Θεραπευτική γιόγκα: Γιατί να την επιλέξεις και πώς γίνεται;

Πώς η γιόγκα, εκτός από βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μπορεί να προσφέρει θεραπεία τόσο για το σώμα, μειώνοντας ενοχλήσεις και πόνους, όσο και για την ψυχή;

woman-exercising-yoga-by-the-river-picture-id1044907416

Συνεργάστηκε η Κατερίνα Λαρή-Γαρυφάλλου, δασκάλα yoga (mandalastudio.gr)

Αν αναρωτιέσαι για το αν η θεραπευτική γιόγκα μπορεί να σε ωφελήσει σε περίοδο που υποφέρεις από κάποια ασθένεια, η απάντηση είναι «ναι». Κι αν ανησυχείς μήπως θα σου επαναφέρει συμπτώματα που δεν επιθυμείς, εμείς θα σου πιστοποιήσουμε ότι μάλλον το αντίθετο θα συμβεί, εφόσον βέβαια απευθυνθείς στον κατάλληλο εκπαιδευτή. Η θεραπευτική γιόγκα αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην ασθένεια, που έρχεται να δράσει συμπληρωματικά στη συμβατική θεραπεία που ακολουθεί κάποιος.

Θεραπευτική γιόγκα

Τι είναι;

Η προσαρμογή των πρακτικών της yoga σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ο εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, χορηγεί ως θεραπεία την κατάλληλη σειρά σωματικών και αναπνευστικών ασκήσεων καθώς και τεχνικών χαλάρωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η yoga βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές συμπληρωματικές θεραπείες για αρκετές γνωστές παθήσεις. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζονται μπορεί να είναι παροδικές ασθένειες, χρόνιες παθήσεις ή προβλήματα που προκαλούνται από την ηλικία και την αδυναμία. Σημαντική είναι, επίσης, η ανακούφιση σε γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και σε περίοδο εμμηνόπαυσης.

Τι προσφέρει η θεραπευτική γιόγκα;

Η θεραπευτική yoga αφορά την αφύπνιση και την εξισορρόπηση των ζωτικών λειτουργιών μέσα στο σώμα. Οι πρακτικές και τεχνικές της προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός, ανάλογα με το πρόβλημά του. Είναι μια θεραπεία που συμβαδίζει και «συνεργάζεται» με οποιαδήποτε ιατρική ή εναλλακτική υποστήριξη λαμβάνει ο ασθενής.

Πώς γίνεται;

Οι συνεδρίες είναι αρχικά ατομικές. Στην πρώτη συνεδρία γίνεται η αρχική εκτίμηση και η ανάλυση της θεραπευτικής προσέγγισης. Ακολουθούν υποστηρικτικές συνεδρίες, που ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Σταδιακά ο ασκούμενος θα μπει σε ομάδα, κάτι που θα ενισχύει πολύ τη διάθεση χάρη στην κοινωνικοποίηση που προσφέρει.

Πότε ενδείκνυται η θεραπευτική γιόγκα;

Η yoga ως θεραπεία είναι αποτελεσματική, καταπραϋντική και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε πολλές και διαφορετικές ασθένειες. Ενδεικτικά, είναι κατάλληλη για νοσήματα όπως αρθρίτιδα, αναπνευστικά νοσήματα, φυματίωση, υπερκινητικότητα-σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, καρκίνος (με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής), διαταραχές όρεξης, μεταβολικά σύνδρομα, γαστρεντερικές διαταραχές, «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα, αϋπνία, μυοσκελετικοί πόνοι της πλάτης, άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες-πονοκέφαλοι, υπέρταση-υπόταση, αυτοάνοσα (σκλήρυνση κατά πλάκας, δυστροφίες, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ.), προβλήματα του κυκλοφορικού, διαβήτης και επιληψία.

Πότε δεν πρέπει να εφαρμόζεται η θεραπευτική γιόγκα;

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για καμία ομάδα ατόμων, απλά, ανάλογα με την πάθηση, χρειάζεται σταδιακή ένταξη του ασθενούς στο πρόγραμμα, άλλοτε προσθέτοντας και άλλοτε αφαιρώντας ασκήσεις ώστε να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Διάβασε επίσης: 4 κορυφαίες ασκήσεις γιόγκα στο σπίτι από τη Σοφία Ξηροτύρη

Διάβασε επίσης: Γιόγκα ή Πιλάτες; Τι να επιλέξεις ανάλογα με το στόχο σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i