα πρότυπα αλλάζουν με την ηλικία", εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος Kirsten Bibbins-Domingo από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Υπέρταση: Ο σιωπηλός δολοφόνος

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι "η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή – σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που συνιστώνταν προηγουμένως – μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική" για την πρόληψη της υπέρτασης", είπε ο Bibbins-Domingo.

Η υπέρταση είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας.

Πάνω από ένας στους τέσσερις άνδρες και περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχουν υπέρταση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν - γι' αυτό και συχνά αποκαλείται "σιωπηλός δολοφόνος".

Πώς μπορείς να μειώσεις την υπέρταση

Υπάρχουν τρόποι για να ανατρέψεις την υψηλή αρτηριακή πίεση: η άσκηση. η οποία ήταν και το επίκεντρο αυτής της μελέτης. Πάνω από 5.100 ενήλικες στρατολογήθηκαν για τη μελέτη, η οποία παρακολούθησε την υγεία τους για τρεις δεκαετίες με σωματικές αξιολογήσεις και ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και την πρόσληψη αλκοόλ.

Σε κάθε κλινική αξιολόγηση, η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε τρεις φορές, με διαφορά ενός λεπτού, και για την ανάλυση των δεδομένων, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ανά φυλή και φύλο.

Σε γενικές γραμμές μεταξύ ανδρών, γυναικών, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν μειωμένα από τα 18 έως τα 40 έτη, με τα ποσοστά υπέρτασης να αυξάνονται και τη σωματική δραστηριότητα να μειώνονται τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να γίνει παρέμβαση για την πρόληψη της υπέρτασης στη μέση ηλικία με προγράμματα υγείας και άσκησης.

Αλλά δεν είναι εύκολο να επιταχύνει κανείς την εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα εν μέσω αποφάσεων που αλλάζουν τη ζωή και αυξάνουν τις ευθύνες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ιδιαίτερα μετά το γυμνάσιο, όταν οι ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα μειώνονται καθώς οι νέοι ενήλικες μεταβαίνουν στο πανεπιστήμιο, εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό και γίνονται γονείς και ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται.

Πόση άσκηση χρειάζεσαι την εβδομάδα;

Οι ερευνητές εξέτασαν τα άτομα που είχαν κάνει πέντε ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή, διπλάσια από την ελάχιστη ποσότητα που συνιστάται σήμερα για ενήλικες, και διαπίστωσαν ότι αυτό το επίπεδο δραστηριότητας μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης και ειδικά εάν  συνέχιζαν να γυμνάζονται μέχρι τα 60.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Δες και αυτό: Υπέρταση που επιμένει: Μία νέα θεραπεία ίσως είναι η λύση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i