Πώς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τον χρόνιο πόνο στην πλάτη;

Τι αναφέρει νέα έρευνα.

κολυμπι iStock

Το κολύμπι αποτελεί αγαπημένο χόμπι πολλών ιδίως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Όπως, όμως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες τον χρόνο, αν πραγματικά επιθυμείς να ανακουφίσεις τον χρόνιο πόνο στην πλάτη αλλά και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. Μια νέα κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο "JAMA Network Open", διαπίστωσε ότι η άσκηση στο νερό είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

Η μελέτη

Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 113 άνδρες και γυναίκες με διαγνωσμένη χρόνια οσφυαλγία, ηλικίας 18 έως 65 ετών και οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί ακολούθησαν θεραπευτική άσκηση στο νερό και οι άλλοι μισοί πραγματοποίησαν μια μορφή φυσικοθεραπείας. Η περίοδος της μελέτης διήρκησε 90 ημέρες και οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δοκιμής. Εκείνο που παρατηρήθηκε είναι ότι όσοι γυμνάζονταν μέσα στο νερό ένιωθαν μεγαλύτερη ανακούφιση, καθώς τα επίπεδα του πόνου είχαν μειωθεί και η ποιότητα του ύπνου αλλά και της διάθεσης τους είχε βελτιωθεί.

Τα συμπεράσματα

Τα ευρήματα αυτά συμπίπτουν με προηγούμενες έρευνες, διαπιστώνοντας τα ίδια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μια μετά – ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation" εξέταζε οκτώ μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του τύπου κίνησης και απέδειξε ότι μειώνεται ο πόνος στην μέση και αυξάνεται το εύρος της κίνησης του σώματος. Αυτό προκύπτει καθώς μέσα στο νερό της πισίνας μειώνεται η έλξη της βαρύτητας στην σπονδυλική στήλη, χάρη στην άνωση που προκαλείται από το υδάτινο στοιχείο, όπως επίσης και λόγω της φυσικής αντίστασης που αναγκάζει τους μύες να εργάζονται σκληρότερα από ό,τι συνήθως.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα παραπάνω συμπεράσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον της φυσικοθεραπείας, η οποία παρέχει εξίσου σημαντικά πλεονεκτήματα στην καταπονημένη περιοχή. Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαλές κινήσεις που εκτελεί κανείς μέσα στο νερό, με διάφορες μεθόδους φυσικοθεραπείας που επικεντρώνονται στην παθητική χαλάρωση. Συγκεκριμένα, η ομάδα που ακολούθησε φυσικοθεραπεία έλαβε ηλεκτρική νευρική διέγερση ή θερμική θεραπεία με υπέρυθρες ακτίνες για 30 λεπτά σε κάθε συνεδρία. Αντίθετα, εκείνοι που γυμνάζονταν μέσα στο νερό, κινήθηκαν κάτω από αυστηρότερες συνθήκες, εκτελώντας δύο συνεδρίες για 12 εβδομάδες. Για αυτό αρχικά πραγματοποιούσαν μια προθέρμανση 10 λεπτών, ενισχύοντας τη νευρομυϊκή ενεργοποίηση και μια άσκηση 40 λεπτών, η οποία θα έπρεπε να φτάσει στο 60% έως 80% του μέγιστου καρδιακού παλμού.

Η Carol Mack, γιατρός φυσικοθεραπείας του "CLE Sports PT & Performance" στο Κλίβελαντ, εξηγεί πως οι ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία θα πρέπει να εστιάζουν στην απαλή κίνηση, η οποία συχνά είναι αρκετά ευεργετική. "Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πόνος στην πλάτη μπορεί να ανακουφιστεί με τέντωμα ή χαλάρωση, αλλά συχνά, η κίνηση με έξυπνους και χωρίς πόνο τρόπους είναι πραγματικά ωφέλιμη" σημειώνει μεταξύ άλλων.

Διάβασε επίσης: Το λάθος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις σου

Μάθε τι πρέπει να κάνεις για σωστή μυϊκή αποκατάσταση μετά από την προπόνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i