Πώς θα απαλλαγώ από το λίπος; Η trainer δίνει τα σωστά βήματα

Η Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer αποκαλύπτει την καλύτερη άσκηση για να απαλλαγείς από το λίπος. Plus: Μάθε ποια είναι η κατάλληλη ένταση για εσένα.

Πώς θα απαλλαγώ από το λίπος iStock

Από τη Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer.

Αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να κάψεις λίπος, ενώ κάνεις γυμναστική και εξαντλείσαι; Aν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που αναρωτιούνται "πώς θα απαλλαγώ από το λίπος;", η απάντηση είναι "αερόβια άσκηση". Με τον όρο αερόβια άσκηση εννοούμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης απαιτείται οξυγόνο για τη μεταβολική διαδικασία και την παραγωγή ενέργειας, με άλλα λόγια ό,τι σε λαχανιάζει.

"Τελικά, πώς θα απαλλαγώ από το λίπος;"

Για να διώξεις το ανεπιθύμητο λίπος χρειάζεσαι έναν συνδυασμό ασκήσεων με αντιστάσεις και αερόβια άσκηση:

  • Για την έμμεση καύση λίπους, οι ασκήσεις με αντιστάσεις προωθούν την αύξηση της μυϊκής σου μάζας και, τελικά, την αύξηση του μεταβολισμού σου, καθώς ο οργανισμός σου συνεχίζει να καίει μέχρι και 48 ώρες μετά. Βέβαια, η προπόνηση με βάρη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 45-60 λεπτά διότι οποιαδήποτε υπέρβαση αυτού του χρόνου θα αποφέρει τη μείωση της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης.
  • Όσον αφορά την άμεση καύση λίπους, η αερόβια άσκηση θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το λίπος, με διάρκεια από 30-50 λεπτά.

Διάβασε επίσης: 11 σούπερ τροφές που αγαπά ο μεταβολισμός, καίνε λίπος και σε χορταίνουν

Ποια ένταση όμως είναι ιδανική για εσένα;

Υπολογίζοντας με το εργαλείο του Shape.gr την Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (ΜΚΣ), μπορείς να βρεις με τον παρακάτω πίνακα σε πόσους παλμούς καις το περισσότερο λίπος.

1) Ζώνη για Υγιή Καρδιά (Healthy Heart Zone) Ένταση 50% - 60% της ΜΚΣ Χρησιμοποιείται ενέργεια από: 10% υδατάνθρακες 5% πρωτεΐνες 85% λίπος

2) Ζώνη Ευρωστίας ( Fitness Zone)* Ένταση 60% - 70% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από: 10% υδατάνθρακες 5% πρωτεΐνες 85% λίπος *Λόγω υψηλότερης έντασης από την ζώνη 1, καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια θεωρείται η καλύτερη ζώνη για καύση λίπους!

3) Αερόβια Ζώνη (Aerobic Zone) Ένταση 70% - 80% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από: 50% υδατάνθρακες 50% λίπος

4) Αναερόβια Ζώνη (Anaerobic Zone) Ένταση 80% - 90% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από: 85% υδατάνθρακες 15% λίπος 1% πρωτεΐνη

5) Κόκκινη Ζώνη ( Red Line Zone ) Ένταση 90% - 100% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από: 90% υδατάνθρακες 10% λίπος

Διάβασε επίσης: 8 τροφές για μυική ενδυνάμωση βάσει έρευνας (έτσι χτίζεις μυική μάζα και καις λίπος) Διάβασε επίσης: Η ημερήσια διατροφή της fitness guru για επίπεδο στομάχι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i