Διαλειμματική προπόνηση: Μειώνεις λίπος και φτιάχνεις φυσική κατάσταση λένε οι έρευνες

Οι ερευνητές επιμένουν: Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι η καλύτερη άσκηση που μπορείς να κάνεις. 

tough-women-picture-id898429502 Credit:Pekic

Συνεργάστηκε ο Θέµης Δούσκας, personal trainer, official trainer της ακαδημίας fitness Studio One (www.studioone.gr).

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ) δείχνουν πως παραμένει μια εκπληκτικά αποτελεσματική άσκηση. Διάβασε τους πολλούς τρόπους για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές της και να βελτιώσεις εντυπωσιακά τη φυσική σου κατάσταση στο Shape εγχειρίδιο για τη ΗΙΙΤ. Αποκωδικοποίησε τα επιστημονικά δεδομένα, υιοθέτησε τα tips των επαγγελματιών και κέρδισε στα σημεία!

ΗΙΙΤ: Έτσι θα κερδίσεις περισσότερα

Αν θα έπρεπε να προσδιορίσουμε μία προπόνηση που θα σου χαρίσει εντυπωσιακά αποτελέσματα γρήγορα, αυτή είναι η διαλειμματική υψηλής έντασης, όπως η Tabata (τα δίνεις όλα για 20 δευτερόλεπτα, ξεκουράζεσαι για 10, επαναλαμβάνεις οκτώ φορές) και άλλες προπονήσεις στο πλαίσιο των όσο το δυνατόν πιο πολλών επαναλήψεων μπορείς να εκτελέσεις. Δύο βασικά στοιχεία για να κρατήσεις στο μυαλό σου:

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση: Η προπόνηση ΗΙΙΤ συνδέεται με αυξημένη αεροβική ικανότητα, πιο δυνατούς μυς, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο σωματικό λίπος. Πώς τα καταφέρνει όλα αυτά; «Τα fitness οφέλη πιθανότατα οφείλονται στην αυξημένη ικανότητα άντλησης αίματος της καρδιάς που συμβαίνει όταν κάνεις προπόνηση ΗΙΙΤ» εξηγεί ο Θέμης Δούσκας, personal trainer/Studio One official trainer. Η καρδιά σου δε θα χτυπά μόνο πιο γρήγορα, αλλά θα αντλεί περισσότερο αίμα ανά παλμό – ένας συνδυασμός που τη δυναμώνει, ώστε σταδιακά να μπορείς να ασκείσαι σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
  • Μείωση σωματικού λίπους: Το θέμα δεν είναι μόνο οι (περισσότερες) θερμίδες που θα κάψεις. Η υψηλή ένταση της προπόνησης ενεργοποιεί τις ορμόνες που κινητοποιούν το λίπος ελευθερώνοντάς το στην κυκλοφορία του αίματος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην προπόνησή σου. Πόση ΗΙΙΤ χρειάζεται για να κάψεις λίπος και να αλλάξεις τη σύνθεση του σώματός σου: Σύμφωνα με νέα επανεξέταση 65 μελετών στο British Journal of Sports Medicine, τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες (τουλάχιστον) είναι ένας ικανοποιητικός ρυθμός προπονήσεων. Ξεκίνα σήμερα την προπόνηση ΗΙΙΤ.

Διάβασε επίσης: Πρόγραμμα σύσφιξης HIIT για αρχάριους που θα κάνεις στο σπίτι! 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i