Πώς να ξεκινήσω τρέξιμο; Το ιδανικό πρόγραμμα στο διάδρομο σένα!

Αξιοποίησε την κλίση και τη διαλειμματική προπόνηση για ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο διάδρομο!

treadmill-workout-picture-id622922586 Credit:gilaxia

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Γιούλ Ρωμηός, personal trainer, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Αν συνηθίζεις να ανεβαίνεις στο διάδρομο, να πατάς το start, να βάζεις την ταχύτητα σταθερή σε 10 χλμ. ανά ώρα και να τρέχεις μέχρι να νιώσεις πραγματικά κουρασμένη, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι υπάρχει και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γυμναστείς. Τι είναι, όμως, καλύτερο; Η κλίση ή τα διαλείμματα υψηλής ταχύτητας; Εξαρτάται από το στόχο σου.

Αν τώρα ξεκινάς να τρέχεις...

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατακτήσεις είναι η συνέπεια. Δε χρειάζεται να τρέχεις γρήγορα, ούτε να καταπονείσαι με ανηφόρες. Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργήσεις μια ρουτίνα ώστε να συνηθίσει το σώμα σου το τρέξιμο.

Μόλις καθιερώσεις ένα σταθερό πρόγραμμα –να τρέχεις για 30 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα σε επίπεδο διάδρομο– για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, άρχισε να παίζεις με εναλλαγές στην ταχύτητα. «Δε χρειάζεται να έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα» λέει ο Γιώργος Γιούλ Ρωμηός, personal trainer, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Διάβασε επίσης: Τι να φάω πριν και μετά το τρέξιμο; Ακολούθησε τις συμβουλές της διατροφολόγου

«Τρέχε γρήγορα όταν νιώθεις καλά και κόβε ταχύτητα όταν κουράζεσαι. Ακούς ένα ωραίο δυναμικό τραγούδι; Ανέβασε το ρυθμό και δες πώς θα νιώσεις» εξηγεί. Αν θέλεις λίγο πιο οργανωμένη δομή, ξεκίνα με μια αναλογία 1:1, για παράδειγμα 60 δευτερόλεπτα ταχύτητας και μετά 60 δευτερόλεπτα δραστήριας ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει να κατεβάσεις την ταχύτητα στο ρυθμό ενός αργού τζόγκινγκ ή βαδίσματος ώστε να μπορείς να ελέγχεις την αναπνοή σου.

Shape tip

Μην ανεβάσεις την κλίση πολύ ούτε πολύ σύντομα. Πρέπει να δυναμώσουν τα πέλματα, οι αστράγαλοι και οι γάμπες σου. Τα πειράματα με την κλίση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα στην κνήμη ή στο γόνατο.

Πώς να ξεκινήσω τρέξιμο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i