2 ασκήσεις για δυνατά πέλματα | Μειώνουν τον πόνο από τα ψηλοτάκουνα, βοηθούν στο τρέξιμο

Μείωσε τον πόνο που νιώθεις στα πέλματα και δυνάμωσε την καμάρα των ποδιών σου με αυτές τις δύο ασκήσεις.

feet istock

Όταν πρόκειται για προπόνηση, χρειάζεσαι ισορροπία, σωματική επίγνωση και κινητικό έλεγχο για να διαπρέψεις στο τρέξιμο, την αναρρίχηση και την πεζοπορία. Όλα ξεκινούν από τα πέλματα και τα πόδια.

Ορισμένες ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τους μικρούς μυς των ποδιών και να αυξήσουν την κινητικότητα μεταξύ των μεταταρσίων, μιας κρίσιμης ομάδας οστών στα πόδια. Υποστηρίζουν επίσης την καμάρα του ποδιού σου, βοηθώντας να κρατήσεις μακριά τη γενική φλεγμονή.

Τα πόδια σου πρέπει να είναι δυνατά, σταθερά και ευλύγιστα, όχι μόνο για το καλό τους, αλλά και για να συγκρατούν τους αστραγάλους, τα γόνατα και τους γοφούς σας στηριγμένους και ευθυγραμμισμένους.

Τελικά, πειράζει αν φοράς κάθε μέρα τακούνια;

Οι παρακάτω ασκήσεις θα βελτιώσουν την κινητικότητα στα πέλματά σου, αυξάνοντας τη σταθερότητα και την ισορροπία σου. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικές για όσες φορούν τακτικά παπούτσια με ψηλά τακούνια.

Τα ψηλά τακούνια μπορούν να προκαλέσουν επώδυνη φλεγμονή στην καμάρα, η οποία μετατρέπεται εύκολα σε πελματιαία απονευρωσίτιδα (μια συχνή αιτία πόνου στο πέλμα του ποδιού συνήθως στην περιοχή της πτέρνας. Συμβαίνει όταν ένα ισχυρός σύνδεσμος, η πελματιαία απονεύρωση, που βρίσκεται στο πέλμα του ποδιού, φλεγμαίνει και προκαλεί έντονο πόνο κατά την βάδιση και το τρέξιμο). Μεταφέρουν, επίσης, όλο το βάρος σου στο μαλακό σημείο κάτω από τα δάχτυλα άλλα και στα δάχτυλα, όπου μπορεί να ερεθιστούν τα εκεί νεύρα καθώς και τα μετατάρσια.

2 ασκήσεις για δυνατά πέλματα

Όταν τα πέλματά σου είναι πιο δυνατά, θα έχεις καλύτερη προώθηση, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να τρέχεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

1. Ασκήσεις δακτύλων

Καθώς κάθεσαι, οι ανυψώσεις των δακτύλων βοηθούν στην ενδυνάμωση των μικρών, βαθύτερων μυών του πέλματος που συμβάλλουν στον έλεγχο της κίνησής του όταν τρέχεις.

pelmata
istock

Με τα πέλματά σου να πατούν σταθερά στο έδαφος, δοκίμασε να ανασηκώσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου.

Επίσης, δοκίμασε να σηκώσεις μόνον τα δύο μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σου ;ή τις φτέρνες σου, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτό. 

pelmata
istock

Βάλε μία πετσέτα κάτω από τα πέλματά σου και προσπάθησε με τα δάχτυλα των ποδιών σου να τη μαζέψεις. Μαζεύεις - αφήνεις, είναι η άσκηση.

Κάνε 3 σετ από 10 επαναλήψεις για κάθε πέλμα.

2. Αύξησε τη δύναμη της καμάρας σου

pelmata
istock

Το να περπατάς χωρίς παπούτσια για κάποιο χρονικό διάστημα καθημερινά μπορεί να σε βοηθήσει να δυναμώσεις τα πέλματά σου αλλά και τα πόδια σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να περπατάς ξυπόλητη μπορεί να ενισχύσει τους μυς, τα οστά, τους τένοντες και τους συνδέσμους στα πόδια σου.

Περπάτα ξυπόλητη στο πάρκο, στην παραλία ή χρησιμοποίησε ένα μπαλάκι μασάζ ποδιών για να ασκήσεις τα πόδια σου.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στα πόδια, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα των πελμάτων μας;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i