Πολλή αερόβια άσκηση για ενεργοποίηση του μεταβολισμού: Ισχύει;

Tι απαντά η personal trainer;

αερόβια άσκηση iStock

Από την personal trainer Γιάννα Κοτταρίδη  (@fitnessroom_giannakottaridi). 

Μπορεί η περισσότερη αερόβια άσκηση να μας βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας, αν αυτός έχει κολλήσει και έχει "ρίξει" τους ρυθμούς του; Είναι μία κοινή πεποίθηση, που κυριαρχεί ως άποψη, και φυσικά, εν μέρει, ισχύει. Ωστόσο, το cardio μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα όταν συμβαίνει με μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή κάνεις πολύ περισσότερη αερόβια άσκηση από εκείνη που πρέπει, ενδεχομένως να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που θέλεις. 

"ΠΟΛΛΗ αερόβια γυμναστική για ενεργοποίηση του μεταβολισμού;

Ο μεταβολισμός είναι η ικανότητα του σώματός μας να μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια. Εάν είναι αργός, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος, επειδή το σώμα μας θα μετατρέψει περισσότερες από τις θερμίδες σε αποθήκες λίπους και λιγότερες σε ενέργεια.

Μια κοινή παρανόηση σχετικά με αυτόν είναι ότι μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε κάνοντας πολύ cardio προπόνηση.

👉 Όμως κάτι τέτοιο, δεν ισχύει.

👉 Και εδώ χρειάζεται το κατάλληλο όριο αλλά και η σωστή αποκατάσταση (πράγματα που αν δεν είσαι γνώστης του fitness δεν μπορείς να ξέρεις, οπότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό trainer).

🏃Γιατί; Η πολλή αερόβια άσκηση, χωρίς σωστή αποκατάσταση, μπορεί να προκαλέσει χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Όταν η κορτιζόλη είναι σταθερά υψηλή, επηρεάζει αρνητικά άλλες λειτουργίες στο σώμα μας, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας, έχοντας έτσι, τελικά, τα αντίθετα αποτελέσματα."
, αναφέρει στην ανάρτησή της. 

Q + A | Θα χάσω το ίδιο ποσοστό λίπους και θερμίδων αν γυμναστώ σε κλιματιζόμενο δωμάτιο;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i