Γιατί οι γυναίκες αθλήτριες παθαίνουν ρήξη πρόσθιου χιαστού συχνότερα από τους άνδρες;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που αφορούν σε όλα τα γυναικεία αθλήματα.

knee istock

Αυτήν τη στιγμή ο γυναικείος αθλητισμός θριαμβεύει και χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες τους αλλά και τα όνειρά τους. Τι γίνεται όμως με τους τραυματισμούς και τη ρήξη πρόσθιου χιαστού που αντιμετωπίζουν και τις καθιστά ανενεργές για αρκετό χρόνο μακριά από τα γήπεδα;

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός;

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος και αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθεροποιητή του γόνατος, καθώς και έναν αναντικατάστατο "αισθητήρα" των κινήσεων της άρθρωσης του γόνατος (της λεγόμενης ιδιοδεκτικότητας).

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συμβαίνει, συνήθως, κατά τη διάρκεια άθλησης, μετά από απότομη κίνηση στροφής ή βαθιάς κάμψης του γόνατος. 

Η ρήξη του προσθίου χιαστού προκαλεί, απότομα, έντονο πόνο και πρήξιμο στο γόνατο, που συνοδεύεται από δυσκολία στο το πατήσεις. Συχνά, εάν κάποιος υποστεί ρήξη χιαστού περιγράφει πως άκουσε ένα κρακ τη στιγμή του τραυματισμού, έχοντας την αίσθηση πως έσπασε κάτι στο γόνατό του.

Μπορεί να παρατηρηθεί αστάθεια στο γόνατο, και αδυναμία κίνησης που απαιτεί απότομη επιτάχυνση-επιβράδυνση ή αλλαγές κατεύθυνσης του σώματος (για παράδειγμα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, ενόργανη γυμναστική, σκι, βόλεϊ, κ.ά.). Το αίσθημα αστάθειας, ο πόνος και το οίδημα στο γόνατο μπορεί να επηρεάσουν επίσης την εργασία και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Διάβασε ακόμη: Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις

Οι 7 αιτίες που οι γυναίκες τραυματίζονται πιο εύκολα

Ανεξάρτητα από το άθλημα ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης, οι γυναίκες αθλήτριες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σε σχέση με τους άνδρες ενώ οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιστρέψουν στο άθλημα πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες.

1. Η ανάπτυξη

Το παιχνίδι κατά την παιδική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στη νευρομυϊκή ανάπτυξη και την ιδιοδεκτικότητα, που είναι προστατευτικές έναντι τραυματισμών, επηρεάζοντας τις κινητικές δεξιότητες και τη σταθερότητα των αρθρώσεων στα κορίτσια.

2. Η ηλικία

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία στην οποία τα παιδιά αρχίζουν να παίζουν αθλήματα, ενισχύοντας έτσι τις αρθρώσεις, των μυών και τον συντονισμό τους.

3. Οι αλλαγές στα αθλήματα

Οι "cros-coders" (άτομα που μεταβαίνουν από το ένα άθλημα στο άλλο) μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν τραυματισμούς στα γόνατά τους, λόγω της ανάγκης να προσαρμοστούν στα νέα μοτίβα κίνησης για να αποφύγουν τραυματισμούς.

4. Η ανατομία

Υπάρχουν πολλές ανατομικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους της λεκάνης, της γωνίας Q, του μεγέθους του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και του μεγέθους της μεσοκονδύλιας εντομής (όπου ο πρόσθιος χιαστός βρίσκεται κατά την έκταση του γόνατος). Διάφορες μελέτες έχουν δείξει διαφορά σε αυτούς τους παράγοντες, αλλά όχι ισχυρή σύνδεση ώστε να μπορούν να προβλεφθούν τα άτομα που θα υποστούν ρήξη.

5. Η εμβιομηχανική

Υπάρχουν διαφορές στη δύναμη και στον νευρομυϊκό έλεγχο στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Για παράδειγμα όταν οι γυναίκες προσγειώνονται από θέση άλματος, τείνουν να προσγειώνονται με το γόνατο σε ευθεία θέση, μεταφέροντας τη δύναμη της πρόσκρουσης στην άρθρωση του γόνατος. Οι άνδρες τείνουν να απορροφούν περισσότερη ενέργεια από την πρόσκρουση επειδή προσγειώνονται με τα γόνατά τους σε ελαφρά κλίση.

Επίσης, οι γυναίκες έχουν αυξημένη βλαισογονία στα γόνατά τους και οι κινήσεις του άκρου ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους συνδέσμους του γόνατος ως αποτέλεσμα αυτής της ευθυγράμμισης.

6. Οι ορμόνες

Αν και η θεωρία ότι η περίοδος μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση των συνδέσμων, καθιστώντας τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς δεν ισχύει ωστόσο, ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμός έχει υποδοχείς ορμονών για τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη και πιστεύεται ότι η συγκέντρωση ορμονών θα μπορούσε να παίξει ρόλο στους τραυματισμούς του. 

7. Ο ακατάλληλος εξοπλισμός

Τα ακατάλληλα παπούτσια και οι επιφάνειες παιχνιδιού παίζουν επίσης ρόλο στον κίνδυνο τραυματισμού του γονάτου.

Πως θεραπεύεται η ρήξη προσθίου χιαστού;

Η ρήξη προσθίου χιαστού εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκων, ανάπτυξη χόνδρινων βλαβών και, σε βάθος χρόνου, σε ανάπτυξη μετατραυματικής αρθρίτιδας που προκαλεί την σταδιακή καταστροφή του γόνατος.

Για τους λόγους αυτούς, και σύμφωνα με το διεθνές consensus, η σύγχρονη αντιμετώπιση ρήξης του προσθίου χιαστού, συνίσταται στην ελάχιστα-επεμβατική αρθροσκοπική (με κάμερα) χειρουργική σταθεροποίηση του γόνατος με ανακατασκευή του προσθίου χιαστού, έτσι ώστε να προστατευθούν οι μηνίσκοι και ο χόνδρος, αλλά και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του γόνατος.

Δες και αυτό: Τεχνική All Inside: Η πρωτοποριακή μέθοδος για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i