Οι ψυχολογικοί παράγοντες που μας οδηγούν στην κατανάλωση κρέατος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας, κατανοούμε καλύτερα τους λόγους της κατανάλωσής του - άρα μαθαίνουμε και περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης.

κρέας istock

Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ. Στόχος της είναι η ενημέρωση για τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται στην κακοποίηση των ζώων, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. 

Γιατί δεν απέχουμε από την κατανάλωση κρέατος;

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η κατανάλωση κρέατος είναι ένα βαθιά ριζωμένο μέρος πολλών πολιτισμών και διατροφών σε όλον τον κόσμο. Για κάποιους, η κατανάλωση κρέατος θεωρείται σύμβολο ισχύος, πλούτου ή αρρενωπότητας. Για άλλους, είναι μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Ποιοι όμως ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τις αποφάσεις μας να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα και πώς μπορούμε να τους κατανοήσουμε καλύτερα και να τους αντιμετωπίσουμε;

Ένας από τους πρωταρχικούς ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζει την κατανάλωση κρέατος είναι οι κοινωνικοί κανόνες. Από μικρή ηλικία διδασκόμαστε ότι το κρέας είναι βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής και σύμβολο αφθονίας και ευημερίας. Οι οικογένειες, οι φίλοι και το περιβάλλον, μας ενισχύουν αυτές τις πεποιθήσεις μέσω της δικής τους κατανάλωσης κρέατος και συχνά νιώθουμε πίεση να συμμορφωθούμε με αυτούς τους άγραφους νόμους. Αυτό μας βοηθάει να αποκτήσουμε μια πιο δυνατή αίσθηση ταυτότητας και "ανήκειν" γύρω από την κρεατοφαγία, κάνοντας δύσκολο στα άτομα να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Ένας άλλος ψυχολογικός παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση κρέατος είναι η συνήθεια. Πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε τρώγοντας κρέας σε κάθε γεύμα, και αυτό γίνεται ένα βαθιά ριζωμένο μέρος της καθημερινότητάς μας. Μπορεί να μην σκεφτόμαστε καν τις ηθικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών μας, επειδή είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην κατανάλωση κρέατος. Το να κόψεις αυτή τη συνήθεια και να ψάξεις εναλλακτικές λύσεις μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ηθικού συστήματος διατροφής.

Οι πολιτιστικές παραδόσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση κρέατος. Για πολλούς πολιτισμούς, το κρέας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος θρησκευτικών ή κοινωνικών εορτασμών και η αποχή από το κρέας μπορεί να θεωρηθεί ασέβεια ή ταμπού. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή συναισθηματική προσκόλληση στην κατανάλωση κρέατος, καθιστώντας δύσκολο για τα άτομα να ψάξουν εναλλακτικές λύσεις.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ψυχολογικούς παράγοντες και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και ηθικό σύστημα διατροφής;

Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τους παραπάνω παράγοντες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και ηθικό σύστημα διατροφής που ωφελεί τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία του πλανήτη. Μια προσέγγιση είναι η παροχή εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις περιβαλλοντικές και ηθικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος. Παρέχοντας πληροφορίες, τα άτομα μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες και συνειδητές επιλογές σχετικά με τη διατροφή τους και να αρχίσουν να κόβουν τη συνήθεια να καταναλώνουν κρέας σε κάθε γεύμα. Είναι επίσης σημαντικό να παρέχονται εναλλακτικές λύσεις που είναι βολικές, προσιτές και νόστιμες, όπως φυτικά υποκατάστατα κρέατος.

Πόσο κρέας είναι πολύ; Πόσο κόκκινο και λευκό κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i