Ένας καλός ύπνος μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής

Μία έρευνα απέδειξε πως οι καλές συνήθειες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή ενός ανθρώπου.

ύπνος iStock

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη γενικότερη υγείας μας, όσο και με τις επιδόσεις μας μέσα στην καθημερινότητα, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως αποδεδειγμένα θα επιμήκυνε το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Scientific Session Together With the World Congress of Cardiology του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας προέκυψε πως ο καλός ύπνος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της καρδιάς και της συνολικής υγείας. 

Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι νέοι άνθρωποι που έχουν καλύτερες συνήθειες ύπνου, έχουν σταδιακά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ενώ από την άλλη τα στοιχεία έδειξαν ότι περίπου το 8% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα μπορούσε να αποδοθεί σε κακές συνήθειες ύπνου.

Όπως δήλωσε ο συνεπικεφαλής της έρευνας και ειδικευόμενος γιατρό Frank Qian, "είδαμε μια σαφή σχέση δόσης-απόκρισης, οπότε όσο περισσότερους ευεργετικούς παράγοντες έχει κάποιος όσον αφορά την υψηλότερη ποιότητα του ύπνου, έχει επίσης μια σταδιακή μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας". Ωστόσο, εκείνο που υπογράμμισε ο επιστήμονας ήταν ότι δεν αρκεί μόνο το να κοιμάται κανείς πολλές ώρες αλλά να έχει ένα ξεκούραστο και απερίσπαστο ύπνο. 

Η έρευνα στο μικροσκόπιο 

Στην εν λόγω έρευνα, μελετήθηκαν τα στοιχεία από 172.321 άτομα με μέση ηλικία τα 50 έτη - από τα οποία το 54% ήταν γυναίκες - τα οποία συμμετείχαν στο NHIS μεταξύ 2013 και 2018 από όπου συλλέχθηκαν οι λεπτομέρειες για τις συνήθειες ύπνου του αμερικανικού πληθυσμού. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 4,3 χρόνια, ένα διάστημα μέσα στο οποία πέθαναν 8.681 άτομα. Από αυτούς οι 2.610 θάνατοι (30%) οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, οι 2.052 (24%) σε καρκίνο και οι 4.019 (46%) σε άλλες αιτίες.

Στην ουσία, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία με βάση τους διάφορες παράγοντες του ύπνου χρησιμοποιώντας μία βαθμολογία ύπνου χαμηλού κινδύνου. Αυτοί ήταν : 1) ιδανική διάρκεια ύπνου επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα, 2) δυσκολία στον ύπνο όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, 3) δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, 4) μη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο και 5) αίσθημα ξεκούρασης μετά το ξύπνημα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. 

Τα σημαντικά ευρήματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν μηδέν έως έναν ευνοϊκό παράγοντα ύπνου, εκείνοι που είχαν και τους πέντε ήταν 30% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν για οποιονδήποτε λόγο, 21% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, 19% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο και 40% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από άλλες αιτίες εκτός από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. "Εάν οι άνθρωποι έχουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές ύπνου, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο", δήλωσε ο Qian, προσθέτοντας πως "έτσι, αν μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο συνολικά, και ο εντοπισμός των διαταραχών του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε μέρος αυτής της πρόωρης θνησιμότητας".

Στους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι είχαν βαθμολογηθεί και για τις 5 κατηγορίες ποιότητας ύπνου, το προσδόκιμο ζωής ήταν 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια μεγαλύτερο για τις γυναίκες σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε στοιχεία ύπνου χαμηλού κινδύνο. "Ακόμη και από νεαρή ηλικία, αν οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις καλές συνήθειες ύπνου, δηλαδή να κοιμούνται αρκετά, να διασφαλίζουν ότι κοιμούνται χωρίς πολλούς περισπασμούς και να έχουν καλή υγιεινή ύπνου συνολικά, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τη συνολική μακροπρόθεσμη υγεία τους", είπε χαρακτηριστικά ο Qian, συμπληρώνοντας πως ποτέ δεν είναι νωρίς ή αργά να αξιολογούμε τον ύπνο μας. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i